Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χειρίζεστε τα χρήματα με τον τρόπο που τα χειρίζεστε; Γιατί είστε σπάταλος, αποταμιευτής, ανησυχούντας ή αποφεύγοντας τα οικονομικά; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στις παιδικές σας εμπειρίες. Τα πρώιμα μαθήματα της ζωής μας σχετικά με τα χρήματα διαμορφώνουν τις δια βίου οικονομικές μας συνήθειες, συχνά με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε καν. Η κατανόηση των ψυχολογικών ριζών της νοοτροπίας σας για τα χρήματα μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για τη μεταμόρφωσή της.
Αυτό το άρθρο διερευνά πώς τα παιδικά τραύματα μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομικές συμπεριφορές των ενηλίκων, εντοπίζει τις κοινές πληγές των χρημάτων και συζητά στρατηγικές για τον επαναπρογραμματισμό της σχέσης σας με τα χρήματα.
Με το να συνειδητοποιήσετε τις υποσυνείδητες πεποιθήσεις που καθοδηγούν τις επιλογές σας, μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε πιο δυνατές αποφάσεις, ευθυγραμμισμένες με τις τρέχουσες αξίες και τους στόχους σας.
Πώς οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τις οικονομικές συμπεριφορές των ενηλίκων
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, απορροφούμε μηνύματα για τα χρήματα από τους γονείς μας, την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτά τα σιωπηρά και ρητά πρώιμα μαθήματα διαμορφώνουν τις βασικές μας πεποιθήσεις για τα οικονομικά. Ενσωματώνουμε ιδέες σχετικά με το αν τα χρήματα είναι καλά ή κακά, σπάνια ή άφθονα, πηγή ελευθερίας ή άγχους.
Ο τομέας της οικονομικής ψυχολογίας έχει δείξει ότι οι χρηματικές μας συνήθειες ως ενήλικες επηρεάζονται βαθιά από αυτόν τον παιδικό προγραμματισμό. Τα προβληματικά χρηματικά πρότυπα συχνά προέρχονται από πρώιμες εμπειρίες στέρησης, απρόβλεπτου ή ακόμη και τραύματος. Κατανοώντας πώς το παρελθόν σας επηρεάζει το παρόν σας, μπορείτε να αρχίσετε να ξαναγράφετε το οικονομικό σας μέλλον.
Συνήθη παιδικά τραύματα που επηρεάζουν τις χρηματικές συνήθειες
Τι είδους παιδικές εμπειρίες μπορούν να διαμορφώσουν τη δια βίου σχέση μας με τα χρήματα; Οι οικονομικοί θεραπευτές έχουν εντοπίσει αρκετές κοινές:
Φτώχεια ή οικονομική ανασφάλεια
Το να μεγαλώνετε χωρίς αρκετά χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών μπορεί να είναι βαθιά τραυματικό. Το χρόνιο άγχος της επισιτιστικής και στεγαστικής ανασφάλειας στέλνει το μήνυμα ότι τα χρήματα είναι λίγα και ο κόσμος επικίνδυνος. Ως ενήλικες, τα παιδιά της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το να συσσωρεύουν υπάρχοντα, να ανησυχούν συνεχώς για τα χρήματα ή να υπερβάλλουν εαυτόν από βαθιά ριζωμένο φόβο ότι θα καταλήξουν ξανά φτωχά.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα επαναστατούν ενάντια στην αίσθηση της στέρησης με υπερβολικές δαπάνες ή με την ανάληψη οικονομικών κινδύνων σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Η παρόρμηση να «περιποιηθείτε τον εαυτό σας» μπορεί να είναι ισχυρή όταν έχετε μεγαλώσει με τόσο λίγα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια παιδική ηλικία έλλειψης μπορεί να οδηγήσει σε μια ενήλικη ζωή ανισορροπίας γύρω από τα χρήματα.
Οικονομικά ασταθείς ή ανεύθυνοι γονείς
Ακόμη και αν υπήρχαν πάντα αρκετά χρήματα για να τα βγάζετε πέρα, η απρόβλεπτη πρόσβαση σε αυτά μπορεί να αφήσει το σημάδι της. Το να έχετε έναν γονέα που έπαιζε τυχερά παιχνίδια, ξόδευε υπερβολικά ή δεν έκανε σταθερό προϋπολογισμό δημιουργεί συχνά την αίσθηση ότι τα χρήματα δεν είναι αξιόπιστα. Το να βλέπεις το ηλεκτρικό ρεύμα να κόβεται ή να γυρνάς σπίτι με ένα άδειο ψυγείο μπορεί να κάνει τα χρήματα να φαίνονται αναξιόπιστα και σπάνια, ακόμη και όταν δεν είναι.
Ως ενήλικες, τα παιδιά οικονομικά ασταθών γονέων μπορεί να δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν, να προγραμματίσουν ή να πιστέψουν ότι μπορούν να ελέγξουν το οικονομικό τους μέλλον. Μπορεί να αποφεύγουν να βλέπουν λογαριασμούς ή τραπεζικές καταστάσεις από άγχος ή επανάσταση. Η εκμάθηση υγιών χρηματικών συνηθειών είναι δύσκολη όταν δεν τις έχετε δει ποτέ να μοντελοποιούνται.
Έλλειψη οικονομικής εκπαίδευσης
Μεγαλώσατε σε ένα νοικοκυριό όπου τα χρήματα ήταν θέμα ταμπού; Οι ερωτήσεις σχετικά με το εισόδημα ή τον προϋπολογισμό αντιμετωπίζονταν με σιωπή ή δυσφορία; Για πολλούς από εμάς, η οικονομική παιδεία δεν διδάχθηκε ούτε διαμορφώθηκε από τους γονείς μας.
Χωρίς θετικούς μέντορες για τα χρήματα, μένουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, μαθαίνοντας συχνά με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους. Αυτή η έλλειψη εκπαίδευσης γεννά άγνοια, ντροπή και συχνά επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η ανάληψη χρεών με υψηλό επιτόκιο. Το να αισθάνεστε άσχετοι με τα οικονομικά είναι μια προετοιμασία για να τα αποφύγετε εντελώς.
Συναισθηματική χειραγώγηση με χρήση χρημάτων
Ίσως το πιο επιζήμιο παιδικό τραύμα από τα χρήματα προέρχεται από τη χρήση των οικονομικών ως εργαλείο συναισθηματικής χειραγώγησης. Τα χρήματα φορτίζονται συναισθηματικά όταν η αγάπη, η στοργή ή η έγκριση συνδέονται με δαπάνες, αποταμίευση ή κέρδη.
Τα παιδιά που λαμβάνουν έπαινο ή προσοχή μόνο όταν παίρνουν καλούς βαθμούς ή επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος εσωτερικεύουν την πεποίθηση ότι η αξία τους εξαρτάται από την οικονομική επιτυχία. Μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν υπερβολικά φιλόδοξα, τρομοκρατημένα από την αποτυχία. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που τιμωρούνται ή ντροπιάζονται επειδή θέλουν υλικά πράγματα μπορεί να στερηθούν ως ενήλικες από ενοχές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αυτοεκτίμηση μπλέκεται με την καθαρή αξία με ανθυγιεινό τρόπο.
Μελέτη περίπτωσης: Η ιστορία της Sandy’s
Η Sandy μεγάλωσε σε ένα μονογονεϊκό νοικοκυριό που αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα. Το φαγητό βρισκόταν πάντα στο τραπέζι, αλλά τα χρήματα ήταν μια συνεχής πηγή άγχους και συγκρούσεων. Η μητέρα της Sandy δούλευε σε πολλές δουλειές και σπάνια βρισκόταν στο σπίτι, αφήνοντας τη Sandy να τα βγάζει πέρα μόνη της από μικρή ηλικία.
Ως νεαρή γυναίκα που ήθελε να συμβαδίσει με τους πιο πλούσιους φίλους της, η Sandy άρχισε να χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες για να γεφυρώσει το χάσμα, συσσωρεύοντας χρέη για ρούχα και εμπειρίες που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνατότητές τους. Αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε και στην ενήλικη ζωή, με τις συναισθηματικές δαπάνες να χρησιμεύουν ως αλοιφή για τα συναισθήματα μοναξιάς και ανεπάρκειας που είχαν τις ρίζες τους σε μια ασταθή παιδική ηλικία.
Μόνο όταν μια οικονομική κρίση ανάγκασε τη Sandy να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που διέπουν τις συνήθειές της, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Με τη βοήθεια ενός οικονομικού προπονητή, άρχισαν να ξεμπερδεύουν την αυτοεκτίμηση από τα υλικά αγαθά, να θέτουν όρια γύρω από τις δαπάνες και να δίνουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα έναντι της θεραπείας στο λιανεμπόριο. Η Sandy συνειδητοποίησε ότι η οικονομική σταθερότητα ήταν ένας τρόπος να τιμήσει, όχι να ξεφύγει, τον νεότερο εαυτό της.
Βασικά συμπεράσματα
- Απορροφούμε μαθήματα για τα χρήματα από πολύ μικρή ηλικία που διαμορφώνουν τις δια βίου συνήθειές μας.
- Το οικονομικό τραύμα μπορεί να προέρχεται από εμπειρίες φτώχειας, αστάθειας, έλλειψης εκπαίδευσης ή συναισθηματικής χειραγώγησης.
- Η παιδική στέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ενήλικες συμπεριφορές όπως η αποθησαύριση, η ανησυχία ή η εξέγερση κατά των χρημάτων.
- Η απρόβλεπτη ή ασταθής πρόσβαση σε χρήματα μεγαλώνοντας δημιουργεί δυσπιστία και αποφυγή των οικονομικών.
- Η έλλειψη οικονομικού αλφαβητισμού στην παιδική ηλικία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άγνοια, ντροπή και επικίνδυνες χρηματικές συμπεριφορές ως ενήλικας.
- Η χρήση των χρημάτων ως εργαλείο για συναισθηματικές ανταμοιβές ή τιμωρίες συνδέει την αυτοεκτίμηση με την καθαρή αξία με ανθυγιεινούς τρόπους.
- Ο εντοπισμός των οικονομικών σας τραυμάτων είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της σχέσης σας με τα χρήματα.
- Η αυτοσυμπόνια, η εκπαίδευση και η συνειδητή αλλαγή συνηθειών μπορούν να μετατρέψουν ένα προβληματικό οικονομικό παρελθόν σε ένα ενδυναμωμένο μέλλον.
- Η συνεργασία με έναν οικονομικό προπονητή ή θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις χρηματικές πληγές και να καθιερώσετε υγιείς συμπεριφορές.
- Με επίγνωση και πρόθεση, μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο της οικονομικής δυσλειτουργίας και να δημιουργήσετε μια πιο θετική κληρονομιά χρημάτων.
Συμπέρασμα
Η σχέση μας με τα χρήματα είναι πολύπλοκη και συχνά έχει τις ρίζες της σε παιδικές εμπειρίες που μπορεί να μην θυμόμαστε καν. Τα οικονομικά τραύματα, μικρά και μεγάλα, μπορούν να αφήσουν μόνιμα αποτυπώματα στον ψυχισμό μας, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο κερδίζουμε, ξοδεύουμε, αποταμιεύουμε και επενδύουμε ως ενήλικες. Φέρνοντας αυτά τα υποσυνείδητα μοτίβα στο φως, μπορούμε να αρχίσουμε να θεραπεύουμε τις πληγές του παρελθόντος και να κάνουμε πιο δυνατές επιλογές στο παρόν.
Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποιο από τα χρηματικά τραύματα που περιγράφονται παραπάνω, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Με αυτοσυμπόνια, εκπαίδευση και υποστήριξη, μπορείτε να μεταμορφώσετε την οικονομική σας ιστορία από τη στέρηση και τη δυσλειτουργία στην επάρκεια και την ειρήνη. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάτε, ποτέ δεν είναι αργά για να καλλιεργήσετε μια πιο υγιή, πιο σκόπιμη σχέση με τα χρήματα και τον εαυτό σας.
Holly Burns, New Trader U
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

