Το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού σε συνθήκες παγκοσμίως ευμετάβλητες αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός», στη Σαντορίνη. Όπως σημείωσε, ο ελληνικός τουρισμός έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πολλές και διαφορετικές συγκυρίες και κρίσεις. Μάλιστα, εστιάζοντας στην Σαντορίνη και στην δοκιμασία που πέρασε, υπογράμμισε: «Θέλουμε – και εργαζόμαστε να γίνει ακόμα ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας ενός κορυφαίου, ελληνικού τουριστικού προορισμού».

Η Σαντορίνη, όπως ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη, είναι ένας μοναδικός προορισμός, με φυσικό τοπίο και πολιτιστικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας, αλλά και μία μακρόχρονη παράδοση στη φιλοξενία.

«Σήμερα το νησί είναι έτοιμο για την τουριστική περίοδο αιχμής. Η κρουαζιέρα επέστρεψε στο νησί, με προσωρινά μέτρα προστασίας. Το υπουργείο και ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στηρίζουν με στοχευμένες δράσεις προβολής, την προσπάθεια να διατηρηθεί η ελκυστικότητα της Σαντορίνης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Το μήνυμα που μεταδίδουμε στο διεθνές περιβάλλον, είναι ξεκάθαρο: Η Σαντορίνη παραμένει ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός. Με σωστή διαχείριση, συντονισμό και συνεργασία, προχωρούμε για ακόμα μία δυναμική τουριστική χρονιά. Στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Όπως τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως δύναμη προόδου, ως κομβικό συντελεστή ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, με μέριμνα για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας.

«Με βάση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό σε κυβερνητικό επίπεδο, διαμορφώνουμε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό και βιώσιμο μέλλον για τον τουρισμό στη χώρας μας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι «να αναδείξουμε τη Σαντορίνη, το Νότιο Αιγαίο και συνολικά τη χώρα μας σε πρότυπο φιλοξενίας, πρότυπο βιώσιμης και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Κεφαλογιάννη στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (των DMMOs).

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προωθεί τη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και τουριστικών φορέων, για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προβολή με σύγχρονα μέσα, των τουριστικών προορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ή υπουργός θα υπογράψει σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με τους δημάρχους Θήρας, Ανάφης, Σικίνου, Ίου και Φολεγάνδρου για τη σύσταση και λειτουργία DMMO.

«Είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μοναδικών αυτών ελληνικών προορισμών» ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη.

«Ο τουρισμός δεν πρέπει να είναι αντικείμενο εύκολων εντυπώσεων, αλλά ουσιώδους στρατηγικού σχεδιασμού. Eιδικά στο σημερινό περιβάλλον που ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον του χαρακτηρίζεται συχνά από απλουστεύσεις και γενικεύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος ΠΟΞ Γιάννης Χατζής.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι ξενοδόχοι, δεν είμαστε όλοι απαλλαγμένοι από ευθύνες για κάποια αρνητικά φαινόμενα. ‘Αλλωστε, δεν είναι εύκολο κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει κλάδος στην οικονομία που να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Έχουμε, όμως, κάθε δικαίωμα να είμαστε περήφανοι καθώς αποτελούμε τον μοναδικό μεγάλο κλάδο στην εθνική οικονομία ο οποίος υπογράφει αδιαλείπτως συλλογική σύμβαση εργασίας εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Έχουμε αυτοπεποίθηση για τη διαχρονική μας συμβολή στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, στην ενίσχυση της απασχόλησης, εξαιρετικό επίπεδο φιλοξενίας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των δημόσιων εσόδων».

Ο κ. Χατζής, εστιάζοντας στη νέα πραγματικότητα του κλάδου, σημείωσε ότι χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένο λειτουργικό κόστος. Μάλιστα εξήγησε ότι το κόστος αυτό επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την πράσινη μετάβαση.

«Ωστόσο, κάθε φορά που γίνεται λόγος για επενδύσεις στην εταιρική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οφείλουμε να αναρωτηθούμε κατά πόσον αυτές είναι εφικτές για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες, τόσο από τη χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και από την πρόσβαση στον αναπτυξιακό νόμο. Δεν μπορώ να κατανοήσω, πώς μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν νέα βάρη, την στιγμή που καλούνται ήδη να λειτουργήσουν στο πιο επιβαρυμένο περιβάλλον έμμεσης φορολογίας στη Μεσόγειο. Έμμεσοι φόροι που είναι διπλάσιοι από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Τουρκία» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζής, ιδιαίτερα για την προσπάθεια πράσινης προσαρμογής τα έτη 2024 και 2025, ο κλάδος θα αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Αναφορικά με τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό, επεσήμανε ότι το 2024 προσέγγισαν τα 22 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
«Ο τουρισμός στηρίζει την εγχώρια μεταποίηση. Tο 85% του εμπορικού ελλείμματος αντισταθμίζεται από τουριστικά έσοδα. Ο τουρισμός δημιουργεί απασχόληση, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς στις ηλικίες κάτω από 30, το ποσοστό απασχόλησης στον τουρισμό φτάνει το 34%, έναντι μόλις 12% στο σύνολο της οικονομίας.

Ο τουρισμός στηρίζει την περιφερειακή οικονομία, καθώς το 4/5 της δραστηριότητας πραγματοποιείται εκτός Αττικής. Αλλά το σημαντικότερο, ο τουρισμός δίνει λύση στην βασικότερη εθνική μας πρόκληση, καθώς οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης είναι οι μόνες που κατέγραψαν πληθυσμιακή αύξηση μεταξύ 2011 και 2021. Με περιοχές στα Δωδεκάνησα να φτάνουν μέχρι και 11% αύξηση πληθυσμού» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Στην δύσκολη πραγματικότητα της νησιωτικότητας, εστίασε από την πλευρά του ο Αντώνης Παγώνης , πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί πλαίσιο που θα προστατεύει τη νησιωτική ζωή, τους μικρούς προορισμούς και τα μικρά νησιά. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστικά προϊόντα όπως είναι η Σαντορίνη με αυτές τις υποδομές. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ότι η Σαντορίνη θα πρέπει να έχει τις υποδομές που της αρμόζουν. Θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα του Δημοσίου στο νησί». Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παγώνης, ότι «η Σαντορίνη λειτουργεί χωρίς σύγχρονο λιμάνι, χωρίς μαρίνα και χωρίς σύγχρονες υποδομές σε υγεία και παιδεία».

Απευθυνόμενος στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Παγώνης είπε ότι επείγει να δοθούν λύσεις σε βασικά προβλήματα του νησιού. Ο ίδιος ανέφερε, ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει στερήσει από τη Σαντορίνη, όπως και απ’ τη Μύκονο, το δικαίωμα του Αναπτυξιακού Νόμου. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ξενοδοχία χρειάζεται βοήθεια» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης υπενθύμισε ότι το 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε στο νησί την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, «πέντε χρόνια μετά ο στρατηγικός σχεδιασμός 2020 για την Σαντορίνη έχει μείνει στο χρονοντούλαπο. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί, με όλα τα έργα υποδομής» τόνισε. Ζήτησε δε, από την υπουργό, αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός να μπορέσει να εκκινήσει πάλι με δική της παρότρυνση. «Το μομέντουμ είναι τώρα. Αν δεν προλάβουμε το τώρα, ίσως αύριο θα είναι αργά» είπε ο κ. Παγώνης

Συνέδριο ΠΟΞ: Η Σαντορίνη προχωρά για ακόμα μία δυναμική τουριστική χρονιά

«Η Σαντορίνη παραμένει ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να διαδώσουμε φέτος για τον προορισμό ο οποίος βίωσε και βιώνει μία δύσκολη συνθήκη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας». Αυτό διαβεβαίωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο συνεδριακό κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός», στη Σαντορίνη και συμπλήρωσε: «Με σωστή διαχείριση, συντονισμό και συνεργασία, προχωρούμε για ακόμα μία δυναμική τουριστική χρονιά στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία της σύστασης και λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, DMMOs – του νέου αυτού μοντέλου διακυβέρνησης που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στους προορισμούς, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την προβολή τους με σύγχρονα μέσα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η υπουργός είχε την ευκαιρία να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για σύσταση και λειτουργία DMMO στους Δήμους Θήρας, Ανάφης, Σικίνου, Ίου και Φολεγάνδρου. Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των προορισμών και της στοχευμένης προβολής τους.

Στο θέμα των υποδομών εστίασαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για παγκοσμίου φήμης νησιά όπως είναι η Σαντορίνη με αυτές τις υποδομές, θα πρέπει να επενδυθούν δημόσιοι πόροι για τον προορισμό. Το νησί λειτουργεί χωρίς σύγχρονο λιμένα, δεν έχει μαρίνα, έχει μηδενικές υποδομές στην υγεία, είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες, ενώ, την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για υπερτουρισμό- μία έννοια που τελικά έρχεται να καλύψει τα ζητήματα των υποδομών και τα μεγάλα προβλήματα σε αυτό το κομμάτι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει έργα υποδομής που έχουν μείνει στα χαρτιά, για έναν στρατηγικό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο που ανακοινώθηκε το 2020 στην εποχή της πανδημίας και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Το 50% των ξενοδόχων του νησιού είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν- μιλάμε για ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών που στερούνται του δικαιώματος στήριξης από τον αναπτυξιακό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης εστιάζοντας στην Σαντορίνη σημείωσε ότι «στο νησί οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις είναι μειωμένες κατά 26% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Αλλά οι ενδείξεις που έχουμε σε επίπεδο προσφοράς θέσεων είναι μειωμένες σε ποσοστό της τάξης του 7%-8% για το καλοκαίρι, οπότε προσδοκούμε σε ένα αποτέλεσμα με απώλειες της τάξης του 10%-15%».

Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, το κυκλαδίτικο νησί έχει καταφέρει να καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, με αύξηση 112% σε επίπεδο διεθνών αφίξεων σε σχέση με το 2015. Σε σχέση, δε, με το 2019 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώνεται στο 45%.

«Μιλάμε για εντυπωσιακή ανάπτυξη. Δεν νομίζω ότι συνολικά μπορούμε να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς», σημείωσε ο Γ. Παράσχης.
Δίνοντας ένα στίγμα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τη φετινή σεζόν, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ είπε: «Το 2025 ξεκίνησε με μια μικτή εικόνα. Ο κρίσιμος δείκτης για την περίοδο που έχουμε διανύσει μέσα στη χρονιά είναι οι αεροπορικές αφίξεις. Οι αεροπορικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Η εικόνα είναι διαφοροποιημένη. Η αύξηση είναι πιο έντονη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και είναι λίγο διαφορετική στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γενικά, τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένου ότι ζούμε σε μια περίοδο με πρωτόγνωρες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συνθήκες, θα λέγαμε ότι το 2025 είναι μια ακόμη καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Βέβαια, παραμένουν οι τάσεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουμε μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής και κατά συνέπεια μια μείωση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής έθεσε κι αυτός το θέμα των υποδομών, ενώ αντέκρουσε την άποψη που παρουσιάζεται στο δημόσιο διάλογο ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να στηρίζεται στον τουρισμό και να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, την μεταποίηση και την τεχνολογία «λες και πρόκειται για δύο ανταγωνιστικούς πόλους, λες και το ένα αποκλείει το άλλο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική».

Ο τουρισμός παράγει εξαγώγιμη αξία. Το 2024, τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό προσέγγισαν τα 22 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Ο τουρισμός στηρίζει την εγχώρια μεταποίηση. Το 85% του εμπορικού ελλείμματος αντισταθμίζεται από τουριστικά έσοδα. Ο τουρισμός δημιουργεί απασχόληση ιδιαίτερα στους νέους καθώς στις ηλικίες κάτω από 30 το ποσοστό απασχόλησης στον φτάνει το 34%, έναντι μόλις 12% στο σύνολο της οικονομίας.

Ο τουρισμός στηρίζει την περιφερειακή οικονομία, καθώς τα 4/5 της δραστηριότητας πραγματοποιείται εκτός Αττικής. Αλλά το σημαντικότερο, ο τουρισμός δίνει λύση στην βασικότερη εθνική μας πρόκληση καθώς οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης είναι οι μόνες που κατέγραψαν πληθυσμιακή αύξηση μεταξύ 2011 και 2021. Με περιοχές στα Δωδεκάνησα να φτάνουν μέχρι και 11% αύξηση πληθυσμού».

Ο κ. Χατζής στάθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης των ξενοδοχείων όπου ένα σημαντικό ποσοστό αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κοντά στις 2.500 έχουν εισόδημα έως 80.000 ευρώ, άρα μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις, που χρειάζονται χρηματοδότηση και συνέργειες.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες τόσο από τη χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και από την πρόσβαση στον αναπτυξιακό νόμο. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν νέα βάρη, την στιγμή που καλούνται ήδη να λειτουργήσουν στο πιο επιβαρυμένο περιβάλλον έμμεσης φορολογίας στη Μεσόγειο. Έμμεσοι φόροι που είναι διπλάσιοι από χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία και Τουρκία. Υπενθυμίζω ότι ιδιαίτερα για την προσπάθεια πράσινης προσαρμογής τα έτη 2024 και 2025 ο κλάδος θα αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ταμείο φυσικών καταστροφών».

Για τη σημασία της ανταποδοτικότητας των τελών μίλησε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης. «Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ανταποδοτικότητας των τελών στη τοπική κοινωνία. Δεν παραπονιέμαι πολύ εύκολα, άμεσα για κάποιες μικρές προσαυξήσεις όταν υπάρχουν εφόσον τα χρήματα αυτά πηγαίνουν από την επιτυχία του τουρισμού τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στον τουρισμό για υποδομές στην εκάστοτε περιοχή. Όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή, μεγάλη επιβάρυνση και μεγάλες ανάγκες, αν δεν επανεπενδύονται τα χρήματα τοπικά, εκεί που παράγονται τότε φέρνεις τον πολίτη σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό. Κι επειδή αυτές οι μικρές λανθάνουσες αντίπαλες απόψεις πρέπει να αμβλυνθούν, αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι.

Η ανταποδοτικότητα είναι αναγκαία, αν θέλουμε να μεγαλώνουμε και τουριστικά». Ο επικεφαλής της Aegean σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα με το κράτος δεν είναι, κατά τον ίδιο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά «η ίδια η λειτουργία του κράτους, που δε διασφαλίζει ούτε τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ φορέων, ούτε τη χρήση των χρημάτων που εισπράττονται για τις υποδομές, ούτε την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών που δεν μπορούν και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν».

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του μοντέλου των τουριστικών κατοικιών στην επιμήκυνση της σεζόν. «Στην Costa Navarino όπου έχουμε αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που έχουν πλέον σπίτια, φέτος όλα τα ξενοδοχεία άνοιξαν από τον Μάρτιο. Πέρυσι ανοίξαμε τα Χριστούγεννα γιατί υπήρχε η ζήτηση. Ο συνδυασμός ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων βοηθά στην ανάπτυξη ενός μικτού προϊόντος με ξενοδοχεία με κατοικία και σίγουρα επιμηκύνουν την περίοδο και ενισχύουν τη ζήτηση στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο