Το πολυδαίδαλο Δημόσιο συνεχίζει να λειτουργεί σαν τροχοπέδη – Η ανάπτυξη 2,3% που πέτυχε η Ελλάδα είναι αισθητά μικρότερη, σε σχέση με αυτή που μπορεί να πετύχει

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ και ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ:

Ο Τραμπ ουσιαστικά ανάγκασε την Ευρώπη να ξυπνήσει και να ενωθεί, ψηφίζοντας σύσσωμη την αύξηση των αμυντικών δαπανών και παράλληλα, τον ορισμό και πάλι των Συνόρων της Ευρώπης.

  • Το θέμα είναι ότι, ενώ η Ελλάδα είναι ήδη σε διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς, αναγκαστικά θα πρέπει και η ίδια να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό.

Όλο αυτό αποφασίστηκε να γίνει με δανεισμό και όχι με επιδότηση, με αποτέλεσμα να φορτωθούμε πάνω στο ήδη μεγάλο χρέος, ακόμα ένα νέο κομμάτι. Φυσικά, αυτό δεν θα μετράει στον προϋπολογισμό, παρόλα αυτά θα μετράει στο χρέος.

  • Οι Αγορές είδαν το ρίσκο και η Αγορά ομολόγων πιέστηκε σημαντικά σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη, με τη Μελόνι να θέτει βέτο και να το κερδίζει, αποφάσισε ότι δεν θα περικοπεί το Ταμείο Συνοχής.

Παρόλα αυτά, επειδή έχουμε μόνο 1½ χρόνο ακόμα και πρέπει να τρέξουμε για να απορροφήσουμε τα κονδύλια, κανένας δεν μας λέει ότι μετά το τέλος του χρόνου που απομένει, δεν θα μπει χέρι σε αυτό το ποσό για αμυντικές δαπάνες.

  • Από την άλλη,η ασταθής και χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική του Τραμπ (μιας και αλλάζει κάθε μέρα) έχει πιέσει το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, έχει σπρώξει κεφάλαια προς την Ευρώπη, ενώ και το Ευρώ, το οποίο οι περισσότεροι θεωρούσαν ‘πεθαμένο’, από το 1,02, βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο 1,0880.

Για την ΕΧΑΕ, το 4,78 κύρια στήριξη με το ‘stop’ στο 4,765 σε κλείσιμο. Δείχνει ότι θέλει σε πρώτη φάση να δοκιμάσει το 5,20, πριν το κύριο 5,58 που είναι στόχος.

Το 5700 επίπεδο του S&P 500 έχει όλες τις πιθανότητες να βγάλει μία αντίδραση.

  • Η τακτική Τραμπ με τους δασμούς βάζω, μειώνω, παίρνω πίσω, αλλάζω ημερομηνίες, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στα Χρηματιστήρια και η λογική λέει ότι αν όλο αυτό γίνεται εσκεμμένα, η Αγορά θα πάψει να τον ακούει, ή σε περίπτωση που γίνεται ηθελημένα θα τον ‘πληρώσει’ ανάλογα.
  • Στο Χ.Α., η ΑΛΦΑ όσο συντηρεί το 1,98 στοχεύει στο 2,28.
  • Στην ΔΕΗ λείπει μία κατοχύρωση του 13,30 αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά της.

Και έχουμε έρθει σε φάση που η ρευστότητα είναι μεγάλη, η Αγορά ψηλά και ψάχνει να βρει τι θα κάνει. Στις διορθώσεις τα ‘short’ ψάχνουν να κλείσουν θέσεις, κάποιοι άλλοι να τοποθετηθούν κ.ο.κ.

  • Το πιο πιθανό είναι, η Αγορά να βάλει και πάλι μέσα τα κεφάλαια που έχουν μείνει και περιμένουν διόρθωση.

Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να δώσει συνέχιση και συνήθως η Αγορά κορυφώνει με μία έξαρση και αύξηση όγκου. Σε κάθε περίπτωση έχουμε τα ‘stop’ στους χρόνους που ο κάθε ένας κινείται, αν συμβεί κάτι το διαφορετικό.

  • Επειδή η Αγορά κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, υπάρχουν τίτλοι που έχουν μείνει πίσω, οπότε το πιο πιθανό είναι μέρος της ρευστότητας να πάει προς τα εκεί.

Η ανάπτυξη 2,3% που πέτυχε η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται σημαντική σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, είναι αισθητά μικρότερη, σε σχέση με αυτή που μπορεί να πετύχει, έχοντας μάλιστα το Ταμείο Ανάκαμψης στην ‘φαρέτρα’ της.

  • Ο Τουρισμός και πάλι, βοήθησε σημαντικά στα νούμερα, με την καταναλωτική δαπάνη να παρουσιάζει μείωση 0,3%.

Το πολυδαίδαλο Δημόσιο συνεχίζει να λειτουργεί σαν τροχοπέδη στις όποιες εξελίξεις και κανένας, μέχρι τώρα, δεν έχει καταφέρει να κάνει, εκτός από μικρές αλλαγές, κάτι για αυτό.

αμυντικών δαπανών

///

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο