Το ποσοστό ανεργίας απέχει μόλις 0,1% από το να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στη Fed

Το ποσοστό ανεργίας απέχει μόλις 0,1% από το να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στη Fed:

Παρά την υπνηλία του καλοκαιριού, το ημερολόγιο οικονομικών δεδομένων συνεχίζει να θερμαίνεται.

Μετά τους μηνιαίους αριθμούς θέσεων εργασίας της περασμένης Παρασκευής, οι επενδυτές θα γιορτάσουν την τελευταία εκτύπωση του δείκτη τιμών καταναλωτή αυτή την Πέμπτη, συνοδευόμενη από την κατάθεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος παραδίδει την εξαμηνιαία κατάθεσή του Humphrey-Hawkins στη Γερουσία την Τρίτη και στη Βουλή την Τετάρτη.

Ο «εξαρτώμενος από τα δεδομένα» Powell αναμφίβολα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μην εκπλήξει τους επενδυτές όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των δίδυμων εντολών της Fed για μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές.

Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αυξάνουν τη στήριξη για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed από το 2019 – ειδικά μετά από κάποια απροσδόκητη αδυναμία την Παρασκευή στο ποσοστό ανεργίας.

Οι επενδυτές μπορούν εύλογα να αναμένουν ότι η Fed θα παραμείνει αδρανής στη συνεδρίαση του Ιουλίου σε τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αυξάνονται, φτάνοντας τώρα στο 72% – από πιθανότητα 47% πριν από ένα μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο Πάουελ ρωτήθηκε ευθέως εάν η Fed θα μπορούσε να κάνει περικοπές τον Σεπτέμβριο. Ο Πάουελ αρνήθηκε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι η Fed θα μπορούσε να είναι υπομονετική, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η ισχυρή αγορά εργασίας επιβραδύνεται μόνο σταδιακά.

Αλλά την Παρασκευή – μόλις λίγες ημέρες μετά από αυτό το γεγονός – το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας του Ιουνίου είχε φτάσει στο 4,1%, εκπλήσσοντας τη Wall Street, η οποία ανέμενε να διατηρηθεί στο 4,0%.Είναι μια μικρή διαφορά και μόνο ένα σημείο δεδομένων.

Αλλά το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει δελεαστικά κοντά στην ενεργοποίηση ενός αξιοσέβαστου δείκτη ύφεσης που ονομάζεται κανόνας Sahm.

Εν συντομία, ο κανόνας Sahm προειδοποιεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα αρχικά στάδια ύφεσης εάν ο μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας έχει αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ή περισσότερο από το χαμηλό του μέσου όρου τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει την επιτάχυνση των απωλειών θέσεων εργασίας και προέβλεψε με επιτυχία τις προηγούμενες εννέα υφέσεις στις ΗΠΑ που χρονολογούνται από το 1970. Από τον Ιούνιο, η ένδειξη είναι τώρα 0,43 ppts.

Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν δύο ακόμη απελευθερώσεις απασχόλησης (για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο). Εάν μία από αυτές τις εκτυπώσεις είναι 4,2% ή υψηλότερη για το ποσοστό ανεργίας, το όριο μισού τοις εκατό για τον κανόνα Sahm θα έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Yahoo Finance.

Ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί ο κανόνας Sahm, η Fed έχει άφθονη κάλυψη για να μην κάνει τίποτα – ειδικά σε ένα έτος εκλογών.

Επιπλέον, ο Πάουελ δήλωσε πρόσφατα ότι εξακολουθεί να θέλει να δει περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2%. Έτσι, εάν οι βασικοί αριθμοί του ΔΤΚ της Πέμπτης αυξηθούν σημαντικά, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα πέσουν κοντά στο μηδέν.

Η Claudia Sahm, η πρώην οικονομολόγος της Fed που δημιούργησε τον ομώνυμο κανόνα, έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του κανόνα σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να εξομαλύνεται από την ανεργία ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ανεργίας Fed

Αλλά η ίδια η Sahm πιέζει τη Fed να κινηθεί σύντομα. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC, είπε ότι η ύφεση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος, αν και δεν είναι το βασικό της σενάριο.

«Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο είναι η Fed να προκαλέσει μια περιττή ύφεση», είπε. Ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μειώνονται σε ένα ή δύο μήνες, θα μπορούσαμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε ένα μπαράζ πρωτοσέλιδων που διακηρύσσουν ότι η ύφεση πλησιάζει, καθώς η εστίαση μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό και τις σταθερές τιμές στις θέσεις εργασίας και τη μέγιστη απασχόληση.

Ακριβώς όπως και με τα αεροπλάνα, οι κίνδυνοι για μια οικονομία φαίνεται να αυξάνονται ακριβώς πριν από την προσγείωση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο