Το σχέδιο τόνωσης της Ιαπωνίας ύψους 250 δισ. δολαρίων αποσκοπεί στην ενθάρρυνση περισσότερης εργασίας και δαπανών

Η απότομη αύξηση του ορίου πριν από τη φορολόγηση των κερδών είναι το βασικό μέτρο της πρώτης μεγάλης πρωτοβουλίας της νέας κυβέρνησης Ishiba

Η νεοσύστατη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Shigeru Ishiba ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων ύψους 250 δισ. δολαρίων με στόχο να δώσει στην Ιαπωνία μια «αίσθηση ευημερίας», καθώς τα νοικοκυριά δίνουν μάχη με την άνοδο των τιμών και η χώρα προσαρμόζεται στην ιδέα της ζωής με πληθωρισμό.

Το γιγαντιαίο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, το οποίο προβλέπει στήριξη των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγών μαζί με παροχές μετρητών και επιδοτήσεις ενέργειας για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, έρχεται καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν γίνει όλο και πιο σίγουρες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Η κλίμακα της δέσμης μέτρων και η συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητά της θα αποτελέσουν τώρα βασικό σημείο αναφοράς του σχεδίου συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα υποβληθεί στην έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου που συγκαλείται αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η δέσμη μέτρων στην τρέχουσα μορφή της περιλαμβάνει μια μεγάλη και δυνητικά μετασχηματιστική αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού για τη φορολόγηση του εισοδήματος από τα 6.640 δολάρια που είναι σήμερα – ένα επίπεδο που παραμένει αμετάβλητο εδώ και 29 χρόνια και το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές, έχει αποθαρρύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού από την πλήρη ένταξη στο εργατικό δυναμικό.

Με τον καθορισμό του κατώτατου ορίου στα 11.500 δολάρια, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του, τεράστιος αριθμός Ιαπώνων -ιδίως γυναικών- που σήμερα προσαρμόζουν την εργασία και τις αποδοχές τους ώστε να βρίσκονται ακριβώς κάτω από το όριο του φόρου εισοδήματος θα εργάζονται περισσότερο, θα κερδίζουν περισσότερα και, κατά συνέπεια, θα διοχετεύουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες πιέσεις από τη συρρίκνωση και τη γήρανση του πληθυσμού.

Είναι κρίσιμο ότι το σχέδιο για τη φορολόγηση του εισοδήματος αποτελεί την πρωτοβουλία που υπογράφει ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης – το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα – από το οποίο εξαρτάται τώρα η κυβέρνηση του Ισίμπα.

Η συμπερίληψη της πολιτικής αυτής, δήλωσαν αναλυτές, αναδεικνύει την ευθραυστότητα της θέσης του νέου πρωθυπουργού και την αναγκαστική εξάρτησή του από λαϊκιστικές πρωτοβουλίες. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς για όλες τις γενιές», δήλωσε ο Ishiba στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, πριν από την έγκριση του πακέτου κινήτρων από το υπουργικό συμβούλιο.

Η πρόταση του DPP έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδίως επειδή τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κατά περίπου 45 δισ. δολάρια με το νέο όριο, σύμφωνα με κυβερνητική εκτίμηση. Οι επικριτές βλέπουν την ιδέα ως απερίσκεπτη δημοσιονομική επέκταση και ως πηγή μεγαλύτερης εισοδηματικής ανισότητας. Άλλοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να υποδαυλίσει μια πολύ γρήγορη αύξηση του πληθωρισμού. Ο Ishiba είναι ο τελευταίος Ιάπωνας πρωθυπουργός που καθιστά την αύξηση των μισθών δηλωμένη εστίαση της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα συνεχίζει να απομακρύνεται από τις δεκαετίες αποπληθωρισμού και προσπαθεί να κλειδώσει έναν κύκλο αυξανόμενων εισοδημάτων και μέτριου πληθωρισμού.

Μια πρόσφατη έρευνα του Reuters, ανέφεραν οι αναλυτές, προσέφερε λόγους αισιοδοξίας: το 51% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σχεδίαζε να αυξήσει τους μισθούς κατά τουλάχιστον 3% κατά το οικονομικό έτος που άρχισε τον Μάρτιο, από 37% που είχε δηλώσει κάτι τέτοιο στην περσινή έρευνα. Οι ιαπωνικές εταιρείες αύξησαν τους μισθούς κατά μέσο όρο κατά 5,1% φέτος – τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας είναι η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του Ισίμπα από τότε που κέρδισε μια εσωκομματική ψηφοφορία για να γίνει πρωθυπουργός τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια έθεσε αμέσως σε κίνδυνο αυτή τη θέση με τις καταστροφικές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις οποίες το κυβερνών μπλοκ έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Ο Ishiba επέζησε, αλλά το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του και ο μικρότερος εταίρος του στον συνασπισμό Komeito κυβερνούν τώρα με τη συνεργασία του DPP, αφήνοντας τον πρωθυπουργό σε επισφαλή θέση. Από δημοσιονομικό γεράκι μετατράπηκε σε περιστέρι σχεδόν αμέσως μετά την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό- πολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν ήδη αν ο Ισίμπα θα αντέξει έναν ολόκληρο χρόνο στην κορυφαία θέση.

Το σχέδιο τόνωσης των 39 εκατ. γιεν, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο θα προέλθει από δαπάνες του γενικού λογαριασμού της κυβέρνησης και ένα σημαντικό μέρος από τις προβλεπόμενες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά από τεράστια πακέτα τόνωσης που έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και το καθεστώς της Ιαπωνίας ως της ανεπτυγμένης χώρας με τη μεγαλύτερη αναλογία δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, 263%.

Ο Stefan Angrick, ανώτερος οικονομολόγος της Moody’s Analytics, δήλωσε ότι, ενώ τα ιαπωνικά δημοσιονομικά πακέτα φαίνονται πάντα τεράστια, η πραγματική δημοσιονομική επέκταση ήταν συνήθως μικρότερη από ό,τι υποδηλώνουν οι επικεφαλής αριθμοί.

Η τρέχουσα χειροδικία μεταξύ των εγχώριων μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών για το θέμα του ορίου φορολογίας εισοδήματος αντανακλά το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν έχει συνηθίσει ακόμη να σκέφτεται έναν κόσμο με πληθωρισμό, είπε. Ο πληθωρισμός ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, συρρικνώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και διαβρώνει το απόθεμα χρέους, πρόσθεσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές που έχει προωθήσει το DPP θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια προσπάθεια επιβράδυνσης της δημοσιονομικής συρρίκνωσης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική. Η αύξηση του ορίου είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα πρέπει να ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες και να δημιουργήσει πίεση στις τιμές λόγω ζήτησης. Αλλά αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η αύξηση του πληθωρισμού που οφείλεται στην προσφορά δεν έχει ακόμη πλήρως εξασθενήσει», δήλωσε ο Angrick. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στην Ιαπωνία συνεχίζουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις του αδύναμου γεν, το οποίο έχει υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Masamichi Adachi, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ιαπωνία, συγκαταλέγεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού αναλυτών που αναμένουν ότι η BoJ θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της από 0,25% σε 0,5% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 19 Δεκεμβρίου. «Η μόνη προϋπόθεση που χρειάζεται η BoJ για την αύξηση του επιτοκίου θα πρέπει να είναι η σταθερότητα της αγοράς … και δεν αναμένουμε σημαντική αναταραχή στην αγορά μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Adachi.

Leo Lewis, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο