Οι ιαπωνικές μετοχές έχασαν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία καθώς ξεκίνησαν τον Αύγουστο με απώλειες ρεκόρ τριών ημερών. Για τους αισιόδοξους επενδυτές, αυτό παρέχει έναν νέο λόγο για να αγοράσουν αυτό που ήταν μία από τις πιο καυτές συναλλαγές του 2024.
Οι μετοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές που είχαν εκτοξευθεί περισσότερο, μειώνοντας τις τιμές σε πιο ελκυστικά επίπεδα. Η εκστρατεία βελτίωσης των αποτιμήσεων που έχει ενισχύσει τη διεθνή ελκυστικότητα των ιαπωνικών μετοχών συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και μέρος του αφρού έχει αφαιρεθεί από την αγορά των 6,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ η ξαφνική αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα αιφνιδίασε τους traders, η κεντρική τράπεζα συνέχισε με σχόλια ότι δεν θα σφίξει τόσο γρήγορα ώστε να διακινδυνεύσει περαιτέρω αναταραχή στην αγορά. Αυτό βοήθησε να μπει ένα καπάκι στα ξαφνικά κέρδη του γιεν, αφαιρώντας μια βασική απειλή για το ράλι των μετοχών.
Όσον αφορά τους σημαντικούς παγκόσμιους καταλύτες, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για το εάν η Federal Reserve χαλαρώνει αρκετά γρήγορα για να αποτρέψει μια πιθανή ύφεση. Και οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο προχωρούν με σχέδια να δαπανήσουν δισεκατομμύρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν είναι σαν να είχαμε μια μεγάλη οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε ο Tetsuro Ii, διευθύνων σύμβουλος της Commons Asset Management Inc., προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα χρειαστούν μόλις δύο ή τρεις μήνες για να ανακάμψει πλήρως η αγορά. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τώρα ότι η νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχει «εισέλθει σε ένα νέο στάδιο», έχοντας λάβει αυτό ως σύνθημα για έξοδο από τις γεμάτες θέσεις.
Ο δείκτης αναφοράς Topix έχει υποχωρήσει κατά 12% από τα τέλη Ιουνίου. Οι μετοχές που είχαν υπεραποδώσει νωρίτερα φέτος έχουν πληγεί περισσότερο. Ένας δείκτης MSCI Inc. των μετοχών ημιαγωγών της χώρας – των οποίων η άνοδος που τροφοδοτήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη ήταν βασικός οδηγός του φετινού ράλι – έχει μειωθεί κατά 25% σε αυτό το διάστημα. Ένα μέτρο των τραπεζών, οι οποίες είχαν αυξηθεί εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων, μειώθηκε κατά 16%.
«Δεν θα το αποκαλούσα φούσκα, αλλά η αγορά απλά παρασύρθηκε», δήλωσε ο Toru Yamamoto, επικεφαλής στρατηγικής της Daiwa Asset Management Co. “Όταν πρέπει να μειώσετε τους κινδύνους, οι πιο φουσκωμένες θέσεις θα μειωθούν”.
Η Ιαπωνία είχε γίνει μια από τις αγαπημένες αγορές των παγκόσμιων εμπόρων φέτος εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στασιμότητας των τιμών και ελπίδων ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα επιστρέψουν περισσότερα μετρητά στους μετόχους μετά από παρότρυνση του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.
Η πρόσφατη πτώση καθιστά τις μετοχές φθηνότερες, καθιστώντας τις ενδεχομένως ακόμη πιο ελκυστικές για ξένους επενδυτές όπως ο Warren Buffett, ο οποίος έχει ρίξει κεφάλαια σε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους.
Ο Topix διαπραγματεύεται τώρα με 13 φορές τα εκτιμώμενα μελλοντικά κέρδη, σε σύγκριση με 20 φορές για τον δείκτη S&P 500. Ο μετρητής τσιπ της Ιαπωνίας μειώθηκε σε 21 φορές από 35 φορές νωρίτερα φέτος.
«Οι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι η αγορά ανέβαινε λίγο υπερβολικά τον περασμένο μήνα», αλλά με το selloff «επέστρεψε εκεί που έπρεπε να είναι», δήλωσε ο Masayuki Murata, γενικός διευθυντής επενδύσεων ισορροπημένου χαρτοφυλακίου στη Sumitomo Life Insurance Co. Με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, «θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε σε επίπεδα κυνηγιού ευκαιριών».
Η αγορά παραγώγων δείχνει ότι το κλίμα παραμένει θετικό για την Ιαπωνία, με το ανοιχτό ενδιαφέρον για ανοδικές κλήσεις Nikkei να αυξάνεται ταχύτερα από τις πτωτικές θέσεις. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος put/call έχει υποχωρήσει στο σχεδόν χαμηλότερο επίπεδό του σε περίπου εξίμισι χρόνια, υποδηλώνοντας ότι τα στοιχήματα για ανάκαμψη της αγοράς γίνονται δημοφιλή.
Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, ιδιαίτερα από την ενίσχυση του γιεν, καθώς η BOJ σφίγγει περαιτέρω, ενώ η Fed χαλαρώνει. Η πτώση του νομίσματος σε χαμηλά πολλών δεκαετιών βοήθησε να ωθηθούν οι μετοχές υψηλότερα, καθώς ένα φθηνότερο γιεν θεωρείται ότι ενισχύει τα κέρδη των Ιαπώνων εξαγωγέων από το εξωτερικό.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου που αφαίρεσαν τον άνεμο από τις μετοχές τεχνολογίας τον περασμένο μήνα παραμένουν στο παιχνίδι, ειδικά με τις εκλογές των ΗΠΑ να πλησιάζουν.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Nikkei, η ιαπωνική έκδοση του “μετρητή φόβου” έκλεισε στις 45 την Παρασκευή. Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από την ενδοημερήσια άνοδο των 85 μονάδων τη Δευτέρα, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο γύρω στο 22.
Για τον Ben Bennett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Ασία στην Legal & General Investment Management Ltd., η συνωστισμένη τοποθέτηση έγινε ένας λόγος για να αποφευχθούν οι μετοχές της Ιαπωνίας.
«Το ερώτημα είναι αν αυτή η τεντωμένη τοποθέτηση έχει μειωθεί σημαντικά», είπε. «Υποψιάζομαι ότι θα χρειαστούν περισσότερες από μερικές ημέρες μεταβλητότητας για να επανέλθει αυτή η θέση στο ουδέτερο. Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι οι επενδυτές που είναι ανοδικές ιαπωνικές μετοχές θα μπορούσαν ακόμη και να προσθέσουν θέσεις δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας».
Δεδομένων των διαφόρων πιέσεων σε μια αγορά σε αυξημένα επίπεδα, η τελευταία αναταραχή δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον Arihiro Nagata, διευθύνοντα σύμβουλο της Sumitomo Mitsui Banking Corp.
«Νομίζω ότι μια διόρθωση περίμενε να συμβεί σε οποιαδήποτε σκανδάλη», είπε. “Ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά νομίζω ότι η τοποθέτηση έχει γίνει ελαφριά και η αγορά έχει γίνει φθηνή”.
πηγή:www.bloomberg.com