Το σημειωματάριο του διημέρου 17/18 Μαρτίου 2024: Αγορές, σχόλια, συμπεράσματα, παρατηρήσεις, επικαιρότητα με τον φακό του markets.economico

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

ΜΕΖΖ

ΜΕΖΖ: Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά οι παικταράδες και τα έκαναν… μούτι. Και από αντικείμενο σταθερής επενδυτικής προσέγγισης, τα έκαναν του… κιγκλιδώματος. Ειδικά το… αιγυπτιακό, το έκαναν… μούμια του ταμπλό! Κι ας είναι στη πραγματικότητα η ίδια η Κλεοπάτρα στη καλύτερη έκδοση της.

********

MOODYs: Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι επιπτώσεις από την μη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα επηρεάσουν τις τραπεζικές μετοχές. ΙΣΩΣ οι έντονες μεταβλητότητες που είχαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις να είχαν προεξοφλήσει την ετυμηγορία της. ΦΥΣΙΚΑ από την Τρίτη θα φανεί καλύτερα εάν και κατά πόσο επηρεάζονται οι τράπεζες και πως θα αντιδράσουν τα ξένα χαρτοφυλάκια με τα ελληνικά ομόλογα.

********

 • OOPS! It looks like the markets (at least the option mkts) perceive inflation as more sticky than the Fed.
Image
********

ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ που το διάβασε σε forum (του BN συγκεκριμένα), με αίτημα να δημοσιευτεί και με την βεβαιότητα ότι θα το δημοσιεύσουμε, αφού δεν είναι ούτε υβριστικό, ούτε συκοφαντικό.

 • ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ τι μας έστειλε…

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΗΣ με προφανή σκοπό να βρεθούν αγοραστές, ΕΝΩ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ.

Προκειμένου να διαφημιστεί η δημόσια έγγραφη τοποθέτηση της Πειραιώς, εξυμνήθηκε η αλλαγή σελίδας της Τράπεζας και πόσο συνέβαλλε η Διοίκηση της στο να μεταμορφωθεί η Τράπεζα. Τι πραγματικά έγινε όμως;

 • Η Πειραιώς για να διασωθεί, έκαψε ουκ ολίγα δις από το Ελληνικό Δημόσιο ( το γιατί κατέρρευσε είναι ήδη γνωστό και για χάριν οικονομίας χρόνου δε θα αναλυθεί τώρα)

Τι πραγματικά έκανε ο κ. Μεγάλου, Η ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο Κ. ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΤΩΝ ΔΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ;

 • Το ελληνικό δημόσιο, επί χρόνια πέταγε ουκ ολίγα δις στην Πειραιώς και στις Ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες είχαν καταντήσει ένα βαρέλι δίχως πάτο καθώς ήθελαν συνεχώς νέα κεφάλαια για να μείνουν στη ζωή.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως ο κ. Μεγάλου αναμόρφωσε την Πειραιώς εάν λάμβανε μέτρα και ανέπτυσσε στρατηγικές, οι οποίες θα επιβράδυναν ουσιαστικά τη ροή δις από το Ελληνικό Δημόσιο στην Πειραιώς και πάνω απ όλα δεν εξαϋλώνονταν οι μέτοχοι.

 • Δυστυχώς κατά την άποψη μου ο κ. Μεγάλου όπως και όλες οι Διοικήσεις των συστημικών ελληνικών τραπεζών έκαναν απλώς διαχείριση της κατάστασης στις τράπεζες τους και βασίστηκαν στις συνεχείς κρατικές διευκολύνσεις.

ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 • Πρώτον πως η Πειραιώς, επί χρόνια δεν έδινε δάνεια και ακόμα και σήμερα δεν έχει ισχυρή πιστωτική επέκταση και
 • ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΚΟΣΜΟ, όντας ένα παραγεμισμένο μαγαζί με προσωπικό που δεν παρήγαγε =ΚΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80

Και παρ΄όλα αυτά, φθάνουμε να ακούμε πως η Πειραιως σκοπεύει να γίνει η καλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη! Πραγματικά είναι να γελάει κάποιος, καθώς είναι απορίας άξιο πως θα γίνει ΠΕΙΡΑΙΩΣ η καλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη!!!!!

 • ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Με το αντιπαραγωγικό προσωπικό, που πασχίζει τόσα χρόνια η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με προγράμματα εθελούσιας εξόδου να ξεφορτωθεί; Και με τί, θα αναπτυχθεί η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με χαρτονομίσματα τα οποία θα έχουν τυπωμένα τη φάτσα του Μπάγιεβιτς (αφιερωμένο στους fellows 40s) όταν στην πραγματικότητα τα μισά και πλέον ιδία κεφάλαια είναι αναβαλλόμενος φόρος, υπάρχουν ακόμα κόκκινα δάνεια (έστω και μειωμένα) ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΑΒΑΝΙ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΠΕΙΡ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΠΩΣ Η ΑΡΑΙΓ, Ο ΜΥΤΙΛ, Η ΚΡΙ-ΚΡΙ, Η ΜΟΗ και συνεπώς κατά τη γνώμη μου δεν είναι το κελεπούρι αγοράς που διαφημίζεται στα 4 ευρώ καθώς πολύ εύκολα μπορεί να γυρίσει σε χαμηλότερα νούμερα χωρίς δυνατότητα επανόδου.

 • Δεν υπάρχει ισχυρή πιστωτική επέκταση, δεν υπάρχει δηλαδή παραγωγή νέου χρήματος, η Πειραιώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΟΠΩΣ Η ΑΡΑΙΓ, Ο ΜΥΤΙΛ, Ο ΚΡΙ, αφού η κερδοφορία είναι όψιμη και συγκυριακή.

3. ΔΗΘΕΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ-ΟΥΤΕ ΕΝΑ (1) ΣΕΝΤ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΝΩ ΒΡΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ.- -ΚΑΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΚΟΠΗΣ

Επίσης προσωπικά μου έφαγαν τα αυτιά πλείστοι αναλυτές και δημοσιογράφοι για τα δήθεν υπερκέρδη των τραπεζών και τα μερίσματα που έρχονται… ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ,…..

 • Πείτε μου παρακαλώ απ΄όλες τις συστημικές τράπεζες που έβγαλαν αποτελέσματα ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΈΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΚΟΠΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ???

ΚΑΜΙΑ, όλες δηλώνουν μεγαλόστομα πως θα διανείμουν μέρισμα, αλλά ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΚΟΠΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. Εδώ και τρία χρόνια σχεδόν βρέχει κέρδη για τις επιχειρήσεις, και για τις αγορές ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-

 • ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΧ ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΡΗΜ. ΚΩΔΙΚΟΥ Η ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ) και να ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΕΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

******** 
Nvidia posts 10th straight weekly gain, longest on record, BBG has calculated. The chipmaker rose 0.4% this week. The stock has gained nearly 80% over the 10-week rally.
.
Image
********
ΜΕΖΖ

Holger Zschaepitz@Schuldensuehner

 • Good Morning from #Germany, where the housing market may be on the verge of a turnaround. Prices for older properties measured by Europace rose sharply in Feb, incl those for existing single-family homes. New-build prices remained close to record levels. Whether the trend reversal really comes depends on interest rates, which have not fallen any further recently due to the sticky inflation in the US.
.
Image
********
Tesla is the worst performing stock in the S&P 500 this year
.
Image
********

ΜΕΖΖ

********

There are three reasons why Germany is a rich country with poor people: 1. Low home ownership rate 2. Low equities ownership rate 3. Overspending on insurances of all sorts German Angst makes people poor.
Image
********
Image
********
 • Σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ συναλλαγών έχουν συμφωνηθεί από την αρχή του έτους, προμηνύοντας μια χρονιά υψηλών επιδόσεων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε εντός της εβδομάδας η εταιρεία συμβούλων PwC, στην Ελλάδα εντός του 2023 είχαν ολοκληρωθεί 116 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνολικής αξίας 5,9 δισ. ευρώ.
 • Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, ο αριθμός των συμφωνιών αυτών είναι ο μεγαλύτερος που ολοκληρώθηκε μέσα σε μία χρονιά στη χώρα μας από το 2008. Επίσης, το ύψος των συναλλαγών των εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, είναι το τρίτο μεγαλύτερο από το 2008 και μετά.

Το μεγαλύτερο ύψος συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων καταγράφεται το 2022, στα 10,4 δισ. ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο καταγράφεται το 2008, στα 8,7 δισ. ευρώ, και το τρίτο μεγαλύτερο το 2023, στα 5,9 δισ. ευρώ.

Η διαφορά έγκειται στο ότι πέρυσι σημειώθηκαν πάρα πολλές συναλλαγές μικρότερης αξίας η καθεμία απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η PwC, το 2023 ολοκληρώθηκανέξι συμφωνίες αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ η καθεμία, ενώ το 2022 είχαν γίνει 14 συμφωνίες αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ η καθεμία.

*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro της εφημερίδας «Παραπολιτικά»

********
ΜΕΖΖ
 • Οι Κερδοσκόποι είναι καταδικασμένοι να χάνουν από τους επαγγελματίες -Γίνετε Επενδυτές να μην χρειάζεται να ανταγωνίζεστε κανέναν

Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, το 90-95% των day-traders χάνει όλα τα χρήματα του σε έξη μήνες. Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβουν από το απλό κόσμο όλοι αυτοί που του προτείνουν να γίνει κερδοσκόπος. Οι επαγγελματίες traders θα κερδίζουν πάντα τους  retail traders καθώς:

 • Έχουν πολύ καλύτερη ενημέρωση και πολύ μεγαλύτερη εμπειρία
 • Διαθέτουν μεγαλύτερο κεφάλαιο και το διαχειρίζονται μέσω πολύπλοκων τεχνικών διαφοροποίησης του ρίσκου
 • Έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις θέσεις τους μέσω τεχνικών hedging
 • Πληρώνουν πολύ μικρότερο κόστος συναλλαγών

Μην προσπαθείτε να ανταγωνιστείτε τους επαγγελματίες της αγοράς, όταν έχετε μονίμως ένα μειονέκτημα. Το trading είναι ένα zero-sum παιχνίδι. Καθώς υπάρχουν λίγοι που κερδίζουν πολλά, πρέπει να υπάρχουν πολλοί που χάνουν, έστω και λίγα.

Γίνεται επενδυτές. Ο επενδυτής δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται κανέναν, έχει τον χρόνο σύμμαχο, και όταν επιλέγει σωστά, και διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο του, είναι καταδικασμένος να κερδίζει.

■ Γιώργος Πρωτονοτάριος, Αναλυτής Διεθνών Αγορών

15η Φεβρουαρίου 2021, για το Capitalinvest.gr

********

ΜΕΖΖ

********

Η Ευρώπη αλώνεται από το Ισλάμ: Η εικόνα της Νάπολης σήμερα

Image

********

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η τραγωδία με θύμα τον 15χρονο που έπεσε στο κενό από τον φωταγωγό του σπιτιού του στην Αλεξανδρούπολη…

 • Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evros-news.gr, ο πατέρας του παιδιού βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως ακριβώς συνέβη το τραγικό περιστατικό που στοίχισε την ζωή στον 15χρονο γιο του.

 • ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Ανείπωτη θλίψη για τον Γιάννη από την Αλεξανδρούπολη

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο 15χρονος επιβεβαίωσε επί της ουσίας και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που αναφέρει πως ο 15χρονος προσπαθούσε να βγάλει φωτογραφία με την αγαπημένη του, ασπρόμαυρη φανέλα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη από την Αλεξανδρούπολη, που βρήκε φρικτό θάνατο προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία με την αγαπημένη του, ασπρόμαυρη φανέλα. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή και η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα αγκαλιάσει την οικογένειά του. Καλό ταξίδι Γιάννη…».

********

Πηγές ΕΛ.ΑΣ: Ανοχή τέλος στις καταλήψεις – «Στο εξής παρέμβαση στα ΑΕΙ χωρίς ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις»

********

Δείτε τα αποτελέσματα της εμπειρίας των ανθρώπων από την χρήση του Μετρό στην Αθήνα, σύμφωνα με το olafaq.gr.

ΜΕΖΖ

********

Αν δεν βάλουν τους @λητ€$ και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις καταστροφές που έχουν κάνει δεν γίνεται τίποτα!
Quote
Ζωγράφου: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πανεπιστημιούπολη μετά τις καταδρομικές επιθέσεις…& τους τελευταίους εμπρησμούς…. 

********

********

ΜΕΖΖ

********

ΜΕΖΖ

********

ΜΕΖΖ

********

ΜΕΖΖ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο