Το ταμείο Alterra των ΗΑΕ ύψους 30 δισ. δολαρίων ετοιμάζει νέο γύρο κατανομών

Το ταμείο Alterra των ΗΑΕ ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζει νέο γύρο κατανομών

  • Ένα ταμείο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δεδηλωμένο στόχο να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για το κλίμα προετοιμάζει τον επόμενο γύρο επενδύσεών του.

Η Alterra, η οποία έκλεισε συμφωνίες αξίας 6,5 δισ. δολαρίων με τις BlackRock Inc. , TPG Inc. και Brookfield Asset Management Ltd. στα τέλη του περασμένου έτους, τώρα «σχεδιάζει ενεργά την επόμενη φάση των κατανομών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Majid Al Suwaidi σε συνέντευξή του.

Αρνήθηκε να κατονομάσει τους διαχειριστές κεφαλαίων που εμπλέκονται στις συνομιλίες ή να διευκρινίσει πότε θα μπορούσε να έρθει μια ανακοίνωση.

  • Το επενδυτικό όχημα με έδρα το Άμπου Ντάμπι λειτουργεί ως ταμείο κεφαλαίων, διαθέτοντας μετρητά σε χρηματοφύλακες των οποίων οι επενδύσεις υποστηρίζουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Το Alterra, που παρουσιάστηκε πέρυσι στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, έχει επίσης σχεδιαστεί για να καταστήσει πιο ελκυστικό για την ιδιωτική χρηματοδότηση να προσθέσει τα δικά της κεφάλαια, μέσω της χρήσης των λεγόμενων δομών μείωσης του κινδύνου.

  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι το μοντέλο έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα έως το 2030, μεγάλο μέρος των οποίων θα διοχετευθεί στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η απόφαση να δοθεί ο ρόλος του οικοδεσπότη της COP στα ΗΑΕ αντιμετωπίστηκε πέρυσι με σημαντικό σκεπτικισμό από τους περιβαλλοντολόγους.

Alterra

Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής κατάφερε να προσελκύσει πολλούς από τους τιτάνες της ιδιωτικής χρηματοδότησης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock, Larry Fink, να ηγείται μιας ομάδας βαρέων βαρών της Wall Street που κάλυπταν τη βιομηχανία hedge funds, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

  • Ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio αποκάλεσε το Alterra ένα «υπέροχο πρότυπο» για να το αντιγράψουν άλλοι. Η Alterra έχει ήδη συμφωνήσει να διατηρήσει ένα μικρότερο μέρος ορισμένων κερδών που παράγονται από την επιχείρηση, ως γλυκαντικό για να προσελκύσει περισσότερη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στη διοχέτευση μετρητών θεσμικών-επενδυτών σε αγορές όπου ο αντιληπτός κίνδυνος θα τους οδηγούσε κανονικά να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις, συχνά πέρα από τα επίπεδα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι δανειολήπτες σε αυτές τις αγορές.

  • Η εξασφάλιση επαρκούς ροής κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα συχνά περιπλέκεται από ζητήματα οικονομικής ανισότητας, είναι καίριας σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Για τον λόγο αυτόν, ο τρόπος με τον οποίο θα χορηγηθεί χρηματοδότηση για το κλίμα στον Παγκόσμιο Νότο αποτέλεσε και πάλι κεντρικό θέμα της περσινής Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών στο Ντουμπάι. Θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της φετινής COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.

  • Ο Al Suwaidi, πρώην διαπραγματευτής για το κλίμα για τα ΗΑΕ, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως γενικός διευθυντής της COP28, δήλωσε ότι υπάρχει «σαφής ανάγκη και ευκαιρία για κλιματικές επενδύσεις» στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, «γνωστές και πολύπλοκες προκλήσεις έχουν εμποδίσει τη ροή της χρηματοδότησης».

Αυτοί περιλαμβάνουν «πραγματικούς και αντιληπτούς κινδύνους» που σχετίζονται με την πολιτική αστάθεια, τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και τα αδύναμα χρηματοπιστωτικά συστήματα, είπε.

  • Παρά τα εμπόδια αυτά, υπάρχει μια ενεργή συζήτηση σχετικά με το «πώς να γίνει η διεθνής χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική κατάλληλη για τον σκοπό της για να διασφαλιστεί μια διαχειριζόμενη και δίκαιη κλιματική μετάβαση για όλους», δήλωσε ο Al Suwaidi.

Το Alterra είναι μέρος αυτής της συζήτησης και στοχεύει να είναι «το νούμερο ένα επενδυτικό ταμείο για το κλίμα παγκοσμίως», είπε. Το επενδυτικό όχημα διαρθρώνεται σε δύο μέρη.

  • Η πρώτη – Alterra Acceleration – έχει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει και λειτουργεί ως βασικός επενδυτής ή συνεπενδυτής σε στρατηγικές για το κλίμα. Το δεύτερο – Alterra Transformation – αντιπροσωπεύει τα υπόλοιπα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και στοχεύει στην παροχή κινήτρων για επενδυτικές ροές στον Παγκόσμιο Νότο.

Για να τονωθεί η μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις αναδυόμενες οικονομίες και να μειωθεί ο κίνδυνος για τους θεσμικούς επενδυτές, τα ΗΑΕ συμφώνησαν να διατηρήσουν μικρότερο μέρος των κερδών που παράγονται από τη στρατηγική μετασχηματισμού Alterra.

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξωτερικοί επενδυτές αναμένεται να λάβουν έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες πρόσθετων αποδόσεων ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΗΑΕ να περιορίσουν τις αποδόσεις τους, δήλωσε άτομο εξοικειωμένο με τους όρους της συμφωνίας τον Δεκέμβριο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο