Ανώτερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι ο ιταλικός δανειστής ακολούθησε «κλεφτή» προσέγγιση για τη δημιουργία μεριδίων
Η αντίθεση εντός της γερμανικής κυβέρνησης για ενδεχόμενη εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit ενισχύεται, εν μέσω θυμού για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα απέκτησε το 9% των μετοχών της και ανησυχίας για πιθανούς μακροοικονομικούς κινδύνους που μπορεί να θέσει μια συγχώνευση για τη γερμανική οικονομία.
Ορισμένα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης ήταν «πολύ επιφυλακτικά» σχετικά με μια τέτοια εξαγορά, σύμφωνα με ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις εσωτερικές συζητήσεις, εν μέρει λόγω αυτού που το Βερολίνο θεωρούσε τον «κλεφτό τρόπο» που η UniCredit συσσώρευσε το μερίδιο.
Ένα άλλο άτομο με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι η «επίθεση» της UniCredit στην Commerzbank έγινε αντιληπτή στο Βερολίνο ως «μη φιλική πράξη». Το άτομο πρόσθεσε ότι ήταν «ανόητο» για τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Andrea Orcel, να υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση καλωσόρισε την προσφορά του.
Και οι δύο μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς δεν έχει ακόμη σχηματίσει επίσημη θέση σχετικά με μια πιθανή συγχώνευση.
Μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση «αναλύει την κατάσταση», αρνούμενη να σχολιάσει περαιτέρω.
Η UniCredit έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank την περασμένη εβδομάδα, αφού αποκάλυψε το μερίδιο 9% του δανειστή, το μισό από το οποίο αγόρασε σε ένα μόνο μπλοκ από τη γερμανική κυβέρνηση.
Οι Financial Times ανέφεραν προηγουμένως ότι η κίνηση τυφλώνει ανώτερους αξιωματούχους στο Βερολίνο που δεν περίμεναν στρατηγικό πλειοδότη σε μια δημοπρασία που απευθυνόταν σε χρηματοοικονομικούς επενδυτές και δεν κατάλαβαν μέχρι αργά τη διαδικασία ότι η UniCredit είχε ήδη δημιουργήσει συμμετοχή 4,5%.
Η αρνητική αντίδραση εντός της κυβέρνησης υποδηλώνει ότι η προσέγγιση της UniCredit μπορεί να απέτυχε, μειώνοντας τις πιθανότητες της Orcel να εφαρμόσει μια πλήρη εξαγορά.
Η UniCredit δήλωσε: «Η [γερμανική] κυβέρνηση διεξήγαγε μια πλήρως διαφανή διαδικασία δημοπρασίας για την πώληση του μεριδίου της». . . στην οποία κληθήκαμε να συμμετάσχουμε». Ο Orcel είπε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «δεν θα είχαμε ενεργήσει αν δεν ήμασταν ευπρόσδεκτοι».
Η ομάδα της Commerzbank που είχε αναλάβει να συνεργαστεί με την Orcel ανησυχούσε επίσης ότι η UniCredit θα μπορούσε να «υπερεκτεθεί στην Ιταλία», είπαν στους FT τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις εσωτερικές συζητήσεις.
Εάν η UniCredit αγοράσει την Commerzbank, το Βερολίνο μπορεί να βρεθεί στη θέση να χρειαστεί να διασώσει τον Ιταλό δανειστή σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, υποστηρίζουν βασικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις συζητήσεις στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.
Η Commerzbank είναι ένας από τους σημαντικότερους δανειστές της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας και της Mittelstand – των μικρομεσαίων εταιρειών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.
Επικεφαλής του γερμανικού δανειστή είναι ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος στην προηγούμενη δουλειά του προειδοποίησε επανειλημμένα για υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ιταλίας είναι ο δεύτερος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ και υπερδιπλάσιος από εκείνον της Γερμανίας. Ο Moody’s βαθμολογεί το γερμανικό δημόσιο χρέος σε ΑΑΑ, την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, ενώ η Ιταλία, στο Baa3, είναι μόλις μία βαθμίδα πάνω από τα σκουπίδια.
Αξιωματούχοι στο Βερολίνο ανησυχούν επίσης ότι μια συγχώνευση, για την οποία τα συνδικάτα φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Commerzbank και στη γερμανική θυγατρική HypoVereinsbank της UniCredit, με έδρα το Μόναχο, θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα για την προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους, σε βάρος του αντιλαϊκού συνασπισμού του Scholz.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη διαμορφώσει μια ενιαία θέση σχετικά με το ενδιαφέρον της UniCredit για την Commerzbank, γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί προσεκτικά καθώς η Γερμανία ήταν υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, είπε ο λαός.
Το ισχυρό συνδικάτο του γερμανικού τομέα των υπηρεσιών, ο Βέρντι, έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών «με νύχια και με δόντια», ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης από το κεντροδεξιό CDU και το αριστερό BSW έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες.
Ο Alexander Lorz, πολιτικός του CDU και υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, είπε στους FT ότι το κράτος αναμένει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενισχύσει το καθεστώς της Φρανκφούρτης ως χρηματοοικονομικού κέντρου. «Είμαστε επικεντρωμένοι στα συμφέροντα του πιο σημαντικού χρηματοοικονομικού κόμβου της Γερμανίας», είπε.
Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει την εξαγορά της Commerzbank — υπό την προϋπόθεση ότι η έδρα ενός διευρυμένου πανευρωπαϊκού δανειστή παραμένει στην Ιταλία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη της Ρώμης. Η UniCredit χρειάζεται έγκριση από την ΕΚΤ για να αυξήσει το μερίδιό της πάνω από το 9,9%. Το Reuters ανέφερε πρώτο τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης.
Η UniCredit είπε ότι ήταν «ισχυρός υποστηρικτής της γερμανικής οικονομίας για σχεδόν 20 χρόνια» μέσω της HypoVereinsbank, που εξαγοράστηκε σε μια σπάνια διασυνοριακή συμφωνία το 2005.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η Commerzbank έχει σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες να προσφέρει – και αν μπορούμε να τη βοηθήσουμε να το κάνει – είτε ως μέτοχος είτε ως εταίρος – είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».
Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τ.Σ