Το ξεφάντωμα δανεισμού του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει τον φόβο των αναδυόμενων αγορών

Selcuk Gokoluk, Bloomberg

Οι δανειολήπτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο ενισχύουν την άμυνά τους έναντι της αστάθειας που θα μπορούσε να κλονίσει τις μεγαλύτερες αγορές τους στις ΗΠΑ και να εκτροχιάσει τα σχέδια αναχρηματοδότησης.

Μόλις τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα, πούλησαν περισσότερα ομόλογα από ό,τι στην αρχή οποιουδήποτε προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Η έκδοση από κυβερνήσεις και εταιρείες έφτασε τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Την ίδια περίοδο πέρυσι έκλεισαν συμφωνίες 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλοί εκδότες προσπαθούν να προλάβουν την προεδρική ψηφοφορία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και έναν άλλο φόβο ανάπτυξης που μοιάζει με τις 5 Αυγούστου, όταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειψαν τα πάντα, από νομίσματα αναδυόμενων χωρών έως ιαπωνικές μετοχές. Προκάλεσε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στο κόστος δανεισμού για δανειολήπτες αναδυόμενων αγορών σε περίπου έξι χρόνια, σύμφωνα με δείκτη JPMorgan.

«Οι περισσότεροι εκδότες επέλεξαν πολύ καλά να βγουν στην αγορά ενόψει της πιθανής αστάθειας», δήλωσε ο Alexander Karolev, επικεφαλής του κοινοπρακτικού γραφείου ομολόγων CEEMEA της JPMorgan Chase & Co. «Θα δείτε τώρα μια σημαντική μείωση στον όγκο των εκδόσεων τις επόμενες εβδομάδες λόγω γεγονότων κινδύνου».

Προς το παρόν, οι εκδότες εξακολουθούν να απολαμβάνουν μερικές από τις χαμηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δύο ετών, κατά μέσο όρο 6,5%, σύμφωνα με δείκτη Bloomberg για κρατικό και εταιρικό χρέος σε δολάρια, δίνοντάς τους το απολύτως ξεκάθαρο στις πρωτογενείς αγορές.

Καθώς προεφοδιάζουν σχέδια δανεισμού, οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να τους υποχρεώσουν πριν οι μειώσεις των επιτοκίων μειώσουν ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις. Η Abu Dhabi National Oil Co., η Ινδονησία και η Ουρουγουάη ήταν οι τίτλοι των συμφωνιών αυτής της εβδομάδας.

Οι εκκλήσεις για επιθετική χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα γίνονται όλο και πιο δυνατές καθώς τα στοιχεία δίνουν μια μικτή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Η έκθεση μισθοδοσίας της Παρασκευής έδειξε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Ένα μέτρο της αστάθειας των επιτοκίων στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι οι αναταράξεις είναι μπροστά.

«Προφανώς μια μεγάλη επιβράδυνση είναι κακή για τις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Nick Eisinger, συνεπικεφαλής του ενεργού σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών στην Vanguard Asset Services Ltd. «Τώρα είναι η καλή στιγμή για να προχωρήσουμε στην έκδοση».

Το δολάριο είναι η αγαπημένη επιλογή νομίσματος για την αντιστάθμιση της αστάθειας λόγω του μεγέθους και της ευκολίας διαπραγμάτευσης, και οι συμφωνίες στο αμερικανικό νόμισμα έχουν γίνει ακόμη πιο δημοφιλείς φέτος, ξεπερνώντας αυτές σε ευρώ και άλλα σκληρά νομίσματα με αυξανόμενο περιθώριο.

Αυτή την εβδομάδα, οι συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 86% των πωλήσεων, σε σύγκριση με μέσο όρο 78% το 2023. Για τους εκδότες των αναδυόμενων αγορών, αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την πλοήγηση στις ανατροπές στην αμερικανική οικονομία και πολιτική σφαίρα.

«Οι εκδότες θα προσέχουν τις αμερικανικές εκλογές στη γωνία και ο κίνδυνος αν αυξηθούν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα spreads θα μπορούσαν να διευρυνθούν απότομα», δήλωσε η Carmen Altenkirch, αναλύτρια της Aviva Investors. «Οι αρχές Αυγούστου ήταν μια υπενθύμιση σε όλους πόσο ασταθής μπορεί να είναι η αγορά».

Οι πωλήσεις ομολόγων σε δολάρια από κυβερνήσεις και εταιρείες αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν κατά 54% φέτος στα 349 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις πωλήσεις ομολόγων σε δολάρια από το 2012. Αυτά σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 26% στα 64 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πωλήσεις στο ιαπωνικό γεν, το ελβετικό φράγκο και τη βρετανική λίρα ανήλθαν συνολικά σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δολάριο παρέχει «βαθιά ρευστότητα, η οποία σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε συναλλαγές δανεισμού μεγάλης κλίμακας με ευνοϊκούς όρους», δήλωσε ο Kaspars Abolins, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Λετονίας, σε σχόλια που εστάλησαν μέσω email. Ο Abolins είπε ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση θα είναι τακτικός εκδότης ομολόγων σε δολάρια αφού το έθνος εξέδωσε ομόλογα σε δολάρια για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία τον Μάιο.

Περισσότερες προσφορές σε δολάρια είναι στα σκαριά. Το Καζακστάν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης ομολόγων αναφοράς στο αμερικανικό νόμισμα για πρώτη φορά από το 2015 και ο Όμιλος Adani φέρεται να σχεδιάζει ομόλογα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτό είναι ένα περιβάλλον όπου θέλετε να αξιοποιήσετε τη βάση των επενδυτών που σας προσφέρει τη χορηγία, τη ρευστότητα», δήλωσε ο Trang Nguyen, επικεφαλής της παγκόσμιας πιστωτικής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BNP Paribas. «Αυτό κάνει για εσάς μια έκδοση ομολόγου σε δολάρια».

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

Η Κίνα θα ανακοινώσει ένα σύνολο δεδομένων — τιμές καταναλωτή, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και πιστωτική ανάπτυξη. Τα εμπορικά στοιχεία είναι πιθανό να δείξουν επιβράδυνση των εξαγωγών, ενώ τα πιστωτικά στοιχεία πιθανότατα θα συμβάλουν στην απόδειξη ότι η ανάκαμψη δυσκολεύεται

Η Ινδία θα ανακοινώσει επίσης στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή για τον Αύγουστο και τη βιομηχανική παραγωγή για τον Ιούλιο

Η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, πιέζοντας τα υψηλά πραγματικά επιτόκια που πιέζουν την οικονομία

Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία πρόκειται να ανακοινώσει το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την Τρίτη. Η κεντρική τράπεζα της Χιλής θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την ίδια ημέρα

Στη Ρωσία, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τον Σεπτέμβριο και να διατηρήσει μια επιθετική καθοδήγηση μετά από αύξηση 200 μονάδων βάσης στην προηγούμενη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ 
*

δανειολήπτες

Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο