Το ζητούμενο είναι, να μην αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη…

17 και 18 Απριλίου 2023

Γράφει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

*****

Τι μανία (για να μην γράψουμε κάτι άλλο) είναι αυτή και μάλιστα συνεχιζόμενη, δηλαδή ασταμάτητη, αδιόρθωτη, αρρωστημένη κοκ. Αναφερόμαστε στη σημασία που δείχνουν και δίνουν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης για την πορεία του γενικού δείκτη (του πιο παρανοϊκού μάλιστα που γέννησε η παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία). Και μη χειρότερα… 

Το κακό ξεκινά από την παντελή διάθεση διόρθωσης του λάθους τους -εγκληματικού κατά την ταπεινή άποψη μας – και σταματώ εδώ χρονιάρες μέρες, γιατί θα έγραφα πολύ άσχημα πράγματα για την αδιόρθωτη αφεντιά τους. 

Βέβαια, εξ ίσου βλαβεροί είναι και οι… μεταφραστές-μεταφορείς των εκτιμήσεων διαφόρων ξένων οίκων που κυριολεκτικά δεν ξέρουν που πάει η τύφλα τους και γράφουν είτε βάσει συγκεκριμένης εντολής του εντολοδόχου – βρυκόλακα αφεντικού τους, είτε λόγω της παντελούς ένδειας γνώσης του τι εστί Χ.Α.Α. Και του τι πραγματικά αυτό αντιπροσωπεύει, “κρύβει”, και υπόσχεται.   

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,29 +1,85
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,27 +0,84
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,47 +1,03
ΙΤΑΛΙΑ 4,28 +1,84

***

****

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Είναι 100% υποστελεχωμένη, έχουν φρακάρει οι άνθρωποι.
 2. AUTOHELLAS: Εχει κι άλλο δρόμο μπροστά της για να διανύσει. Κυριολεκτικά απροσδιόριστο, αφού ολοένα και επεκτείνεται στους τομείς δραστηριότητας της και όχι μόνον. Μέχρι Πορτογαλία όπως γνωρίζετε, έφτασε η χάρη της! Και συνεχίζουν.
 3. TENERGY/CENERGY: Είναι αυτό που λένε… Ενα τσιγάρο δρόμος… Επειδή όμως δεν είμαι καπνιστής (ουδέποτε υπήρξα), δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω παρά μόνον κατά προσέγγιση με απόκλιση μάξιμουμ 30%…
 4. ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ελεος βρε παιδιά, μόνον λαμόγια δεν είναι οι υπ.αρ 1 εξαγωγείς της χώρας, με απίστευτες επενδύσεις και απίστευτης ποιότητας προϊόντα αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Αν ήταν τέτοια και με δεδομένο ότι κατέχουν την συντριπτική μετοχική πλειοψηφία θα ανέβαζαν τις μετοχές τους στα ουράνια και θα επωφελούνταν “τρελών” ποσών και αποδόσεων. Και πιστέψτε με, ξέρουν πολύ καλά το πως θα το έκαναν. Μόνον χθεσινοί δεν είναι.    

****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ήταν 27 Απριλίου του 2010 όταν με την αγορά να έχει κλείσει στις 1696 μονάδες (έχοντας χάσει σχεδόν 50% από το υψηλό της ζώνης του 2800 το 2009) όταν ο S&P πέρασε την Ελληνική οικονομία στα junk.

Ο ΓΔ ενώ είχε χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του και όλοι συζητούσαμε που μπορεί να φτάσει συνέχισε την πτωτική του πορεία κάνοντας μία στάση και προσπάθεια διάσωσης στην ζώνη του 1400, με το 2011 να το αποχαιρετάει σταματώντας στις 471 μονάδες το καλοκαίρι του 2012 όπου είδαμε και το ουσιαστικό χαμηλό της αγοράς αν εξαιρέσουμε τον τραπεζικό κλάδο.

Έκτοτε πέρασαν πάνω από 10 χρόνια με την οικονομία να μην έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Στο κοντινό μέλλον μας έχουμε μία μόνο σημαντική ημερομηνία αυτή της 21ης Απριλίου. Την Παρασκευή λοιπόν έχουμε την αξιολόγηση του οίκου που ουσιαστικά μας κατέταξε στα σκουπίδια θυμίζοντας ότι απέχει μία μόλις βαθμίδα από το να γίνουμε επενδύσιμοι.

Η λογική λέει ότι οι πιθανότητες είναι μικρές λόγω των εκλογών, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι αισθητές. Αν δούμε ότι μέσα στην εβδομάδα τρέχει και ο τραπεζικός κλάδος πιο επιθετικά πιθανολογούμε ότι κάποιοι εικάζουν ή ξέρουν το τι θα συμβεί την Παρασκευή.

Το θέμα είναι ότι το γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη αγορών, μιας και μέχρι τώρα μόνο τα Hedge funds σέρνουν τον χορό των αγορών, κάτι που ξέρουν να κάνουν καλά και προς τις δύο κατευθύνσεις περιμένοντας πάντα το ιππικό που αναγκαστικά θα βγει να αγοράσει βάσει καταστατικού Ελλάδα αν πάρει επενδυτική βαθμίδα. Το αντίθετο βλέπαμε 13 χρόνια πίσω.

****

ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο www.ot.gr– Τι ωραίο να διαβάζεις απόψεις και εκτιμήσεις μακράν κάθε σκοπιμότητας και που δεν υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

 • ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, συνοπτικά και πολύ εύστοχα διατυπωμένα:-

(1) Το ΔΝΤ ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης, πιστοποιώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική τροχιά από τις υπόλοιπες χώρες.

Υπερτριπλάσια μεγέθυνση από την Ευρωζώνη. «Pa mal» που θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου και για την πορεία του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Ανάλογη άποψη έχουν και αρκετοί άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως η φετινή χρονιά θα κάνει τη διαφορά… Και αυτό το στηρίζουν σε τρεις λόγους:

 • Πρώτον, στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα project που θα δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και στις θέσεις εργασίας.
 • Δεύτερον, στον τουρισμό που όπως όλα δείχνουν και φέτος θα ξεχωρίσει.
 • Τρίτον, στις εξαγωγές που έχουν εισέλθει σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης. Πέρυσι, έκλεισαν με ιστορικό ρεκόρ παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον.

Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάτι που θα διαταράξει την ομαλή ροή των πραγμάτων. Όπως για παράδειγμα μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια… Και ο νοών νοείτω.

(2) Ταμείο Ανάκαμψης εναντίον Σχέδιο Μάρσαλ σημειώσατε 1– Project ύψους 2,5 δισ. ετοιμάζονται όπως μαθαίνουμε, να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν για έργα υποδομών που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Ανάμεσα σε αυτά, πληροφορούμαστε, βρίσκονται έργα της ΔΕΗ, της Vodafone και της BP, αλλά και έργα που σχεδιάζουν ομάδες παραγωγών.

«Η Ελλάδα τρέχει με 100 στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης…» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως είναι η πρώτη χώρα στην υλοποίηση του Ταμείου. Θεωρούν μάλιστα πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρήσει σύντομα τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την χώρα, εκτιμούν, είναι μοναδική και δεν πρέπει να χαθεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που είναι στην εξουσία. «Ουδέποτε η χώρα», επισημαίνουν, «είχε τόσους πολλούς πόρους να διαχειριστεί, ούτε με το σχέδιο Μάρσαλ δεν έπεσαν τόσα χρήματα…». Το θέμα βέβαια είναι να μην την αφήσουμε και αυτή να πάει χαμένη…

****

ΜΟΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 23,460 25,080 -3,62
30 ημερών 20,840 25,080 0,60
3 μηνών 20,840 25,820 2,00
6 μηνών 16,570 25,820 42,18
12 μηνών 14,450 25,820 56,30
 • AΠOTIMATAI σε 2,6 δισ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ: 23,4600 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 18,32 ευρώ
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ (υπόλοιπον 1,2000): 4,86% καθαρά.
 • EV/EBITDA: 2,5 
 • P/E: 2,7 
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,83
 • Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 2,03 δισ.(από… 1,18)
 • Ο καθαρός δανεισμός στα 1,7 δισ. ευρώ.

****

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Αν υπήρχε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα τον είχε “κυνηγήσει” τον κ. Βακάκη που έλεγε ψέματα ότι θα πάει χάλια και το κλίμα είναι άσχημο. Γιατί έτσι μάζευε το χαρτί και μετά το πήγε πάνω από τα 20. Ευρώ. Δεν ήταν αυτή παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού για να πουλήσει τις μετοχές του; Οταν ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σου λέει, ότι το περιβάλλον είναι χάλια δεν θα πουλήσεις τις μετοχές σου;

Στην ΛΑΝΑΚΑΜ όμως έβαλαν γιγάντιο πρόστιμο, και την ΚΡΕΚΑ την βγάλανε 20 μέρες πριν από την λήξη της σχετικής προθεσμίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε βγάλει 9μηνο, και το πρόβλημα της με τα δάνεια είναι το ίδιο για τουλάχιστον μια πενταετία. Δεν θα έπρεπε πρωτίστως να τιμωρήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον οικονομικό διευθυντή της για την… ανεπάρκεια τους;

****

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ – ΧΡΗΣΗ 2022 (δημοσιεύτηκε την Μεγ.Παρασκευή)

 • ΤΙΜΗ Μετοχής: 2,1800 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,3000 ευρώ
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 88,71 εκατ. ευρώ
 • Καθαρή θέση/Ιδια κεφάλαια: 176 εκατ. από 147 εκατ. ευρώ (+20%)
 • Δανεισμός: 16,6 εκατ.
 • ΤΑΜΕΙΟΝ: 28,08 εκατ. ευρώ

 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Αρνητικός κατά 11,5 εκατ. ευρώ
 • NETDEBT/Ebitda: Δεν υπάρχει με αρνητικό δανεισμό
 • EV/Ebitda: 11
 • Ελεύθερες ταμειακές ροές: +2,66 εκατ. 
 • Ιδιάζουσα περίπτωση, θα ακολουθήσει η σχετική ανάλυση από τον ΑΝ@λήτη

****

AΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

 • ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 
 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

 • ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο