Τράπεζες και fintechs εντάσονται στο “stablecoin gold rush”

Η Bank of America και η Stripe στοχεύουν στην αγορά για πληρωμές σε κρυπτονομίσματα

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και fintechs στον κόσμο σπεύδουν να λανσάρουν τα δικά τους stablecoins, με στόχο να αρπάξουν ένα κομμάτι της αγοράς διασυνοριακών πληρωμών που αναμένουν ότι θα αναδιαμορφωθεί από τα κρυπτονομίσματα.

Τον περασμένο μήνα η Bank of America σηματοδότησε ότι είναι ανοιχτή στην έκδοση του δικού της νομίσματος, ενώνοντας τους καθιερωμένους παρόχους πληρωμών όπως η Standard Chartered, η PayPal, η Revolut και η Stripe, στοχεύοντας σε μια επιχείρηση στην οποία κυριαρχούν οι ομάδες κρυπτονομισμάτων Tether και Circle.

Ο ενθουσιασμός τους έχει τροφοδοτηθεί από την αυξανόμενη αποδοχή μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο ότι τα stablecoins, σχεδιασμένα να διατηρούν σταθερή αξία ενός δολαρίου ανά νόμισμα, θα μπορούσαν να γίνουν ένα πιο αποδεκτό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτή η στροφή, μετά την εχθρότητα των ρυθμιστικών αρχών προς το σταθερό νόμισμα Libra της Meta πριν από έξι χρόνια, έχει λάβει περαιτέρω ώθηση από τον ένθερμο εναγκαλισμό των κρυπτονομισμάτων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρόκειται για ανθρώπους που πουλάνε φτυάρια στη χρυσή βιασύνη των stablecoin», δήλωσε ο Simon Taylor, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας fintech 11: FS, ο οποίος το παρομοίασε με το FOMO, ή αλλιώς τον φόβο της απώλειας.

«Το άλλο πράγμα που το οδηγεί είναι ότι υπάρχει πραγματικός όγκος», είπε. «Οι ιδρυτές θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι από αυτό, επειδή γνωρίζουν ότι πρόκειται να αποκτήσουν ρύθμιση για το stablecoin και έτσι όλα αυτά τα πράγματα έρχονται μαζί».

Αν και τα stablecoins έχουν συνήθως χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση χρημάτων μεταξύ διαφορετικών κρυπτονομισμάτων, αυξάνουν τη δημοτικότητά τους στις αναδυόμενες αγορές ως εναλλακτική λύση στις τοπικές τράπεζες για πληρωμές, ιδίως σε εμπορεύματα, γεωργία και ναυτιλία.

Πρόκειται για ένα είδος ιδιωτικού ψηφιακού χρήματος που λειτουργεί ως de facto απόθεμα ενός κυρίαρχου νομίσματος, κατά κύριο λόγο δολαρίων ΗΠΑ, και οι πληρωμές σε ψηφιακά νομίσματα επιτρέπουν στις εταιρείες και τους καταναλωτές να έχουν φθηνή και άμεση πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα εκτός τραπεζικού συστήματος.

Υπάρχουν περίπου 210 δισ. δολάρια σταθερών νομισμάτων που έχουν εκδοθεί παγκοσμίως, με περίπου 142 δισ. δολάρια να έχουν τυπωθεί από την Tether με έδρα το Ελ Σαλβαδόρ και 57 δισ. δολάρια από την Circle των ΗΠΑ, με την επωνυμία USDT και USDC αντίστοιχα.

Η SpaceX του Elon Musk τα χρησιμοποιεί για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από την πώληση δορυφόρων Starlink στην Αργεντινή και τη Νιγηρία, ενώ η ScaleAI προσφέρει στο μεγάλο εργατικό δυναμικό της που αποτελείται από εργολάβους στο εξωτερικό τη δυνατότητα να πληρώνεται σε ψηφιακά tokens.

Ο όγκος των συναλλαγών σκαρφάλωσε στα 710 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, έναντι 521 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ ο αριθμός των μοναδικών διευθύνσεων stablecoin αυξήθηκε στα 35 εκατ. δολάρια, δηλαδή κατά 50%, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Visa.

Οι μεγάλες τράπεζες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ωθώντας στον κλάδο, καθώς προκύπτουν κανονισμοί. Αμερικανοί πολιτικοί συζητούν στο Κογκρέσο νομοσχέδια που καθορίζουν πρότυπα για τα stablecoins, δίνοντας στις τράπεζες, τις εταιρείες και τους απλούς καταναλωτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση των tokens.

«Αν το καταστήσουν νόμιμο, θα μπούμε σε αυτή την επιχείρηση», σχολίασε ο Brian Moynihan, διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Trump στο Economic Club of Washington τον περασμένο μήνα.

Η ΕΕ εισήγαγε κανόνες στις αρχές του έτους που απαιτούσαν από τους φορείς εκμετάλλευσης stablecoin στο μπλοκ να είναι συμβατοί. Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να συμβουλευτεί την αγορά φέτος.

Η Standard Chartered δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ηγηθεί ενός εγχειρήματος που σχεδιάζει να λανσάρει ένα token με αντίκρισμα σε δολάρια του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τους νέους επερχόμενους κανονισμούς stablecoin στην επικράτεια.

Υπογραμμίζοντας τη δυναμική, τον περασμένο μήνα ο αμερικανικός όμιλος Stripe έκλεισε τη μεγαλύτερη εξαγορά του μέχρι σήμερα με την αγορά της πλατφόρμας stablecoin Bridge ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

«Τα stablecoins και οι πιο σύγχρονες αλυσίδες είναι πραγματικά ενδιαφέροντα για την περίπτωση χρήσης πληρωμών, και αυτό αποτελεί την επιχείρησή μας», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος John Collison. Η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ύψους 91,5 δισ. δολαρίων επεξεργάστηκε πέρυσι πληρωμές ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Η PayPal – η οποία διαθέτει ήδη ένα stablecoin με την ονομασία PYUSD που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο – σχεδιάζει να αναπτύξει ευρύτερα την επιλογή πληρωμών το 2025 και αναμένει ότι η αποδοχή θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων που πληρώνουν προμηθευτές στο εξωτερικό.

«Εντάξει, παραιτούμαι. Η Klarna και εγώ θα αγκαλιάσουμε το κρυπτονόμισμα! Περισσότερα θα έρθουν … Η τελευταία μεγάλη fintech στον κόσμο που την αγκαλιάζει. Κάποιος έπρεπε να είναι ο τελευταίος. Και αυτό είναι επίσης ένα ορόσημο κάποιου είδους», έγραψε τον περασμένο μήνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Sebastian Siemiatkowski, διευθύνων σύμβουλος του δανειστή “αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα” Klarna.

Ακόμα κι έτσι, οι νεοεισερχόμενοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να καθιερωθούν. Η PayPal έχει πραγματοποιήσει μόλις 163 εκατ. δολάρια σε συναλλαγές αυτό το μήνα, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 131 δισ. δολάρια στην Tether, σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa.

Τον περασμένο μήνα υπήρξαν περίπου 122 εκατ. συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως με τη χρήση stablecoins, δήλωσε η Visa. Ωστόσο, κατά μέσο όρο 829 εκατ. συναλλαγές την ημέρα πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο του ίδιου του παρόχου πιστωτικών καρτών.

Ο Martin Mignot, εταίρος της Index Ventures και υποστηρικτής της Bridge – δήλωσε ότι τα stablecoins είναι «ελκυστικά» σε αγορές που δεν διαθέτουν «μεγάλη υποδομή ή μεγάλη ρευστότητα και έχουν μεγάλο συναλλαγματικό κίνδυνο». Ωστόσο, οι περιπτώσεις χρήσης τους δεν ήταν «τόσο προφανείς» στις δυτικές αγορές, πρόσθεσε.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι η αγορά είναι απίθανο να μπορέσει να διατηρήσει δεκάδες νομίσματα, καθώς οι χρήστες αρχίζουν να εξετάζουν προσεκτικά την ποιότητα των εταιρειών που τα εκδίδουν.

11: Ο Τέιλορ της FS επεσήμανε ότι τα stablecoins δεν είναι μετρητά, αλλά μόνο υποκατάστατά τους, και αντανακλούν τον πιστωτικό κίνδυνο της εκδότριας εταιρείας, καθώς και την ικανότητά της να διαχειρίζεται τους λειτουργικούς κινδύνους της λειτουργίας ενός stablecoin.

«Ουσιαστικά αυτό που σας λέει το εμπορικό σήμα του stablecoin είναι ότι αυτός είναι ο εκδότης», είπε. «Επομένως, επειδή ο εκδότης είναι αυτός ο οργανισμός, ο πιστωτικός σας κίνδυνος είναι Χ ή Υ. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνετε με το δολάριο».

Akila Quinio, Nikou Asgari και George Hammond, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο