Τρίτη, 09-Ιουλ-2024 Το γνωστό “κόλπο” με τις πρόωρες εκλογές δεν θα πιάσει… (του Γιώργου Κράλογλου)

Η “κρυφή” επιθυμία της κυβέρνησης, να είναι παρούσα στις αλλαγές της ηγεσίας της Ε.Ε και στην επόμενη 5ετία, θα ανατραπεί από την οικονομία.

Έχει επανειλημμένα αποδειχθεί και στον τόπο μας ότι η οικονομία θα επιβάλλει τους δικούς της κανόνες, όποτε εκείνη το νομίζει αναγκαίο.

Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος και η κάθε κυβέρνηση (και η σημερινή που είναι ήδη μπροστά σε συνθήκες  2008- 2010) είναι να σχεδιάσει κατευθύνσεις ώστε  να ξέρουμε πώς και προς τα πού θα βαδίσουμε οικονομικά.

Και για να μείνουμε στη δική μας περίπτωση. Θα συνεχίσουμε (όπως μέχρι σήμερα) με τη μικρομεσαία οικονομία μας να αγγίζει σχεδόν το 100% ή θα πλάθουμε όνειρα ότι είναι δυνατόν να γιγαντωθεί μέσα στις συνθήκες και του ψευτοκαπιταλισμού που ζούμε;

Τα λέμε αυτά γιατί μας φοβίζει (να μην πούμε, μας τρομάζει) ότι η κυβέρνηση κάθεται μόνη της στη σκακιέρα της πολιτικής και επειδή δεν πρόκειται να βρει αντίπαλο για την υπόλοιπη θητεία της νομίζει ότι όποιο σενάριο και αν επιλέξει (για τη δική της μακροημέρευση) θα της σταθεί αν το συνδυάσει και με πρόωρες εκλογές(!!).

Μας προβληματίζει ακόμη ότι στόχος είναι πώς θα καταφέρει να βάλει και τη δική της “σφραγίδα” στην επόμενη εκπροσώπηση της ηγεσίας της  Ε.Ε.

  • Από πού και πώς προκύπτουν αυτά; 

Από την προεκλογική της συμπεριφορά σε όλα εκείνα που προκαλούν εντυπώσεις, ενώ με την ουσία (που έχει να κάνει με τον  εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας) τίποτε της προκοπής δεν συμβαίνει και ούτε φαίνεται να συμβεί.

Παίχθηκε και ξαναπαίχθηκε η τιμωρία των κακών των διυλιστηρίων που ο δίκαιος “Βεζίρης” τούς πήρε αυτά που δεν είχαν δικαίωμα να “κλέψουν” από τους πολίτες, αλλά πέρασε στη σκιά η κλοπή του κράτους στους ίδιους με φόρους καυσίμων. Με την απαράδεκτη ανοχή στο λαθρεμπόριο.

Παίχθηκε, ξαναπαίχθηκε η τιμωρία των κακών φοροφυγάδων βιοτεχνιών, μικρών και μεσαίων όπως και των ύποπτων… ελεύθερων επαγγελματιών, για να δείξουν μέσα και έξω από τη χώρα ότι μαζεύουμε τους φόρους και δεν καθόμαστε, αλλά ούτε που ακούσαμε προς τα πού πάνε οι φόροι μας και πόσο μας κοστίζει το απύθμενο κράτος ή αν θα το συμμαζέψουμε.

Παίχθηκαν και ξαναπαίχθηκαν σενάρια επί σεναρίων με διανομή από κουπόνια στους ιθαγενείς φορολογούμενους, αλλά κανείς δεν ενημέρωσε τι θα γίνει από το 2025 που το μοίρασμα κάθε κρατικού κουπονιού θα περνάει από “κόσκινο” στην Ε.Ε. γιατί, όπως θα μάθουμε σε 1-2 μήνες αλλάζουν όλα στις επιδοτήσεις στην Ένωση καθώς τα δημοσιονομικά της μεταβάλλονται και σκληραίνουν αφάνταστα.

Παίχθηκαν και ξαναπαίχθηκαν τα σενάρια με ενισχύσεις μισθών, με κατώτατο και με επιδοτήσεις στο εργασιακό, αλλά δεν είπαν δύο βασικότατα πράγματα.

Πρώτο, πού θα βρεθούν δουλειές και ποιοι είναι αυτοί του πάνω του 22% που έχουν δεχθεί να πληρώσουν ακόμη και τον κατώτατο των 830 ευρώ (για να μην πάμε στον επόμενο των 950 ευρω που από τώρα διαφημίζει η κυβέρνηση).

Και δεύτερο, τι θα κάνουμε με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και πόσο θα καλυφθεί από το μεταναστευτικό, το οποίο ήδη αποτελεί κορυφαίο θέμα στην εργασιακή μας ατζέντα.

Τι λείπει, κατά τη δική μας γνώμη μέσα στο κυβερνητικό παιχνίδι; Το σκηνικό στο οποίο η οικονομία θα έχει (όπως πάντα) ρόλο πρωταγωνιστού. Και ο συγκεκριμένος ρόλος που είναι σε θέση να της δώσει η κυβέρνηση.

Θα μπορέσει δηλαδή να τη μετατρέψει από μικρή και μεσαία, σε μεγάλη και μόνιμα εξωστρεφή, κατά την παρούσα θητεία της, ή απλά θα τη χρησιμοποιήσει για να παρατείνει την παραμονή της σε θέση εξουσίας, αποσκοπώντας μόνο στις δικές της επιδιώξεις… στην Ε.Ε., οπότε, στην περίπτωση αυτή, η οικονομία θα πάρει τον λόγο… μόνη της;

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο