Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κλάδους ασφαλειών και τεχνολογίας να πραγματοποιούν την μεγαλύτερη άνοδο και αυτούς των real estate και κοινής ωφέλειας την μεγαλύτερη πτώση.
Διάχυτη ήταν η αισιοδοξία σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed τον επόμενο μήνα.
Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκαν οι προσλήψεις το β’ τρίμηνο – «Κακά μαντάτα» για την ανάπτυξη. Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Οι επιχειρήσεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ επιβράδυναν τις προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων οικονομικής αδυναμίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο μετά από 0,3% τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Η συνολική παραγωγή στην οικονομία των 20 χωρών αυξήθηκε κατά 0,3% την ίδια περίοδο – παρά τις απογοητευτικές επιδόσεις της βιομηχανίας τον Ιούνιο, μεταδίδει το Bloomberg.
Η οικονομία του ευρώ έστειλε πρόσφατα δυσοίωνα μηνύματα, με τους καταναλωτές να μην επιθυμούν να ξοδέψουν παρά τις υπερβολικές αυξήσεις των μισθών, τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να ακινητοποιείται και την εμπιστοσύνη στη Γερμανία – το μεγαλύτερο μέλος της – να καταρρέει. (περισσότερα εδώ)
Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:
Στην Βρετανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου πραγματοποίησε αύξηση 0,6% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) έναντι αύξησης 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 0,9% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) έναντι αύξησης 0,3% το προηγούμενο έτος. Επίσης, η Βιομηχανική Παραγωγή για τον μήνα Ιούνιο πραγματοποίησε αύξηση 0,8% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,1% και αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από το 0,2%). Ακόμη, η Παραγωγή του Μεταποιητικού τομέα για τον μήνα Ιούνιο ενισχύθηκε 1,1% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,2% και αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από το 0,4%). Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις -18,89 δισ. στερλίνες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για -16,0 δισ. στερλίνες και -18,59 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από τις -17,92 δισ. στερλίνες), ενώ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στις -7,46 δισ. στερλίνες από -7,65 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από τις -6,86 δισ. στερλίνες).
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 509,98 μονάδες με άνοδο 1,17%.
Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.187,65 μονάδες με άνοδο 1,73%, με το σήμα να μετατρέπεται από neutral σε strong buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.530 μονάδες και την στήριξη στις 17.908 μονάδες.
Μεγαλύτερη άνοδος
Μεγαλύτερη πτώση
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.346,85 μονάδες με άνοδο 0,79%, με το σήμα να διατηρείται σε strong buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.440 μονάδες και την στήριξη στις 8.288 μονάδες.
Μεγαλύτερη άνοδος
Μεγαλύτερη πτώση
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.423,37 μονάδες με άνοδο 1,23%, με το σήμα να μετατρέπεται από sell σε buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.595 μονάδες και την στήριξη στις 7.398 μονάδες.
Μεγαλύτερη άνοδος
Μεγαλύτερη πτώση
Recommendations
Astrazeneca: Matthew Weston from UBS retains his negative opinion on the stock with a Sell rating. The target price is unchanged at GBX 11300.
TUI: Richard Clarke from Bernstein retains his Neutral opinion on the stock. The target price is still set at EUR 6.80.
Vestas: Analyst Werner Eisenmann from DZ Bank research gives the stock a Neutral rating.
Vestas: In a research note published by Colin Moody, RBC advises its customers to buy the stock. The target price is unchanged at DKK 243.