Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομά- Τσέπωσαν διαδικτυακά 6 εκατ. ευρώ σε 2 χρόνια!

Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομά που είχε αδειάσει τους λογαριασμούς εκατοντάδων πολιτών

Από Φάνης Καραμπατσάκης

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Τουλάχιστον 670 πολίτες έπεσαν θύματα απάτης τεραστίων διαστάσεων μέσω του διαδικτύου, καθώς δεκάδες απατεώνες που δρούσαν ως μία κοινή ομάδα, τους προσέγγιζαν είτε για να τους παράσχουν κάποιες υπηρεσίες είτε για να αγοράσουν προϊόντα που είχαν βάλει σε αγγελίες (car.gr, xe.gr, poulaw.gr, το Market place του Facebook κ.λπ.).

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τους άδειαζαν στην κυριολεξία. Το συνολικό ποσό που άρπαξαν οι δράστες ανέρχεται στα… 6.000.000 ευρώ, και μόνο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023. Οι περισσότερες από τις 1.500 και πλέον, υποθέσεις έχουν διαλευκανθεί από την Αστυνομία, που έχει ταυτοποιήσει δεκάδες δράστες, 37 εκ των οποίων είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές, σωματικές βλάβες, ναρκωτικά και άλλες αξιόποινες πράξεις. Σε όλους τους κατηγορούμενους –κυρίως Ρομά– αποδίδεται, μεταξύ άλλων, κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δρούσαν ενιαία και με διακριτούς ρόλους.

Στους εμπλεκόμενους, όμως, περιλαμβάνονται και εντελώς ανυποψίαστοι πολίτες, καθώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν τις απάτες είτε χρησιμοποιώντας το δικό τους wi-fi, παρακάμπτοντας τον κωδικό, είτε συνδεόμενοι, κατόπιν παραβιάσεως, απευθείας από το καφάο του ΟΤΕ, αρκετά μέτρα μακριά από την οικία τους. «Σίγουρο είναι πως απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, που η πλειονότητα δεν διατηρεί, συνεπώς ελλείψει αυτής, αδυνατεί και να προστατευτεί όπως ο εντολέας μου», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο δικηγόρος Φοίβος Στρουγγάρης, που εκπροσωπεί έναν από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι από θύματα, έγιναν… κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφώνου παριστάνοντας είτε τους ενδιαφερόμενους για την παροχή υπηρεσιών, είτε τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες, είτε τους υπαλλήλους εταιριών ή δημόσιων υπηρεσιών, δήθεν για επιστροφές χρηματικών ποσών ή χορήγηση επιδομάτων όπως το Market Pass,το Fuel Pass ή το Power Pass. Μέσα στην πολυπληθή οργάνωση υπήρχαν και περίπου 1.200 άτομα που έναντι αμοιβής, από 200 έως και 600 ευρώ, έδιναν τους λογαριασμούς τους, ώστε οι επικεφαλής να μεταφέρουν σε αυτούς, σε πρώτη φάση, τα χρήματα από τους λογαριασμούς των παθόντων. Μάλιστα, ήταν δασκαλεμένοι, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απάτης και την ανάληψη των χρημάτων τηλεφωνούσαν στις τράπεζες και δήλωναν ψευδώς είτε την απώλεια των καρτών τους είτε ότι είχαν πέσει θύματα απάτης στο web banking τους.

Θύματα έγιναν θύτες

«Η δυσκολία στην αποσαφήνιση και εκκαθάριση της λίστας τόσο των υπόπτων όσο και των κατηγορουμένων είναι ακόμα μία δύσκολη διαδικασία, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, θύτης μπορεί να φαίνεται ο καθένας», εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο δικηγόρος Φοίβος Στρουγγάρης. Όπως λέει, οι δράστες έκαναν τις διαδικτυακές απάτες χρησιμοποιώντας wi-fi τρίτων προσώπων. «Οποιοσδήποτε (δηλαδή όλοι) έχει wi-fi στην οικία, την επιχείρηση ή το γραφείο του, αν δεν έχει λάβει αντίστοιχα μέτρα μέσω εξειδικευμένου τεχνικού, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεται ως ο “επίδοξος κλέφτης”. Ένα αυτοκίνητο σταθμεύει κάτω το σπίτι σας, το wi-fi σας πιθανόν είναι ανιχνεύσιμο από το δρόμο, “σπάει” τον κωδικό σας, διαπράττει οιοδήποτε έγκλημα μέσω του υπολογιστή του και η ηλεκτρονική ταυτότητα αυτών των συναλλαγών είναι το δίκτυο της οικίας σας. Η πρόληψη είναι μία καλή άμυνα πριν απαιτηθεί υπεράσπιση, αλλά σίγουρα το σύστημα δικαιοσύνης εξελίσσεται σταδιακά, ώστε να διασφαλίσει ότι το ποσοστό των αδίκως εμπλεκομένων θα παραμείνει χαμηλό».

Ο «Τζέρι», ο «Αλήτης» και ο «Ιταλιάνος»

Ως ηγετικό στέλεχος του πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζεται ο Σ.Π., ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον υπαρχηγό Γ.Τ., γνωστό με το ψευδώνυμο «Τζέρι». Το ηγετικό στέλεχος οργάνωνε τον καταμερισμό ρόλων της εγκληματικής οργάνωσης, τις πληρωμές των μελών και ήταν ο κύριος αποδέκτης των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών. Ως επικεφαλής ασχολείτο με την οικονομική διαχείριση των κερδών, την ανεύρεση τρόπων νομιμοποίησής τους, καθώς και την επένδυσή τους, κυρίως σε αυτοκίνητα, χρυσό ή και ακίνητα. Ο Χ.Τ., με το ψευδώνυμο «Βίλα», ήταν και αυτό ανώτερο ιεραρχικά στέλεχος της υπο-ομάδας Δυτικής Αττικής. Είχε αναλάβει το ρόλο του τηλεφωνητή, διαθέτοντας εμπειρία και γνώση του τρόπου τέλεσης της εγκληματικής πράξης.

Ο Β.Μ., ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Ρισπέκτ», καθόριζε τα χρήματα που θα έπαιρναν τα κατώτερα μέλη της οργάνωσης, καθώς και τα χρήματα των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών για την παροχή των στοιχείων τους. Είναι ο άνθρωπος που στρατολογούσε νέα μέλη, τα οποία είχαν ως ρόλο τη συγκέντρωση τραπεζικών καρτών, ενώ πήγαινε ο ίδιος στα καταστήματα για να πάρει τα κοσμήματα από χρυσό που είχαν αγοραστεί από τις κάρτες των ανυποψίαστων θυμάτων. Επίσης, συγκέντρωνε τα αναληφθέντα από ΑΤΜ ποσά και τα μετέφερε στα ηγετικά στελέχη. Ο Φ.Μ., που του είχαν αποδώσει το ψευδώνυμο «Αλήτης», στρατολογούσε νέα μέλη, ενώ συγκέντρωνε και τραπεζικά στοιχεία. Παράλληλα, ήταν αυτός που τηρούσε τις προθεσμίες, και όπου χρειαζόταν, απειλούσε και εκβίαζε προκειμένου τα κατώτερα μέλη της οργάνωσης να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Ο Α.Π., με το ψευδώνυμο «Ιταλιάνος», ήταν από τα κατώτερα μέλη της Οργάνωσης. Ο ρόλος του ήταν να μεταφέρει τις τραπεζικές κάρτες που του είχαν παραδώσει ανώτερα στελέχη, στο κέντρο συλλογής τραπεζικών καρτών. Παράλληλα, περίμενε κοντά σε ΑΤΜ, για να προχωρήσει σε αναλήψεις όταν έπαιρνε το «πράσινο φως» από τους ανωτέρους του.Ο Γ.Π., με το ψευδώνυμο «Βέτας», είχε ως κύρια αρμοδιότητα να αναζητά τους εκατοντάδες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, που έναντι αμοιβής διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης παραχωρώντας στα μέλη της τη διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών (πρόσβαση σε e-banking), καθώς και τις συνδεδεμένες με αυτούς κάρτες ανάληψης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο