Τζέι Πάουελ: Προσπαθεί να αποφύγει τη μοίρα ενός προκατόχου της10ετίας του 1970- Μπάιντεν και Τραμπ το δυσκολεύουν

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αντιμετωπίζει εντεινόμενες πιέσεις, καθώς ο πληθωρισμός που είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο περιπλέκει τις επόμενες αποφάσεις του για τα επιτόκια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Καλλιόπη Βαρδάκα

Το γεγονός ότι τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβαν θέση την περασμένη εβδομάδα δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση.

Η κατάσταση έχει έναν ιστορικό παραλληλισμό: την έντονη πειθώ και τον εξαναγκασμό που αντιμετώπισαν οι προκάτοχοι του Πάουελ κατά τη διάρκεια των διπλών εξάρσεων του πληθωρισμού τη δεκαετία του 1970.

Οι πιέσεις αυτές αμαύρωσαν την κληρονομιά του Άρθουρ Μπερνς, του αυστριακής καταγωγής οικονομολόγου που ηγήθηκε της Fed από το 1970 έως το 1978. Ο 10ος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας μνημονεύεται συχνά ως πολύ επιρρεπής στις πολιτικές εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια.

Είναι μια μοίρα που ο Πάουελ προσπαθεί σαφώς να αποφύγει.

Δεν έχει σημασία τι λέει το εκλογικό ημερολόγιο, δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του. “Θα κάνουμε αυτό που θα κάνουμε και θα το κάνουμε για οικονομικούς λόγους και αυτό είναι όλο

Μια σειρά από παραλληλισμούς

Οι παρατηρητές της Fed μελετούν τη δεκαετία του 1970 εδώ και δεκαετίες σε μια προσπάθεια να αντλήσουν οικονομικά και πολιτικά διδάγματα από την εποχή αυτή.

Οι πολιτικές πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970, ανέφερε ο καθηγητής Charles L. Weise σε άρθρο του το 2012. Ο Weise και άλλοι σημειώνουν επίσης ότι οι οικονομικοί λανθασμένοι υπολογισμοί οδήγησαν σε ορισμένα από τα προβλήματα εκείνης της δεκαετίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, αναφέρθηκε λεπτομερέστερα σε αυτά τα θεωρούμενα οικονομικά λάθη, τα οποία, όπως υποστήριξε, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Μπερνςπήγε πίσωαπό τον πληθωρισμό.

Λέει ότι η κεντρική τράπεζα εκείνης της εποχής ήταν ίσως υπερβολικά επικεντρωμένη σε μη νομισματικούς παράγοντες που επηρέαζαν τον πληθωρισμό, όπως τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μην κινηθεί αρκετά επιθετικά στα επιτόκια.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τόσο η δεκαετία του 1970 όσο και η σημερινή εποχή μας αποδεικνύουν ότι η πολιτική πίεση μπορεί να είναι εντυπωσιακά διακομματική, ανάλογα με το ποιος θα επωφεληθεί.

Fed
Ο Άρθουρ Μπερνς, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου το 1972 για να συζητήσει τον πληθωρισμό. (Getty Images) (Bettmann μέσω Getty Images)
  • Και οι δύο περίοδοι χαρακτηρίζονται από προέδρους που επιθυμούν να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους. Καθώς ο Burns ορκιζόταν, ο τότε πρόεδρος Richard Nixon αστειεύτηκε ότι το χειροκρότημα που εισέπραττε ήτανμια μόνιμη ψήφος εκτίμησης εκ των προτέρων για χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερα χρήματα

Πρόσθεσε μια ακόμη σπόντα ότι σέβεται την ανεξαρτησία του Burns, αλλάελπίζω ότι, ανεξάρτητα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις μου είναι αυτές που πρέπει να ακολουθηθούν

Αυτή τη φορά, ο Πάουελ αντιμετώπισε επίσης πολυετή πίεση.

Ο Τραμπ, ενώ ήταν πρόεδρος, πίεζε συνεχώς τον Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια και υποστήριζε ακόμη και αρνητικά επιτόκια όταν αυτά ήταν στο μηδέν.

Ο Μπάιντεν είναι πιο προσεκτικός από τότε που ανέλαβε το αξίωμα, αλλά έχει αποδειχθεί πρόθυμος να προσφέρει δημόσια σχόλια τον τελευταίο καιρό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν επανέλαβε την πρόβλεψη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι στα σκαριά φέτος, παρά τα πρόσφατα νέα για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι τα νέα δεδομέναμπορεί να το καθυστερήσουν ένα μήνα ή κάτι τέτοιο, δεν είμαι σίγουρος γιαυτό

Η πίεση από το Καπιτώλιο ήταν επίσης αξιοσημείωτη.

Νωρίτερα φέτος, ο Πάουελ εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου και αντιμετώπισε πολλαπλές ερωτήσεις από τους Δημοκρατικούς σχετικά με το αν θα έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια.

Fed
Federal Reserve Bank Chairman Jerome Powell arrives for a Senate Banking, Housing, and Urban Affairs Committee hearing on March, 7. (Kent Nishimura/Getty Images) (Kent Nishimura via Getty Images)

Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, του είπε σε μια χαρακτηριστική στιγμή η βουλευτής Ayanna Pressley από τη Μασαχουσέτη.

Η πίεση στη δεκαετία του 1970 ήταν ακόμη πιο εμφανής και σε μια περίπτωση πήρε τη μορφή ψηφίσματος του Κογκρέσου που προέτρεπε την κεντρική τράπεζα ναακολουθήσει πολιτικές κατά το πρώτο εξάμηνο του 1975, ώστε να ενθαρρύνει χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τον αντιπρόσωπο Thomas Rees, έναν Δημοκρατικό από την Καλιφόρνια, και πέρασε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου με μεγάλη διαφορά, συμπεριλαμβανομένου ενός ομόφωνου αποτελέσματος 86-0 στη Γερουσία.

Η πίεση για χαμηλότερα επιτόκια είναι ένα χαρακτηριστικό που οι πρόεδροι της Fed αντιμετωπίζουν συχνά και το οποίο, για τον Πάουελ, θα μπορούσε να αλλάξει τον Νοέμβριο μόνο ως προς το ποιος ασκεί την πίεση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από τον Τραμπ και κάτω είναι επί του παρόντος ανένδοτοι στο να διατηρήσει ο Πάουελ τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. “Η Fed δεν θα μπορέσει ποτέ να μειώσει αξιόπιστα τα επιτόκια, ανέφερε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τον Πάουελ ότι προσπαθεί ναπροστατεύσειτον Τζο Μπάιντεν.

Αλλά λίγοι περιμένουν ότι ο Τραμπ θα διατηρήσει αυτή τη στάση αν κερδίσει τον Νοέμβριο και βρεθεί σε θέση να επωφεληθεί πολιτικά από τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Η επιθυμία να μείνει στην ιστορία ως Volcker, όχι ως Burns

Ο Πάουελ ελπίζει σαφώς ότι θα έχει μια κληρονομιά που θα μοιάζει περισσότερο με τον Πολ Βόλκερ, ο οποίος προήδρευσε της Fed από το 1979 έως το 1987 και τείνει να μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που τελικά έσπασε την πλάτη του πληθωρισμού.

Αλλά ακόμη και ο Volcker αντιμετώπισε μια σειρά από πολιτικές πιέσεις.

Τα επιτόκια ανέβαιναν και κατέβαιναν για χρόνια αφότου ο Volcker ανέλαβε τα ηνία τον Αύγουστο του 1979. Αμέσως μετά έπρεπε να περάσει μια προεκλογική περίοδο του 1980, πριν μπορέσει να αυξήσει τα επιτόκια στο 20% το 1981, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Fed
Federal Reserve Board Chairman Mr. Paul Volcker, right, meets with President Ronald Reagan in the Oval Office in Washington in 1981. (J. Scott Applewhite/AP Photo) (ASSOCIATED PRESS)

Αλλά ακόμη και τότε η πίεση για χαμηλότερα επιτόκια ήταν προ των πυλών. Το 1984, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο προσωπάρχης του, Τζέιμς Μπέικερ, κάλεσαν τον Βόλκερ στον Λευκό Οίκο και σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Βόλκερ τον διέταξαν να μην αυξήσει τα επιτόκια πριν από τις εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Έμεινα άναυδος, έγραψε ο Volcker, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν σε θέση να μην κλιμακώσει το επεισόδιο, καθώςδεν σχεδίαζα αυστηρότερη νομισματική πολιτική εκείνη τη στιγμή

Αντί να απαντήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Volcker λέει ότι απλώς αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς να πει λέξη.

Μάντεψε σε μια αντήχηση του ακόμα πρόσφατου σκανδάλου Watergate ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου αντί για το Οβάλ Γραφείο, επειδή ο Ρέιγκαν δεν ήθελε να πιαστεί να υπονομεύει την ανεξαρτησία της Fed και ότι η αίθουσαπιθανώς δεν διέθετε σύστημα μαγνητοφώνησης

Ο Ben Werschkul είναι ανταποκριτής του Yahoo Finance στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο