Τζερόμ Πάουελ για μείωση επιτοκίων: Σημαντική η πρόοδος του πληθωρισμού, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks to reporters after the Federal Reserve raised its target interest rate by three-quarters of a percentage point to stem a disruptive surge in inflation, during a news conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee (FOMC) in Washington, U.S., June 15, 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

Την ικανοποίηση του για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο εξέφρασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα” προκειμένου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. 

Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στην τροχιά του αρχικού μας στόχου”, σημείωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ της πόλης Σίντρα στην Πορτογαλία.  

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό -και σε μικρότερο βαθμό και τα προηγούμεναυποδηλώνουν ότι επιστρέφουμε σε αποπληθωριστική πορεία. Θέλουμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής”, πρόσθεσε.

Στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο.

Το σχόλιο του Πάουελ ήλθε εν μέσω στενής παρακολούθησης των κινήσεων της Fed από πλευράς των αγορών, που βλέπουν πως ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να μειώνουν τα επιτόκια.

Παρά την πρόοδο πάντως, ο πρόεδρος της Fed παραμένει επιφυλακτικός ως προς το επόμενο βήμα, θεωρώντας πως τυχόν βιαστικές κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών.

  • Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν κινηθούμε πολύ γρήγορα, μπορεί να ακυρώσουμε την καλή δουλειά που έχουμε κάνει”, δήλωσε. “Από την άλλη, αν το κάνουμε πολύ αργά, θα υπονομεύαμε χωρίς λόγο την ανάκαμψη“.

Νωρίτερα φέτος, οι αγορές ανέμεναν τουλάχιστον έξι μειώσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed. Έκτοτε η τιμολόγηση της αγοράς έχει προσαρμοστεί ώστε να αναμένει δύο μειώσεις, μία τον Σεπτέμβριο και άλλη μία πριν από το τέλος του έτους. 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ο Πάουελ απάντησε: “Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες σήμερα“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο