UBS: Το γερμανικό μπαζούκα μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη και τις μετοχές στην Ευρωζώνη

Η τεράστια δημοσιονομική επέκταση μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη πριν ακόμη οι αυξημένες δαπάνες επηρεάσουν την οικονομία, αναφέρει η ελβετική τράπεζα

Το σχέδιο της Γερμανίας για δραματική αύξηση των δαπανών της γιαεπενδύσεις σε υποδομές και την άμυνα της μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο της οικονομίας της και ολόκληρης της Ευρωζώνης, αναφέρει η UBS σε ανάλυσή της για το περίφημο γερμανικό μπαζούκα.

Ο Γερμανός καγκελάριος εν αναμονή και επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις  για τον σχηματισμό συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), πρόκειται να συγκαλέσει το κοινοβούλιο για να ζητήσει την έγκριση σύστασης ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτεί υποδομές την επόμενη 10ετία και την εξαίρεση αμυντικών δαπανών άνω του 1% του ΑΕΠ από το «φρένο του χρέους», έναν κανόνα που θεσπίστηκε το 2009 για να περιορίσει το διαρθρωτικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η πρόταση του Μερτς  επεκτείνει τη δυνατότητα ελλείμματος 0,35% του ΑΕΠ και στα γερμανικά κρατίδια (Länder),
τα οποία επί του παρόντος πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, διπλασιάζοντας δυνητικά το ανώτατο όριο δανεισμού της κυβέρνησης στο 0,7% του ΑΕΠ ετησίως.

Καταλυτικός ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη

Η δέσμη μέτρων πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή (Bundestag) με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Και δεδομένης της αναπόφευκτης χρονικής υστέρησης στη δημοσιονομική πολιτική, οι πρόσθετες δαπάνες θα μπορούσαν να αρχίσουν να διαχέονται στην οικονομία μόνο αργότερα φέτος προς το 2026.

«Αλλά παρά τις επιφυλάξεις αυτές, το τολμηρό δημοσιονομικό σχέδιο έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ανάπτυξη και να στηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης», τονίζει η ελβετική τράπεζα.

Η τεράστια δημοσιονομική επέκταση μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη πριν ακόμη οι αυξημένες δαπάνες επηρεάσουν την οικονομία. Αν αυτό το πακέτο μέτρων περάσει από τη Βολή. οι κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν σωρευτικά κατά περίπου 20% του ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία, συνιστώντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική μεταβολή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας ακόμη και τις δαπάνες που μετά την επανένωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 1990.

«Το ισχυρό μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης από την κίνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να στηρίξει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα πολύ πριν αρχίσουν να διατίθενται τα κεφάλαια. Κατά συνέπεια, η ανακοίνωση αποτελεί ανοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψή μας αναφορικά με την ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ευρώπη ευρύτερα. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αντιστάθμιση πιθανών αρνητικών αντιδράσεων  στην οικονομία της Ευρωζώνης σε περίπτωση υψηλότερων δασμών
από τις ΗΠΑ».

Στήριξη των μετοχών

Οι υψηλότερες γερμανικές κρατικές δαπάνες προστίθενται σε ένα ήδη βελτιωμένο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Το ράλι του DAX μετά την ανακοίνωση του Μερτς έχει οδηγήσει σε άνοδο 16% του δείκτη από την αρχή του 2025, καθιστώντας τον
μία από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος

Παρά το πρόσφατο αυτό ράλι, οι γερμανικές και γενικότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φθηνές. «Μετά από χρόνια υποεπενδύσεων (στη Γερμανία), πιστεύουμε ότι οι υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες πρέπει να ανταμειφθούν από τις χρηματιστρηριακές αγορές».

Ευκαιρία για αγορά ομολόγων

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αποτελεί μια ευκαιρία, δεδομένης της ισχυρής γερμανικής δημοσιονομικής θέσης. Οι αποδόσεις των 10ετών Bund αυξήθηκαν από 2,4% την περασμένη Παρασκευή σε πάνω από 2,80% σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι οι αγορές ομολόγων έχουν αντιδράσει υπερβολικά σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο, και ίσως ακόμη και να υπερεκτίμησαν τις τεχνικές επιπτώσεις από την υψηλότερη μελλοντική προσφορά ομολόγων.

Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των πρόσθετων δαπανών της Γερμανίας είναι ακόμη ασαφές, πιστεύουμε ότι ότι είναι απίθανο να αμφισβητήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση Aaa/AAA.

Ακόμη και αν η Γερμανία αυξήσει τις δαπάνες στα παραπάνω επίπεδα για τα επόμενα 10 χρόνια και υποθέτοντας έναν μέτριο πολλαπλασιαστή ανάπτυξης, οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι η ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα εξακολουθούσε να διαμορφώνεται στα μέσα της περιοχής του 60% – 70% το 2030 (υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρχουν άλλα σοκ στην ανάπτυξη και το χρέος)», σημειώνει η UBS.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο