Γιατί ανησυχεί τους επιχειρηματίες το ολιγοπώλιο των ελβετικών τραπεζών

xr:d:DAEXKumBEt4:26826,j:45936365151,t:23012712

UBS τράπεζας

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει τροφοδοτήσει μια υφέρπουσα ανησυχία ότι οι ελβετικές εταιρείες θα πληρώσουν ένα τίμημα για την υπερμεγέθη ισχύ της διευρυμένης τράπεζας στην αγορά.

Η ιστορική συμφωνία του 2023 δημιούργησε μια τράπεζα με ισολογισμό διπλάσιο από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας και με μια κίνηση εξάλειψε έναν από τους δύο γίγαντες του ελβετικού τραπεζικού τοπίου.

Περιόρισε επίσης τις επιλογές χρηματοδότησης για τις υψηλού κόστους και άκρως ανταγωνιστικές εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας, ειδικά με την Credit Suisse να θεωρείται ως η τράπεζα που υποστήριξε επιχειρηματίες σε τομείς όπως η χρηματοδότηση των εξαγωγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι ισχυρός και ότι η τράπεζά του θα είναι μόνο ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης μετά τους δανειστές των καντονιών στους περισσότερους τομείς προϊόντων.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ο Ermotti δήλωσε ότι η Credit Suisse είχε ένα «μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, πάρα πολύ κόστος, πολύ λίγα έσοδα, πάρα πολύ ρίσκο», υπονοώντας αυξήσεις τιμών.

“Οι υπηρεσίες και οι πιστώσεις επιδοτήθηκαν ή τιμολογήθηκαν σε απαράδεκτο επίπεδο, πολύ κάτω από τις τιμές της UBS και πολύ κάτω από τις τιμές κάθε ανταγωνιστή. Έτσι, είναι αλήθεια ότι με επιλεκτικό τρόπο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ανατιμολόγηση των πραγμάτων», είπε.

Η τράπεζα επεσήμανε τις παρατηρήσεις του Ermotti όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία, αλλά αρνήθηκε να ποσοτικοποιήσει τις μελλοντικές αλλαγές.

Το Reuters μίλησε με πάνω από δώδεκα οικονομικούς εμπειρογνώμονες και στελέχη του κλάδου, οι οποίοι αναμένουν ότι η UBS θα αυξήσει τις τιμές καθώς διαπραγματεύονται νέα δάνεια.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν οι μισές εταιρείες που ερωτήθηκαν πρόσφατα από τη Swissmem, μια ένωση που εκπροσωπεί βαρέων βαρών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ABB (ST:ABB) και Siemens, ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες από τις τράπεζες είχαν επιδεινωθεί ή δήλωσαν ότι φοβούνται ότι θα το κάνουν.

«Ορισμένες εταιρείες βλέπουν αρνητικές επιπτώσεις στις τραπεζικές υπηρεσίες. Αλλά πολλοί φοβούνται ότι αυτό πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο Jean-Philippe Kohl, αναπληρωτής διευθυντής της Swissmem, η έρευνα του οποίου έδειξε ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των εταιρειών.

Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις για υψηλότερο κόστος είναι σπάνιες και οι αναλυτές δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί το κόστος. Αυτό θα γίνει πιο εμφανές τους επόμενους μήνες, καθώς τα παλιά δάνεια θα δώσουν τη θέση τους σε νέες συμφωνίες, είπαν.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι η UBS είναι προσεκτική προς το παρόν για να αποφύγει την επιβολή αυστηρότερων αντιμονοπωλιακών κανονισμών. Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA εξακολουθεί να σταθμίζει μια μέχρι στιγμής αδημοσίευτη έκθεση της επιτροπής ανταγωνισμού της Ελβετίας (ComCo) σχετικά με την ισχύ της UBS στην αγορά.

Στην έκθεση, η ComCo δήλωσε στη FINMA ότι τάσσεται υπέρ μιας βαθύτερης έρευνας σχετικά με την κυριαρχία της UBS σε τμήματα της αγοράς, ανέφερε το Reuters τον Φεβρουάριο.

Ο Andreas Heinemann, ο οποίος ήταν πρόεδρος της ComCo από το 2017 έως το 2022, δήλωσε ότι η FINMA απέκλεισε από την αρχή την υπαγωγή της εξαγοράς σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η διάθεση περιουσιακών στοιχείων, και απέρριψε τη συμφωνία πριν η ComCo δώσει την πραγματογνωμοσύνη της.

“Η FINMA έδωσε την εντύπωση ότι αυτή η γνώμη δεν είχε μεγάλη βαρύτητα στην ανάλυσή της”, είπε.

Η FINMA δήλωσε ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τον αντίκτυπο της εξαγοράς στον ανταγωνισμό και θα σχολιάσει την έκθεση της ComCo εν ευθέτω χρόνω.

Ορισμένα ανώτερα στελέχη σε ελβετικές εισηγμένες εταιρείες ανησυχούν ιδιωτικά ότι η έκδοση εταιρικών ομολόγων θα μπορούσε να γίνει πιο ακριβή.

«Υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός», δήλωσε ένας στο Reuters.

Η διευρυμένη UBS είχε μερίδιο αγοράς 45% για την αναδοχή ομολόγων σε ελβετικό φράγκο το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου δεδομένων του χρηματοπιστωτικού κλάδου Dealogic.

Οι δύο τράπεζες είχαν επίσης μερίδιο 31% στην ελβετική αγορά μη στεγαστικών δανείων τον Μάιο του 2023, τον τελευταίο διαθέσιμο μήνα στοιχείων από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Σε ορισμένους τομείς, όπως η μεταποίηση, το ποσοστό ήταν υψηλότερο (39%).

Αποστροφή κινδύνου

Ένας ανώτερος οικονομικός εμπειρογνώμονας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προέβλεψε ότι μόλις χαλαρώσουν οι ρυθμιστικοί κίνδυνοι, η UBS θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης κατά ένα υψηλό διψήφιο ποσό βάσης, με βάση ορισμένα πρώτα στοιχεία.

Οι φόβοι καταδιώκουν ιδιαίτερα τη μεταποίηση, η οποία συνεισφέρει το 21% της εθνικής παραγωγής με αγαθά όπως εργαλειομηχανές, ιατρικά εμφυτεύματα, σοκολάτα και ρολόγια.

Ο κατασκευαστής τρένων Stadler Rail (SIX: SRAIL) δήλωσε ότι δεν έχει προσεγγιστεί από τη UBS για υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου ή τέλη και πιστεύει ότι θα προστατευθεί λόγω της πρόσβασής του σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τράπεζες.

Ωστόσο, ανησυχεί ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αισθανθούν πόνο, με τη UBS να αναμένεται να υιοθετήσει μια προσέγγιση πιο από πάνω προς τα κάτω, αποφεύγοντας τον κίνδυνο.

«Πολλές εταιρείες είναι πολύ μεγάλες για να υποστηρίζονται μόνο από τράπεζες καντονιών και όμως πολύ μικρές για να προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών για να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της η CS», δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της Stadler Rail, Raphael Widmer. «Μπορεί να καταλήξουν να παγιδευτούν μεταξύ σφύρας και άκμονος».

Η Swissmechanic, η οποία εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ότι τα μέλη της αξιολογούν τις τραπεζικές τους σχέσεις.

«Χρειαζόμαστε τράπεζες που κατανοούν τη σημασία του βιομηχανικού τομέα και μας υποστηρίζουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Swissmechanic Nicola Tettamanti, ο οποίος έχει μιλήσει με περισσότερες από 100 εταιρείες τις τελευταίες εβδομάδες. «Δεν θέλουμε δωρεάν γεύμα».

Αν και η UBS δεν έχει μονοπώλιο, έχει μια πολύ ισχυρή θέση που θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές, είπε.

Η ελβετική αρχή τιμολόγησης δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής επίσημες καταγγελίες, αλλά λέει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο