UBS:«Τι σηματοδοτεί η νίκη των Εργατικών στην Βρετανία»

UBS Tesla

UBS εκλογών

Οι γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησαν σε μια σαρωτική νίκη για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και η UBS εξετάζει τις πιθανές συνέπειες αυτού του αποτελέσματος.


Μέχρι τις 04:40 ET, οι Εργατικοί, με επικεφαλής τον Keir Starmer, είχαν κερδίσει 411 από τις 650 έδρες στο κοινοβούλιο, δίνοντάς τους μια μεγάλη πλειοψηφία με λίγες έδρες να μην έχουν ακόμη ανακηρυχθεί, τερματίζοντας 14 χρόνια συχνά ταραχώδους κυβέρνησης των Συντηρητικών.


Με τις εκλογές εκτός δρόμου, η εστίαση είναι πιθανό να μετατοπιστεί στις δημοσιονομικές προοπτικές, ανέφεραν αναλυτές της UBS, σε σημείωμα.


«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις δημοσιονομικές προοπτικές ως τον βασικό μετεκλογικό κίνδυνο. Δεδομένων των σχετικά μέτριων δεσμεύσεων δαπανών (περίπου 0,4% του ΑΕΠ ετησίως) που περιγράφονται στο μανιφέστο και του πολύ στενού δημοσιονομικού χώρου, βλέπουμε περιορισμένο κίνδυνο μεγάλων δημοσιονομικών δωρεών βραχυπρόθεσμα», ανέφερε η UBS.

Ωστόσο, δεδομένης της δέσμευσης των Εργατικών να μην αντιστρέψουν τις πρόσφατες περικοπές φόρου εισοδήματος και τις δεσμεύσεις δαπανών που περιγράφονται στο μανιφέστο, καθώς και τους δυνητικά δύσκολο να επιτευχθούν στόχοι εσόδων, η αβεβαιότητα γύρω από τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές είναι πιθανό να συνεχιστεί.


«Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής, δεν βλέπουμε άμεσες επιπτώσεις από τις εκλογές».


Ο βασικός κίνδυνος για τη μετεκλογική περίοδο αναφέρεται στις δημοσιονομικές προοπτικές, με τα περιθώρια για μεγάλα δημοσιονομικά δώρα να φαίνονται πολύ περιορισμένα, δεδομένου του στενού δημοσιονομικού περιθωρίου μετά τον εαρινό προϋπολογισμό και τη φθινοπωρινή δήλωση.


«Δεδομένης της δέσμευσης των Εργατικών να μην αντιστρέψουν τις πρόσφατες περικοπές φόρου εισοδήματος και τις πρόσθετες δεσμεύσεις δαπανών που ανέρχονται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ ετησίως, καθώς και δυνητικά δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων, ο κίνδυνος γύρω από τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές είναι πιθανό να παραμείνει», δήλωσε η UBS.

Το γεγονός που κινεί την αγορά θα πρέπει να είναι ο πρώτος προϋπολογισμός των Εργατικών, ο οποίος θα πρέπει να ρίξει περισσότερο φως στη νέα εντολή χρηματοδότησης των gilts.


«Βλέπουμε περιορισμένους κινδύνους δημοσιονομικής ολίσθησης βραχυπρόθεσμα, αλλά οι δημοσιονομικές ανησυχίες είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε υψηλότερα μακροπρόθεσμα ασφάλιστρα και πιο απότομες καμπύλες», πρόσθεσε η UBS.


Η ελβετική τράπεζα παραμένει εποικοδομητική για τη λίρα και έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το τέλος του 3ου τριμήνου EUR/GBP χαμηλότερα στο 0,8400, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί έναν πτωτικό στόχο GBP/USD στο τέλος του έτους 1,25, σύμφωνα με την εποικοδομητική μας άποψη για το USD.


«Οι βασικοί λόγοι που στηρίζουν την άποψη, δηλαδή η ελκυστική μεταφορά και οι προσδοκίες ότι οι εκλογές θα προμηνύουν μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας σε μια εποχή που ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να είναι άθικτοι», ανέφερε η UBS.

Όσον αφορά τις μετοχές, οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένες έναντι άλλων περιοχών, με τις μικρές και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις, ειδικότερα, να εξακολουθούν να τιμολογούνται με την ίδια έκπτωση που ανέπτυξαν μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, παρά την πρόσφατη επιστροφή σε διψήφια αύξηση κερδών.


Οι εταιρείες με έκθεση στις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης FTSE 250 των μικρών και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων, οι μετοχές προσανατολισμένες στον καταναλωτή και οι κατασκευαστές κατοικιών είναι όλες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες κατά την άποψή μας, πρόσθεσε η τράπεζα, και λίγες από τις μετοχές σε αυτές τις λίστες έχουν κινηθεί ουσιαστικά ακόμη – ίσως δεν είναι σίγουρες για την παράδοση και το χρονοδιάγραμμα των πιο υποστηρικτικών πολιτικών, παρόλο που οι τάσεις είναι ήδη σε ισχύ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο