Άνετα θα μπορούσα να την παρουσιάσω με το σημαντικό growth που αναμένεται να έχει στα επόμενα χρόνια ως μια εταιρεία πληροφορικής που αναλαμβάνει μεγάλα έργα ψηφιοποίησης με ισχυρότατο περιθώριο κερδοφορίας. Δεν έχει φυσικά καμία σχέση με την πληροφορική, αλλά το αντικείμενο με το οποίο δραστηριοποιείται και είναι leader στον κλάδο της και πέμπτη στην Ευρώπη αναγνωρίζεται αυτή τη στιγμή ως το πιο hot, το πιο αναγκαίο και το πιο ευεργετικό ως προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή λαμβάνοντας λόγω της κλιματικής αλλαγής τεράστια ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.
Θα το αναφέρω για μια ακόμα φορά, η δεύτερη μέσα στο έτος, ότι η επεξεργασία, ο καθαρισμός και η διανομή του νερού θα είναι μια από τις πλέον προσοδοφόρες δραστηριότητες τα επόμενα χρόνια καθώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει ριζικά τα υπάρχοντα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την επάρκεια των αποθεμάτων νερού.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, η ξηρασία, οι ανύπαρκτες βροχοπτώσεις, η μικρή χιονοκάλυψη και οι όλο και πιο συχνές δασικές πυρκαγιές σε συνδυασμό με τον υπερβολική αύξηση του τουρισμού και της αγροτικής υπερκατανάλωσης θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων για το επεξεργασμένο νερό.
Μιλάω φυσικά για την εισηγμένη Unibios (ΒΙΟΣΚ) και τη θυγατέρα Watera International που γιορτάζει 60 χρόνια παρουσίας και διακρίνεται με πολλαπλά διεθνή βραβεία στην επεξεργασία νερού, στην εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης και στην επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων.
Προσέξτε γιατί πολλοί πολίτες δεν το έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι, αλλά για όλους αυτούς που γνωρίζουν από κοντά την όλη κατάσταση με την ανεξέλεγκτη πορεία με την οποία εξελίσσεται η λειψυδρία στη χώρα μας, η πύλη έχει ανοίξει ήδη διάπλατα στον εφιάλτη σοβαρής έλλειψης του νερού.
Χαρακτηριστικές είναι για παράδειγμα οι δηλώσεις των επιστημόνων και των ειδικών που αποκαλύπτουν ότι η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, από την οποία υδροδοτείται η Αττική, εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 25% συγκριτικά με τη μέση τιμή των τελευταίων 14 ετών. Η δε συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν πέρυσι τον Ιούλιο περίπου στα 16,5 km² και φέτος των Ιούνιο υπολογίστηκε σε περίπου 12,8 km². Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ στους 4 ταμιευτήρες (Ευήνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης), από τα ασφαλή επίπεδα των 1,10 – 1,20 δισ. κυβικά μέτρα το Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε πέσει στα 800 εκατ. κυβικά μέτρα και αναμένεται να κυλήσουν στα 700 εκατ. κυβικά μέτρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η ποσότητα αυτή φτάνει μετά βίας για άλλα 3 χρόνια. Μετά…;
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο μιας που τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή προσθέτουν περαιτέρω πίεση στον υδροφόρο ορίζοντα. Ο περασμένος χειμώνας ήταν ο θερμότερος της χώρας από την έναρξη των καταγραφών το 1960, οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ λιγότερες από το συνηθισμένο και η Μεσόγειος Θάλασσα καταγράφει συνεχώς υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.
Η ΕΥΔΑΠ έχοντας ήδη κηρύξει κίτρινο συναγερμό τρέχει να προλάβει τον επερχόμενο εφιάλτη με τεράστιες για τα δεδομένα της επενδύσεις ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τα υδάτινα αποθέματά της με αφαλατώσεις, με την ένταξη διάφορων παραποτάμων στο υδροδοτικό σύστημα, με υποδομές συγκέντρωσης ομβρίων και, προσέξτε το τελευταίο που θυμίζει Σιγκαπούρη, με τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και του Θριασίου (!).
Λύσεις οι οποίες για κάποιους έχουν το “άρωμα” πανικού.
Όσο για τα νησιά που έχουν βουλιάξει από το τουρισμό η κατάσταση έχει προ πολλού ξεφύγει. Οι ταμιευτήρες και οι υπόγειες πηγές νερού έχουν πιάσει πάτο με αρκετούς δημάρχους να δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
ΑΝΑΛΥΣΗ 09/05: Εδώ μην πας μόνο για την τυρόπιτα Γιατί η Unibios (ΒΙΟΣΚ) μπορεί να…
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ένα και μόνο πράγμα. Το επαπειλούμενο χάος που από μήνα σε μήνα μπορεί να προκληθεί αν δεν γίνουν άμεσες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη μόνη λύση που υπάρχει και είναι η επεξεργασία νερού με τη Unibios να αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις κορυφαίες επιλογές για την επίλυση της λειψυδρίας, έχοντας μάλιστα ισχυρότατο επιτυχημένο αποτύπωμα σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά.
Η κυβέρνηση τώρα βλέποντας τον κίνδυνο της λειψυδρίας δρομολογεί μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα πρώτο κονδύλι 300 με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης που θα κατευθυνθεί άμεσα σε μονάδες αφαλατώσεων που θα καλύπτονται ενεργειακά από ΑΠΕ και αντλησοταμιεύσεις. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να προωθηθεί ταχύτατα μιας που πολλά νησιά βρίσκονται στο κόκκινο, όπως είναι η Νάξος, η Μύκονος, η Κύθνος και η Σέριφος, όπου τα φράγματα έχουν στεγνώσει όπως επίσης και η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος κ.α. που η υπεράντληση υδάτων μέσω γεωτρήσεων έχουν φτάσει ακόμη και κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Καταλαβαίνεται φυσικά ότι στις διαγωνιστικές διαδικασίες λόγω και της υψηλής τεχνογνωσίας η Unibios θα έχει τον πρώτο λόγο. Ένα μόνο μέρος από το κονδύλι να πάρει τα έσοδα του ομίλου θα υπετριπλασιαστούν με ότι αυτό φυσικά θα σημάνει για την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Ήδη η αρχή έχει γίνει όχι από κάποιο νησί αλλά από τη Δυτική Μάνη όπου η Unibios υπέγραψε στις 29 Ιουλίου τη σύμβαση προμήθειας μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού, η οποία θα εγκατασταθεί στην περιοχή “Μέσα Ντολός” της Κοινότητας Αγίου Νικολάου της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 1.000 κυβικά νερού τη μέρα. Η σύμβαση αυτή έχει διαχείριση ενέργειας χρησιμοποιώντας ΑΠΕ.
- Μάλιστα αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Δήμοι της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Λακωνίας ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, που ήταν παρών στη συμφωνία δήλωσε ότι η συγκεκριμένη λύση είναι μία από αυτές που προκρίνει η Περιφέρεια για να αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα με τη διαχείριση υδάτων που υπάρχει σε όλη την Πελοπόννησο.
Η Unibios, που ετοιμάζει και δύο σημαντικές εξαγορές στην Ευρώπη, έχει αρχίσει με τα νέα δεδομένα και κοιτάει τα 25 με 30 εκατ. ευρώ στις ενοποιημένες πωλήσεις ενώ όταν αρχίσει και τρέχει το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και να κινηθεί προς απάτητα μονοπάτια κερδοφορίας. Μιλάμε δηλαδή για ένα απίστευτο τετραπλασιασμό των εσόδων σε σχέση με τη χρήση του 2023.
Διαγραμματικά η μετοχή δε σηκώνει και ιδιαίτερη συζήτηση καθώς φαίνεται στο μακροχρόνιο διμηνιαίο chart τιμών να έχει βάλει ρότα για την περιοχή των 1,70 ευρώ. Πάνω από εκεί όμως το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει τα 2,52 ευρώ ή σχεδόν ένα +58% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Το έχω πει και θα το ξαναπώ, μη δίνεται σημασία στο βραχυχρόνιο trading της μετοχής αλλά αντιθέτως δώστε αυξημένη βαρύτητα στη μεγάλη εικόνα ανάπτυξης μιας που είναι από τις λίγες εναπομείναντες εισηγμένες εταιρείες που μπορούν να δώσουν μεγάλο περιθώριο ανόδου.
Δώστε επίσης βάση σε κάποιες κινήσεις που κάνουν τελευταία μεγάλοι όμιλοι όπως η Motor Oil, η ΓΕΚ Τέρνα και προσεχώς η Helleniq Energy στην επεξεργασία νερού. Μη δούμε τη Unibios ντυμένη… νυφούλα.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή.
chartswar.com