Unilever: Πρόκειται να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στον χημικό όμιλο Arnest

Η Unilever συμφωνεί την πώληση της ρωσικής επιχείρησης στην Arnest

Η προγραμματισμένη έξοδος περιμένει την έγκριση του κράτους και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή για τον γίγαντα καταναλωτικών αγαθών FTSE 100

Η Unilever πρόκειται να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στον χημικό όμιλο Arnest που ανήκει στον επιχειρηματία Alexey Sagal, σε μια μεγάλη στροφή για τον γίγαντα καταναλωτικών αγαθών FTSE 100.

Τα μέρη υπέβαλαν τη συμφωνία για έγκριση στη ρωσική κυβερνητική υποεπιτροπή για τις ξένες επενδύσεις, η οποία έχει γίνει απαραίτητο βήμα για τις δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει στη Unilever έως και 500 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία, ανέφεραν τα ρωσικά επιχειρηματικά καταστήματα Kommersant και RBC, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Δύο άτομα που εμπλέκονται στην έξοδο δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία είπαν στους Financial Times ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη έγκριση, αλλά το κράτος είναι έτοιμο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση.

Η Unilever αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Arnest δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα που ζητούσε σχόλιο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη θυγατρική της Unilever, Unilever Rus LLC, η οποία κατέχει τα εγχώρια δικαιώματα για τα εμπορικά σήματα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Knorr, Dove, Domestos και Axe.

Σύμφωνα με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC, η συμφωνία αναμένεται να αποφέρει στη Unilever Rbs35—40 δις (340-500 εκατομμύρια δολάρια), αντικατοπτρίζοντας την απαιτούμενη έκπτωση 50 τοις εκατό στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Ο γίγαντας θα πρέπει επίσης να πληρώσει 10-15 τοις εκατό φόρο εξόδου από αυτόν.

Το 2023, η ρωσική επιχείρηση συνεισέφερε περίπου το 1 τοις εκατό του κύκλου εργασιών και των καθαρών κερδών της Unilever και είχε περίπου 600 εκατ. ευρώ καθαρού ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εργοστασίων στη χώρα, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Στα τρέχοντα πρότυπα της Ρωσίας αυτό δεν είναι καθόλου κακή συμφωνία και ο αγοραστής δεν πλήττεται από κυρώσεις, κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί», είπε στους FT ένα άτομο που εργάζεται σε άλλη έξοδο.

Μέχρι τώρα η Unilever – η οποία δέχεται πιέσεις από μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz, να ταρακουνήσει την εταιρεία και να τονώσει την ανάπτυξη μετά από χρόνια χαμηλών οικονομικών επιδόσεων – συνέχιζε να διαπραγματεύεται στη Ρωσία, προκαλώντας διαμάχες καθώς πολλές δυτικές μάρκες έχουν αποσυρθεί από την εισβολή στη Ρωσία. Ουκρανία.

Οι Trian Partners της Peltz αρνήθηκαν να σχολιάσουν την προτεινόμενη πώληση της Unilever.

Η εταιρεία FTSE 100 χαρακτηρίστηκε ως «διεθνής χορηγός πολέμου» από την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία δημοσίευσε έναν κατάλογο εταιρειών που έκρινε ότι συμβάλλουν έμμεσα στον πόλεμο.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία είπε ότι επανεξέτασε τη θέση της στη Ρωσία το 2023 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ενέργειες περιορισμού που εφαρμόσαμε στην αρχή του πολέμου ελαχιστοποιούν την οικονομική μας συνεισφορά στο ρωσικό κράτος».

Ενώ εξακολουθούσε να εμπορεύεται εκεί, η Unilever σταμάτησε τις διαφημίσεις και διέκοψε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τη Ρωσία και τον Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος Hein Schumacher είπε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία είχε «τοπικοποιήσει τις εργασίες της».

Η Arnest, εν τω μεταξύ, είναι εδώ και καιρό ο κατασκευαστής συμβάσεων της Unilever στη Ρωσία. Ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Sagal τη δεκαετία του 1990, ο όμιλος παρήγαγε αρχικά το Dichlophos, το κορυφαίο εντομοκτόνο της Ρωσίας εκείνη την εποχή, αλλά σύντομα επεκτάθηκε χρησιμοποιώντας δυτική χρηματοδότηση.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Arnest απέκτησε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από δυτικές εταιρείες που είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδικού ομίλου ζυθοποιίας Heineken και εργοστασίων που ανήκουν στην Ball Corporation των ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινένιων κουτιών αναψυκτικών στον κόσμο.

Ο Peltz, ο οποίος είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Unilever, είπε στους FT φέτος ότι πίεσε τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος είχε προηγουμένως διερευνήσει επιλογές για πώληση, να μην εγκαταλείψει τη Ρωσία. «Αν αποσυρθούμε από τη Ρωσία, θα πάρουν τις μάρκες μας για τον εαυτό τους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό εμπόριο», είπε ο Peltz εκείνη την εποχή. «Γιατί στο διάολο να πρέπει;»

Τ.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο