USA – 8 May 2023: Wall Street – Oil – Gold – Bitcoin – Crypto

  Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις περιφερειακές τράπεζες να παραμένουν σε ανοδική τροχιά μετά το ράλι της Παρασκευής και ενώ οι επενδυτές έστρεψαν σήμερα την προσοχή τους στην τελευταία έκθεση της Federal Reserve για τις πιστωτικές συνθήκες.

  Η έκθεση της Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι τράπεζες περιορίζουν τις πιστώσεις τους εν μέσω της πρόσφατης κρίσης. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τους όρους δανεισμού για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σκαρφάλωσε στο 46% από 44,8% το δ’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξε η έρευνα της Fed για τις πιστωτικές συνθήκες το α’ τρίμηνο.

  • Η τελευταία εξέλιξη ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα επιλέξει να κρατήσει τα επιτόκια της σταθερά στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούνιο, μετά την αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

  Στο μεταξύ, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν την αντεπίθεση τους που ξεκίνησε την Παρασκευή. Οι μετοχές της PacWest Bancorp σημείωσαν σήμερα άλμα 3,65% μετά το ράλι της Παρασκευής κατά 81%.

  • Η τράπεζα ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι θα μειώσει σημαντικά το μέρισμα της για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν και άλλες περιφερειακές τράπεζες, αν και περιόρισαν αισθητά τα κέρδη τους, με την Western Alliance Bancorp να κερδίζει 0,6% και την Zions Bancorp να ενισχύεται 2,1%.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 55,69 μονάδες ή -0,17% και έκλεισε στις 33.618,69 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,87 μονάδες ή 0,05% στις 4.138,12 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 21,50 μονάδες ή 0,18% στις 12.256,92 μονάδες. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό.

  • Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walt Disney με κέρδη 2,45 δολ. ή 2,44% και έκλεισε στα 102,97 δολ. και ακολούθησαν Walmart με άνοδο 0,63% στα 152,72 δολ. και η Merck & Co με κέρδη 0,59% στα 118,38 δολ. Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walgreens Boots Alliance (-1,59%) η 3M (-0,98%) και η Amgen (-0,81%). Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Berkshire Hathaway Inc. του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε αύξηση 12,6% στα λειτουργικά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο, στα 8,1 δισ. δολ.

  O δισεκατομμυριούχος επενδυτής σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για τις καταρρεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων. “Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι πολύ παρόμοια με αυτή που είναι πάντα στον τραπεζικό τομέα – ο φόβος είναι πάντα μεταδοτικός”, δήλωσε ο Μπάφετ μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway. Ποινές θα πρέπει να “επιβάλλονται σε ανθρώπους που προκάλεσαν τα προβλήματα”, πρόσθεσε.

  • Οι επενδυτές ετοιμάζονται στο μεταξύ για την ανακοίνωση την Τετάρτη του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσουν οι τιμές παραγωγού και η έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον για το πλαφόν στο χρέος των ΗΠΑ.

  Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Κυριακή ότι “δεν υπάρχουν καλές επιλογές” ώστε να αποφευχθεί “μια οικονομική καταστροφή” αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει τελικά να ψηφίσει μια κοινή πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν τις αρχές του Ιουνίου, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αρχίσει να ξεμένει από χρήματα.

  Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Παρασκευής καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την απασχόληση απομάκρυναν τους φόβους για επερχόμενη ύφεση.

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 1,82 δολ. ή σχεδόν 2,6% και έκλεισε στα 73,16 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

  Το Brent Ιουλίου στομεταξύ, σκαρφάλωσε 1,71 δολ. ή 2,3% στα 77,01 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

  Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία δημιούργησε 253.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 180.000 σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης ανεργίας, στο μεταξύ, διολίσθησε στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,5%.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσοχή των traders αναμένεται να εστιάσει την Τετάρτη στη νέα μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία πιθανώς να παρέχει περαιτέρω ενδείξεις και για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει η Fed στη συνέχεια.

  Γιατί οι Γερμανοί αγοράζουν μαζικά ράβδους χρυσού ;

  Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε την εβδομάδα ο χρυσός, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη νέα μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη υπό τις ολοένα αυξανόμενες προσδοκίες ότι ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού έκλεισε τις συναλλαγές στα 2.033,2 δολάρια η ουγγιά, έχοντας ενισχυθεί κατά 0,4% ή 8,4 δολάρια.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι κινούνταν ελαφρώς ανοδικά με +0,1% στα 25,895 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο πραγματοποιούσε άλμα 4,9% στα 1.560 δολ. η πλατίνα ενισχυόταν επίσης ισχυρά κατά 2,5% στα 1.094 δολ. και ο χαλκός κέρδιζε 1,1% στα 3,9245 δολ. η λίβρα.

  Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο χρυσός έχει λάβει νέα ώθηση μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα και το σήμα του προέδρου Πάουελ ότι πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων.

  Όπως αναφέρει ομάδα ανάλυσης της ING, “ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω πτώσης του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, μετά τις ενδείξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Και η δυναμική του πολύτιμου μετάλλου παραμένει ανοδική”.

  Σημειώνεται, τέλος, ότι ο δείκτης δολαρίου (DXY) υποχωρούσε ελαφρώς σήμερα δίνοντας ώθηση στο χρυσός, καθώς η όποια υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος τον καθιστά πιο φτηνό για κατόχους άλλων ισοτιμιών.

  Κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα: Πόσοι «miners» υπάρχουν

  Το bitcoin υποχωρεί τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες από το Σαββατοκύριακο, μετά από αναφορές πως η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ανοιγοκλείνει τις αναλήψεις τα τελευταία 24ωρα με μεγαλύτερο «χαράτσι» για τους traders.

  Ειδικότερα, το bitcoin διολισθαίνει 3,73% στα 27.875 δολάρια στις 16:50 ώρα Ελλάδας, ενώ οι απώλειές τους από το Σάββατο ξεπερνούν το 6%. Από την πλευρά του, το Ether υποχωρεί σχεδόν 3% στα 1.860 δολάρια.

  «Μόνο μια πτώση κάτω από τα 25.000 δολάρια θα δημιουργούσε λόγους ανησυχίας» σημειώνει ο Τζοέλ Κρούγκερ, στρατηγικός αναλυτής στη LMAX Group.

  Υπενθυμίζεται πως η Binance διέκοψε τις αναλήψεις bitcoin για αρκετές ώρες τη Δευτέρα, επικαλούμενη μεγάλους όγκους συναλλαγών και αύξηση των τελών επεξεργασίας, προτού τις εκκαθαρίσει με ακόμα υψηλότερο κόστος. Αργά την Κυριακή και ξανά νωρίς τη Δευτέρα, είχε κλείσει τις αναλήψεις bitcoin λέγοντας ότι υπήρχε πληθώρα εκκρεμών συναλλαγών επειδή δεν είχε προσφερθεί στους miners μια αρκετά υψηλή ανταμοιβή για να καταγράψουν τις συναλλαγές στο blockchain.

  Η διακοπή των αναλήψεων ώθησε το bitcoin χαμηλότερα, αν και οι απώλειές του ήταν οριακές, με το κρυπτονόμισμα να υποχωρεί περίπου 1% στα 28.162 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν μια εβδομάδα. «Οι καθορισμένες χρεώσεις μας δεν προέβλεπαν την πρόσφατη αύξηση των τελών δικτύου bitcoin», έγραψε η Binance σε tweet. «Αντικαθιστούμε τις εκκρεμείς συναλλαγές ανάληψης bictoin με υψηλότερη χρέωση, ώστε να αναλαμβάνονται από τις mining pools».

  Τα τέλη αναφέρονται σε πληρωμές που γίνονται σε miners κρυπτονομισμάτων των οποίων η υπολογιστική ισχύς επεξεργάζεται τις συναλλαγές στο blockchain. «Εάν το ποσό ανάληψης είναι μεγάλο, η χρέωση που απαιτείται για την επεξεργασία της συναλλαγής μπορεί επίσης να είναι μεγάλη, ειδικά σε περιόδους υψηλής συμφόρησης δικτύου», δήλωσε στο Reuters o Joshua Chu, επικεφαλής στον όμιλο τεχνολογίας blockchain XBE, Coinllectibles και Marvion.

  «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για το τι οδήγησε στις μεγάλες αναλήψεις». Μετά από μια ωριαία διακοπή αργά την Κυριακή και αρκετές ώρες τη Δευτέρα, η Binance είπε ότι οι αναλήψεις επαναλειτουργούν. «Για να αποφευχθεί μια παρόμοια επανάληψη… οι αμοιβές μας έχουν προσαρμοστεί», ανέφερε σε ξεχωριστό tweet η Binance, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες εκροές από την πλατφόρμα.

  Τον Μάρτιο, η Binance είχε αναστείλει τις καταθέσεις και τις αναλήψεις επικαλούμενη τεχνολογικά ζητήματα. Ο όγκος συναλλαγών είκοσι τεσσάρων ωρών στην Binance ήταν 6,9 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον ιστότοπο CoinMarketCap, περισσότερο από οκτώ φορές από τον επόμενο μεγαλύτερο ανταγωνιστή, το Coinbase.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο