Βαρκελώνη: Λένε «αρκετά» με τον υπερτουρισμό και καταβρέχουν με νεροπίστολα τους τουρίστες

«Φρένο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb βάζουν ορισμένες χώρες.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας (Βαρκελώνη) κατά του υπερτουρισμού με την οργή σε όλη την Ισπανία να αυξάνεται. Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» περίπου 3.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ και εκτοξεύοντας νερό με νεροπίστολα σε τουρίστες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και ορισμένοι χρησιμοποιήσουν νεροπίστολα εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας (Βαρκελώνη) κατά του υπερτουρισμού με την οργή σε όλη την Ισπανία να αυξάνεται. Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» περίπου 3.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ και εκτοξεύοντας νερό με νεροπίστολα σε τουρίστες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και ορισμένοι χρησιμοποιήσουν νεροπίστολα εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια.

 

«Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από μια υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη», δήλωσε ο Jordi Guiu, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος.

  • Οργή επικρατεί στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για τις ορδές τουριστών

Με πανό που έγραφαν: «Μειώστε τον τουρισμό τώρα!», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας», σταματώντας μπροστά από ξενοδοχεία προς έκπληξη των επισκεπτών.

Αύξηση των ενοικίων κατά 18%

Το αυξανόμενο κόστος στέγασης στη Βαρκελώνη είναι ένα από τα κύρια ζητήματα του κινήματος, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.

«Τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ενοίκιά τους», δήλωσε ο Isa Miralles, ένας 35χρονος μουσικός που ζει στη συνοικία Barceloneta.

Η βορειοανατολική παραθαλάσσια πόλη, με τα διεθνούς φήμης αξιοθέατα όπως η La Sagrada Familia, δέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Βαρκελώνη

Πλήθος κόσμου στους δρόμους της Βαρκελώνης

Σταδιακή κατάργηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb μέχρι το 2028, μια απροσδόκητα δραστική κίνηση από τις αρχές που προσπαθούν να συγκρατήσουν την εκτίναξη του κόστους στέγασης και να καταστήσουν την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Η Ισπανία αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με 85 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2023 και αύξηση 18.7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι διαμαρτυρίες στη Βαρκελώνη έρχονται μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις σε τουριστικά θέρετρα όπως η Μάλαγα, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και τα Κανάρια Νησιά.

Να σημειωθεί πως η Νέα Υόρκη έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην Airbnb σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την προσφορά διαμερισμάτων για τους κατοίκους της πόλης και όχι για τους τουρίστες.

Μέτρα κατά του υπερβολικού τουρισμού

Με την περίοδο των διακοπών να έχει ξεκινήσει παρεμφερές κλίμα εντοπίζεται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως την Αθήνα, το Άμστερνταμ, τη Βενετία, τη Φλωρεντία, το Παρίσι, τη Μάλαγα, τη Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά και άλλες τουριστικές πόλεις στην Ευρώπη.

Μετά την «ανάπαυλα» με την πανδημία της COVID-19, για πολλούς στην Ευρώπη έρχεται τώρα η «λαίλαπα» του υπερβολικού τουρισμού.

Βαρκελώνη

Η Βενετία «πνίγεται» από τον τουρισμό

Μόνον στο Παρίσι, για παράδειγμα, οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 37 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι υπολογίζεται ότι θα είναι Αμερικανοί.

Ο ανεξέλεγκτος υπερτουρισμός προβληματίζει εδώ και καιρό τις αρχές, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε μάλιστα να καταρτίσει ένα φιλόπνοο σχέδιο «διαχείρισης των τουριστικών ροών». Στόχος: να σταματήσει το φαινόμενο το 80% των επισκεπτών να συνωστίζεται στο μόλις 20% της επικράτειας της χώρας.

Στην Ισλανδία, με τον απαράμιλλο συνδυασμό φωτιάς και πάγου, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος γίνονται τα πρώτα της βήματα κατά της υπερβολής.

«Προσπαθούμε ακόμη να διαμορφώσουμε το φορολογικό σύστημα για τον τουριστικό τομέα για το μέλλον», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Μπάρνι Μπενεντίκσον στο CNBC. «Θα θέλαμε να κλίνουμε περισσότερο προς ένα σύστημα όπου ο χρήστης πληρώνει. Ενδεχομένως να επιβάλαμε μια σειρά από τέλη στα μέρη εκείνα που προσελκύουν περισσότερο την τουριστική κίνηση», πρόσθεσε.

Πράγματι, η κυβέρνηση της Ισλανδίας επανέφερε τον λεγόμενο «τουριστικό φόρο» στην αρχή του έτους, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει κεφάλαια για προγράμματα βιωσιμότητας και να μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Η εισφορά, η οποία ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβάλλει ονομαστική χρέωση 600 ισλανδικών κορωνών ($4,34) στα δωμάτια των ξενοδοχείων, με ποικίλες χρεώσεις να εφαρμόζονται επίσης σε κάμπινγκ, τροχόσπιτα και κρουαζιερόπλοια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο