Βασ. Βιλιάρδος: Aρκετά με τη ληστεία των τραπεζών- Κλιμάκωση της αισχροκέρδειας τους- Κατάργηση λοιπόν του αναβαλλόμενου φόρου

  • Κλιμάκωση της αισχροκέρδειας των τραπεζών 

Μόνο από τόκους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς) συγκέντρωσαν πέρυσι 8,1 δις € – όταν ένα χρόνο νωρίτερα, τα συνολικά τους έσοδα από τόκους ήταν 5,3 δις €. 

  • Εισέπραξαν δηλαδή 2,7 δις € επιπλέον έσοδα μόνο από τόκους – κάτι που παραπέμπει σε ετήσια αύξηση κατά σχεδόν 51%. 

Στη χρήση 2023, η Eurobank είχε έσοδα από τόκους 2,1 δις €, η Εθνική 2,2 δις €, η Πειραιώς 2 δις € και η Alpha Bank 1,6 δις € – χωρίς εδώ να συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από προμήθειες. 

Χαρακτηριστικό είναι το ότι, στη σύγκριση των χωρών του Νότου, οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν πολύ περισσότερο – διατηρώντας το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο υψηλό του 3,23%, όταν οι ισπανικές τράπεζες επωφελούνται με επιτοκιακό spread στο 2,18% και οι ιταλικές στο 2,18% .

  • Η απόσταση τους δε από τις τράπεζες της Κεντρικής Ευρώπης, είναι πάνω από 2 % – αφού στη Γερμανία, για παράδειγμα, το περιθώριο ήταν μόλις 1,17%».

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι πάντες ληστεύουν τους Έλληνες – ενώ η λειτουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ, με τη ανοχή της κυβέρνησης, είναι άνευ προηγουμένου. 

  • Έτσι βέβαια οι μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο και τα νοικοκυριά στην πλήρη εξαθλίωση – ενώ η άνοδος του πληθωρισμού συνεχίζεται ακάθεκτη, ειδικά στις υπηρεσίες και στα τρόφιμα. Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να καταργήσει αμέσως τα υπόλοιπα του αναβαλλόμενου φόρου; 

Για ποιο λόγο να συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρους στα κέρδη τους οι τράπεζες, όπως όλοι εμείς οι άλλοι; Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να αναπληρώνουμε εμείς τους φόρους τους και αυτές να δίνουν μερίσματα στους μετόχους τους, όπως έχουν αναγγείλει;

  • Κατάργηση λοιπόν του αναβαλλόμενου φόρου (έχουν απομείνει περί τα 13 δις € από τα συνολικά 20 δις €) πρέπει να απαιτήσουν όλοι οι Έλληνες από την κυβέρνηση – αρκετά με τη ληστεία των τραπεζών που μας έχουν κοστίσει μόνο από τις ανακεφαλαιοποιήσεις 51 δις €, ενώ έχουν στηριχθεί με κρατικές εγγυήσεις περί τα 300 δις €!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο