Βγήκε από την «γκρίζα λίστα» της FATF η Τουρκία

πληθωρισμό επιτοκίων

FATF Τουρκία

Η Financial Action Task Force (FATF), ένας διεθνής οργανισμός εποπτείας αφιερωμένος στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και των παράνομων ταμειακών ροών, αφαίρεσε την Παρασκευή την Τουρκία από τη «γκρίζα λίστα» των χωρών που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση, δίνοντας μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα εν μέσω των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης.


«Η FATF χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο της Türkiye στη βελτίωση του καθεστώτος AML / CFT», έγραψε η οργάνωση με έδρα το Παρίσι στην τελευταία έκθεσή της, χρησιμοποιώντας την ορθογραφία της τουρκικής κυβέρνησης για το όνομα της χώρας της και το ακρωνύμιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.


Ανέφερε ότι η Τουρκία ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος AML/CFT για την αντιμετώπιση των «ελλείψεων» που ανέφερε η FATF στην έκθεση παρακολούθησης του Οκτωβρίου 2021.

Οι ελλείψεις αυτές περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ανησυχίες της FATF σχετικά με μη καταχωρημένες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, ανεπαρκείς πόρους αφιερωμένους σε έρευνες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εικαζόμενη συμμετοχή σε αποφυγή κυρώσεων, έλλειψη εποπτείας σε τομείς υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος, όπως τράπεζες και ακίνητα, και ανεπαρκή εποπτεία μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.


Η FATF στην έκθεσή της για το 2021 είχε βρει τομείς όπως οι τράπεζες, οι κατασκευές και τα ακίνητα στην Τουρκία ευάλωτους στην παράνομη χρηματοδότηση ομάδων που έχουν υποστεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Η εποπτική οργάνωση κατέληξε στα ευρήματά της το 2024 ότι η Τουρκία «δεν υπόκειται πλέον στην αυξημένη διαδικασία παρακολούθησης της FATF», αλλά ότι «θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη FATF για να διατηρήσει τις βελτιώσεις της στο σύστημα AML / CFT, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας να διασφαλίζει ότι η εποπτεία του τομέα NPO [μη κερδοσκοπικός οργανισμός] βασίζεται στον κίνδυνο και είναι σύμφωνη με τα πρότυπα της FATF».


Η κυβέρνηση της Τουρκίας χαιρέτισε την είδηση, με τον υπουργό Οικονομικών της, Μεχμέτ Σιμσέκ, να γράφει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, «Το κάναμε», μαζί με ένα emoji τουρκικής σημαίας καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση, σύμφωνα με μετάφραση της Google από τα τουρκικά.


Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Cevdet Yilmaz δήλωσε: «Με την εξέλιξη αυτή, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας έχει γίνει ακόμη ισχυρότερη. Η απόφαση θα έχει εξαιρετικά θετικές συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία».

Η ανακοίνωση της FATF πιθανότατα θα αποτελέσει ώθηση στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Τουρκίας μετά από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, υποτίμησης του τοπικού νομίσματος και ασυνεπών επιπέδων ξένων επενδύσεων.


Ο Mohamed Daoud, επικεφαλής της πρακτικής του κλάδου στον οίκο αξιολόγησης Moody’s, περιέγραψε τον θετικό αντίκτυπο που είναι πιθανό να έχει ο νέος χαρακτηρισμός.


«Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Γκρίζα Λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί από την τουρκική κυβέρνηση και διάφορους οικονομικούς τομείς στην ενίσχυση του αγώνα τους κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Νταούντ.


«Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη φήμη της Τουρκίας διεθνώς, ενισχύοντας ενδεχομένως τις ξένες επενδύσεις και τις σχέσεις με ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς θεσμούς».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο