Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

DCIM100MEDIADJI_0186.JPG

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στον ΒΟΑΚ καθώς με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκε το πρακτικό εξέτασης για τις τεχνικές προσφορές στο βασικό τμήμα Χανιά-Ηράκλειο. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο βήμα είναι η βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών και έπειτα η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στόχος είναι πλέον θέμα χρόνου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια με τα ποσά που έχουν δώσει τα τρία συμμετέχοντα σχήματα ούτως ώστε να προκύψει ο ανάδοχος για την μεγαλύτερα νέα παραχώρηση. Αυτό προκύπτει και από την απόφαση που αναφέρει πως η Επιτροπή ομόφωνα κρίνει ότι οι Φάκελοι Β’ – Τεχνική Προσφορά όλων των Προσφερόντων είναι πλήρεις και παραδεκτοί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 23 Α της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, και ότι όλοι οι Προσφέροντες δύνανται να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο της αποσφράγισης και της αξιολόγησης των Φακέλων Γ’ (Οικονομικής Προσφοράς) των διαγωνιζομένων.

Τα σχήματα που έχουν φτάσει στην τελική ευθεία είναι:

1.“ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ” αποτελούμενο από τις ΑΒΑΞ-EGIS-MERIDIAM,

2.ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,

3.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Να θυμίσουμε πως τον Δεκέμβριο δόθηκε δίμηνη παράταση στην ισχύ των προσφορών προκείμενου να τρέξουν και οι τελευταίες διαδικασίες.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου 2018. Το 2023 ο διαγωνισμός περνά στη Β` φάση και τον Μάιο υποβάλλονται οι φάκελοι με τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τα τρία σχήματα.

Ο ΒΟΑΚ έρχεται να προστεθεί στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Με συνολικό μήκος που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος στο εθνικό δίκτυο που μαζί με τις επεκτάσεις του Ε65 (βόρειο και νότιο τμήμα), το Ιωάννινα-Κακαβιά και το Πάτρα-Πύργος θα ξεπεράσει τα 2.600 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά ο ΒΟΑΚ θα φέρει νέες ισορροπίες στο πεδίο των αυτοκινητοδρόμων με διόδια της χώρας.

Για τον διαγωνισμό του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο έχουν αντιδράσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς γίνεται λόγος για μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των έργων όχι μόνο στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα Χερσόνησος-Άγιος Νικόλαος που αφορά δύο συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Η διαδικασία αποκάλυψης των προσφορών θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί  από τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. Οι προσφυγές όπως έχει γίνει γνωστό κινούνται κατά των περιβαλλοντικών όρων για την παράκαμψη Ηρακλείου και ζητείται η επαναξιολόγηση της περιβαλλοντικής μελέτης καθώς οι δύο Δήμοι ζητούν μερική υπογειοποίηση για λόγους όχλησης. Η εξέταση τους θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο