Βρετανία: Ανώτατο όριο στις χρεώσεις από Mastercard και Visa

Visa Mastercard

mastercard visa

Η ρυθμιστική αρχή πληρωμών της Βρετανίας πρότεινε την Τετάρτη προσωρινά ένα ανώτατο όριο στις διασυνοριακές διατραπεζικές προμήθειες που χρεώνονται από τη Mastercard (NYSE:MA) και τη Visa (NYSE:V) στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών (PSR) δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις από υπερπληρωμές, αφού δημοσίευσε τα ενδιάμεσα πορίσματα μιας επισκόπησης της αγοράς σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες που χρεώνονται μετά το Brexit, όταν το μακροχρόνιο ανώτατο όριο του μπλοκ έπαψε να ισχύει στη Βρετανία.

Οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ασκήσει πίεση στο PSR για να εξετάσει την επαναφορά ενός ανώτατου ορίου στη Βρετανία, και ο εποπτικός φορέας δήλωσε πέρυσι ότι θα διεξάγει δύο αξιολογήσεις της αγοράς, αλλά ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Η PSR δήλωσε ότι η επανεξέταση επικεντρώθηκε στις χρεώσεις που καθορίζονται από τη Mastercard και τη Visa, καθώς αντιπροσωπεύουν το 99% των πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εποπτική αρχή δήλωσε ότι και οι δύο εταιρείες είχαν πιθανότατα αυξήσει τις αμοιβές σε “αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο”, κοστίζοντας στις βρετανικές επιχειρήσεις επιπλέον 150-200 εκατομμύρια λίρες (190-250 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι λόγω των αυξήσεων των αμοιβών.

“Εν ολίγοις, σε αυτό το στάδιο, δεν πιστεύουμε ότι αυτή η αγορά λειτουργεί καλά”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του PSR Chris Hemsley.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, το PSR θα επιβάλει ένα αρχικό χρονικά περιορισμένο ανώτατο όριο 0,2% στις χρεωστικές συναλλαγές Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και 0,3% στις πιστωτικές συναλλαγές. Στη συνέχεια, θα επιβληθεί ένα διαρκές ανώτατο όριο μόλις διεξαχθεί περαιτέρω ανάλυση.

Εκπρόσωπος της Visa δήλωσε ότι η εταιρεία αμφισβήτησε έντονα τα ευρήματα της ενδιάμεσης έκθεσης του PSR και δήλωσε ότι τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα “δεν δικαιολογούνται”.

“Η αποδοχή αξιόπιστων, ασφαλών και καινοτόμων ψηφιακών πληρωμών αντιπροσωπεύει τεράστια αξία για τις βρετανικές επιχειρήσεις, ιδίως όταν πωλούν στο εξωτερικό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Αυτά τα διατραπεζικά επιτόκια ισχύουν για λιγότερο από το 2% των πληρωμών με κάρτες στο Ηνωμένο Βασίλειο – κάτοχοι ευρωπαϊκών καρτών που αγοράζουν ηλεκτρονικά από έναν πωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου – και αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι συναλλαγές αυτές είναι πιο πολύπλοκες και ενέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο απάτης. “

Η Mastercard δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Το PSR καλεί τους ενδιαφερόμενους να σχολιάσουν τις προτάσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ η τελική έκθεση αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η Βρετανία χρειάζεται μια “ψηφιακή εναλλακτική λύση” αντί να βασίζεται στη Visa και τη Mastercard, ανεξάρτητα από το τι κάνει το PSR, απηχώντας τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες στην ΕΕ για μια “εγχώρια” εναλλακτική λύση στο αμερικανικό δίδυμο που δεν έχει ακόμη προκύψει.

www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο