Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική νίκη των Εργατικών του Στάρμερ δείχνουν τα exit polls

Συντριβή για τους Τόρις, που αποκαθηλώνονται μετά από 14 περιπετειώδη χρόνια στη διακυβέρνηση, και θρίαμβος για το κόμμα του Κιρ Στάρμερ. Μια καινούρια μέρα για τη βρετανική πολιτική

  • Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις και το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό στη Βρετανία, το exit poll που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης στη χώρα δείχνει θρίαμβο των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με 410 έδρες.

Οι Συντηρητικοί με επικεφαλής τον Ρίσι Σούνακ υφίστανται ιστορική ήττα με 131 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακάμπτουν με 61 έδρες, ενώ το ακροδεξιό μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιγκελ Φάρατζ κατακτά 13 έδρες.

  • Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει 10 έδρες, το ουαλικό Plaid Cymru έχει τέσσερις έδρες, ενώ δύο βουλευτές εκλέγουν οι Πράσινοι. Δεκαεννέα βουλευτικά έδρανα θα μοιραστούν σε λοιπές δυνάμεις και ανεξάρτητους.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαφορές πρώτου με δεύτερο κόμμα στα βρετανικά κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς οι Εργατικοί εκλέγουν 279 βουλευτές και βουλεύτριες  παραπάνω από τους δεύτερους Τόρις, στη βρετανική Βουλή των 650 εδρών.

  • Ενδεικτικά, μιας και οι Βρετανοί αρέσκονται στα στατιστικά, σημειώνεται ότι ο αριθμός εδρών που καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί είναι ο χαμηλότερός τους από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ οι Εργατικοί σχεδόν ακούμπησαν το δικό τους ιστορικό ρεκόρ των 418 εδρών, από τη νίκη Μπλερ το 1997.

Βρετανία Στάρμερ

Τα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί. Σημειώνεται ότι τα βρετανικά exit polls τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από την υψηλή ευστοχία των μετρήσεών τους. Η αποτύπωση σε κοινοβουλευτική δύναμη και όχι σε εθνικό ποσοστό οφείλεται στο απλό σύστημα των μικρών μονοεδρικών περιφερειών που ισχύει στη χώρα. 

  • Η συμμετοχή κρίνεται ικανοποιητική, στα ίδια επίπεδα με το 2019, καθώς ανήλθε στο 67%.

Ο ηγέτης των Εργατικών και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με άμεση ανάρτησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους εργάστηκαν και ψήφισαν υπέρ του «αλλαγμένου» κόμματός του.

 

Η Βρετανία, λοιπόν, γυρίζει σελίδα και ετοιμάζεται να ορκίσει τον τέταρτο πρωθυπουργό της τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή τη φορά από το κόμμα που επανέρχεται στην εξουσία μετά από 14 πέτρινα χρόνια, στα οποία μεσολάβησαν πολλά για τη χώρα, με κορωνίδα ίσως το Brexit.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο