Βρετανία: Κυρώσεις σε δύο ακροδεξιούς Ισραηλινούς υπουργούς

Η κοινή απόφαση Ηνωμένου Βασιλείου, Νορβηγίας, Καναδά, Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας έρχεται μετά από προειδοποιήσεις για τη στάση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο «προειδοποιεί» το Ισραήλ. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν ενταθεί με έμπρακτες κινήσεις. Μόλις στις 19 Μαΐου, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς κατήγγειλαν την εκτεταμένη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό, ενώ μία μέρα μετά η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά τις παραπάνω αποφάσεις: Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν από κοινού ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε δύο Ισραηλινούς υπουργούς.

«Υποκίνηση εξτρεμιστικής βίας και αποκρουστική ρητορική»

Οι κυρώσεις αφορούν τον υπουργό Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Μπεν-Γκβιρ, στους οποίους θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα και θα δεσμευτούν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διατηρούν σε αυτή.

Και οι δύο έχουν κατηγορηθεί για «αποκρουστική ρητορική», καθώς έχουν ζητήσει να σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι «έχει αρκετή», ενώ παράλληλα έχουν κάνει γνωστή την επιθυμία τους για εγκατάσταση των Παλαιστινίων έξω από αυτήν την περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Οκτώβριο ο Λόρδος Κάμερον είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να επιβάλει κυρώσεις στους δύο αυτούς υπουργούς από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, δηλαδή την περίοδο 2023 -2024. Ο ίδιος είχε σχολιάσει μάλιστα τους υπουργούς αυτούς ως «εξτρεμιστές» και θεωρούσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα ήταν ένας επιτυχής τρόπος πίεσης προς το Ισραήλ.

Και ο τωρινός Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δεν ξεφεύγει πολύ από τις δηλώσεις του προκατόχου του. Λίγο μετά τις χθεσινές κυρώσεις, ο Λάμι έκανε λόγο για «υποκίνηση εξτρεμιστικής βίας, αλλά και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

Μεταξύ άλλων, η ακραία ρητορική μελών της ισραηλινής κυβέρνησης ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα για υπονόμευση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Για παράδειγμα, ο υπουργός της Βρετανίας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Χάμις Φάλκονερ, δήλωσε λίγο μετά τις κυρώσεις ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», τονίζοντας ότι «αυτή η εξτρεμιστική ρητορική δεν προέρχεται από ένα ανεξέλεγκτο περιθώριο, αλλά από μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ισραήλ και ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τις κυρώσεις

Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο Εικόνα: Mehmet Eser/Zuma/Imago

Βέβαια, η απόφαση των κυρώσεων έρχεται να «ταρακουνήσει» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις της Βρετανίας και των ένθερμων υποστηρικτών του Ισραήλ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ισραήλ απάντησε άμεσα λέγοντας ότι «είναι εξωφρενικό εκλεγμένοι εκπρόσωποι και μέλη της κυβέρνησης να υπόκεινται σε τέτοιου είδους μέτρα». Μάλιστα, ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος και είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος, δήλωσε έντονα ότι, «επιζήσαμε από τον Φαραώ, θα επιβιώσουμε επίσης και από τον Κιρ Στάρμερ», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το Ισραήλ και για τον κόσμο του χωρίς φόβο ή εκφοβισμό».

Παρόμοια θέση πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος καταδίκασε την απόφαση, γράφοντας στην πλατφόρμα X ότι «αυτές οι κυρώσεις δεν προωθούν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για επίτευξη εκεχειρίας, επιστροφή όλων των ομήρων και τερματισμό του πολέμου».

DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο