Wall: Εβδομαδιαία άνοδος άνω του 3% ο Nasdaq και πέμπτο διαδοχικό ρεκόρ

επιτόκια πληθωρισμού

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Nasdaq να καταγράφει το πέμπτο διαδοχικό νέο ρεκόρ.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% ή 57,61 μονάδες στις 38.589,49 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 0,01% ή 0,74 μονάδες στις 5.433 μονάδες. Ο Nasdaq από τη μεριά του κέρδισε 0,15% ή 25,87 μονάδες στις 17.693,43 μονάδες, καταγράφοντας ρεκόρ για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1,58% και 3,24% αντίστοιχα.

Από τις 30 μετοχές του Dow σήμερα, 13 έκλεισαν ανοδικά και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι  μετοχές των Salesforce, American Express και Walmart με άνοδο 1,25%, 1,11% και 0,51% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Boeing, Dow Inc. και Caterpillar με πτώση 1,90%, 1,87% και 1,46% αντίστοιχα.

Ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge επισήμανε τις παγκόσμιες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και την ένδειξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης, ως μέρος της σημερινής εικόνας. “Η νομισματική πολιτική χαλαρώνει παγκοσμίως, αλλά η διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει αρκετά γρήγορα ώστε να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες αντιξοότητες που συνδέονται με ένα περιβάλλον χαλάρωσης της ονομαστικής ανάπτυξης”, ανέφερε ο Crisafulli.

Σημειώνεται ότι η απροσδόκητη πτώση σημείωσαν τον Μάιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ εν μέσω χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια, δίνοντας ώθηση στην αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες δίνοντας τα περιθώρια στη Federal Reserve για να μειώσει τα επιτόκια της. Οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,4% τον προηγούμενο μήνα, μετά το άλμα του Απριλίου κατά 0,9% όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη μείωση στις τιμές εισαγωγών από τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρή αύξηση των τιμών κατά 0,1%. Για τους 12 μήνες μέχρι τον Μάιο, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 1,1%, επαναλαμβάνοντας την αύξηση του Απριλίου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ έδειξαν ήπιες μετρήσεις του πληθωρισμού για τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν. Η Federal Reserve στο μεταξύ, κράτησε την Τετάρτη αμετάβλητο το επιτόκιο της στο 5,25% με 5,50% όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023. Οι εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας περιμένουν μια μόνο μείωση των επιτοκίων αυτό το έτος.

Οι αναλυτές και οι αγορές διατηρούν πάντως την αισιοδοξία ότι η Fed θα μειώσει συνολικά δύο φορές τα επιτόκια της, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο. Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

“Νομίζω ότι η ήπια προσγείωση είναι ακόμα εφικτή, αλλά νομίζω ότι αρχίζει να υπάρχει και θα μπορούσε να υπάρξει νευρικότητα σχετικά με το αν η Fed παραμείνει περιοριστική για πολύ καιρό”, δήλωσε στο CNBC η διευθύνουσα σύμβουλος της BD8 Capital Partners Barbara Doran.

Εν τω μεταξύ, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό και τα εισοδήματα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Η προκαταρκτική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον συνολικό δείκτη καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 65,6 αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με την τελική μέτρηση του 69,1 τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει προκαταρκτική μέτρηση στο 72,0. “Οι εκτιμήσεις για τα προσωπικά οικονομικά υποχώρησαν, λόγω της μέτριας αύξησης των ανησυχιών για τις υψηλές τιμές καθώς και της εξασθένησης των εισοδημάτων”, δήλωσε η διευθύντρια των ερευνών καταναλωτών Joanne Hsu. “Συνολικά, οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται λίγες αλλαγές στην οικονομία από τον Μάιο”. Η μέτρηση της έρευνας για τις προσδοκίες για τον ετήσιο πληθωρισμό παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,3%. Οι πενταετείς προοπτικές για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 3,1% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, οι ελπίδες για συνεχή μείωση του πληθωρισμού έχουν δώσει ώθηση στον S&P 500 και τον Nasdaq αυτή την εβδομάδα. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite βρίσκονται σε πορεία προς μια κερδοφόρα εβδομάδα κατά 1,3% και 2,7%, αντίστοιχα.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε από τη μεριά της σήμερα ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν προς τα πάνω, παρά τα ευπρόσδεκτα νέα των τελευταίων στοιχείων. Η Μέστερ δήλωσε επίσης ότι η διάμεση πρόβλεψη των τελευταίων προβλέψεων των φορέων χάραξης πολιτικής – που σηματοδοτούν μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος – είναι “αρκετά κοντά” στις δικές της προοπτικές για την οικονομία. “Νομίζω ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι ανοδικοί”, δήλωσε η Μέστερ και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι ο κίνδυνος για την αγορά εργασίας είναι αμφίπλευρος”. Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ χαρακτήρισε “μεγάλο δώρο” τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου στις αρχές της εβδομάδας, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει μερικές ακόμη παρόμοιες εκθέσεις πριν μειωθούν τα επιτόκια. “Έχουμε σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια. Εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός”, τόνισε η Μέστερ. “Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τον πληθωρισμό ώστε να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη ότι βρίσκεται σε αυτή την καθοδική πορεία προς το 2%”.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει να περιορίζει τις τεράστιες αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σταδιακή συρρίκνωση του ισολογισμού της που έχει πλησιάσει τα $5 τρισ. κάνοντας άλλο ένα βήμα για την απόσυρση της μαζικής τόνωσης που δίνει στην οικονομία. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα με τον υφιστάμενο ρυθμό των περίπου 6 τρισ. γεν ($38 δισ.) τον μήνα, αλλά θα παρουσιάσει τον Ιούλιο τις λεπτομέρειες ενός νέου σχεδίου για την επιβράδυνση αυτών των αγορών τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Η BoJ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τις απόψεις των φορέων της αγοράς, πριν οριστικοποιήσει το σχέδιο συρρίκνωσης των αγορών στην επόμενη συνεδρίαση της. Η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε παράλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών και κράτησε αμετάβλητο τον στόχο για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της στο εύρος του 0-0,1%. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Παράλληλα, το “καπέλο” που πρέπει να πληρώσει στις αγορές η Γαλλία για το χρέος που εκδίδει σε σχέση με τη Γερμανία έχει βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρυνό Λεμέρ. Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Γαλλία επί του παρόντος χρειάζεται να πληρώσει περισσότερα και από την Πορτογαλία για τη χρηματοδότησή της, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδηγώντας τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ερωτηθείς μάλιστα αν η τρέχουσα πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να καταλήξει σε οικονομική κρίση, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ απάντησε καταφατικά.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, ο κολοσσός λογισμικού Adobe σημειώνει άλμα άνω του 14% την Παρασκευή, καθώς τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο