Wall: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq παρά την πιο “αυστηρή” Fed – Οριακές απώλειες για Dow

χρηματιστήριο

Με νέα ρεκόρ ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι S&P 500 και Nasdaq, για τρίτη διαδοχική ημέρα, τερματίζοντας ωστόσο μακριά από τα υψηλά ημέρας, καθώς η Federal Reserve ψαλίδισε τις προσδοκίες των επενδυτών όσο αφορά τον ρυθμό μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές δυναμικά, λαμβάνοντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο στις ΗΠΑ, καθώς ενίσχυσαν τις ελπίδες πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 3,3%, υποχωρώντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αμετάβλητο τον ετήσιο δείκτη στο 3,4% και μικρή μηνιαία άνοδο 0,1%.

Παρόμοια κίνηση κατέγραψαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει επίσης μείωση. Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ, που αποτελεί και προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, υποχώρησε τον Μάιο στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Απριλίου, ελαφρώς καλύτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων για οριακή κάμψη στο 3,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2%, ελαφρώς ασθενέστερα από το 0,3% του Απριλίου.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήγειρε ελπίδες στους επενδυτές ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα σηματοδοτήσει την έναρξη του κύκλου μείωσης του κόστους δανεισμού, με την αγορά μάλιστα -πριν την απόφαση της Fed- να δίνει πιθανότητα 70% να γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, από περίπου 53% χθες, ενώ η πιθανότητα να προχωρήσει και σε μια δεύτερη μείωση έως το τέλος του έτους ήταν στο 74%.

Ωστόσο, την επενδυτική ευφορία ψαλίδισε η ανακοίνωση των τριμηνιαίων προβλέψεων της Fed για την αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πέρα από τη διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50% που βρίσκονται από πέρυσι το καλοκαίρι, μίλησαν για μέτρια μόνο πρόοδο στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, περιορίζοντας και τον προβλεπόμενο ρυθμό μείωσης του κόστους δανεισμού.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Fed “βλέπουν” μόλις μία μείωση των επιτοκίων φέτος, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες προέβλεπαν τον Μάρτιο και μία λιγότερη από τις δύο που προέβλεπε μέχρι πρότινος η αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει μεν σημειωθεί πρόοδος τόσο στη μείωση των τιμών όσο και στην επιβράδυνση της οικονομίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται όντως σταθερά προς το 2%, προσθέτοντας ότι δεν δικαιολογείται επί του παρόντος η μείωση των επιτοκίων.

Η πιο αυστηρή ρητορική της Fed ψαλίδισε όχι μόνο την αγοραστική διάθεση αλλά και τις προσδοκίες της αγοράς για τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς πλέον δίνει πιθανότητα 61,5% από 70% πριν την ανακοίνωση για μείωση κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Δείκτες – Στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς επιβράδυναν τον βηματισμό τους και έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας, με τον Dow Jones μάλιστα να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης, παρότι ξεκίνησε την ημέρα με άλμα 300 μονάδων, πολύ γρήγορα περιόρισε τα κέρδη του και μετά από μερικές εναλλαγές προσήμων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πάουελ, έκλεισε τελικά με οριακή πτώση 0,09%, στις 38.712,21 μονάδες.

Αντίθετα, ο S&P 500, αν και απώλεσε μέρος των κερδών του έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 5.421,03 μονάδες, σημειώνοντας το τρίτο διαδοχικό κλείσιμό του σε νέα ιστορικά υψηλά. Με νέο ρεκόρ τερμάτισε και ο τεχνοβαρής Nasdaq, που επίσης περιόρισε ελαφρώς τα κέρδη του μετά τη Fed, κλείνοντας τελικά στις 17.610,79 μονάδες, με άνοδο 1,54%.

Στο επιχειρηματικό ταμπλό, με άλμα άνω του 13% ολοκλήρωσε την ημέρα ο τίτλος της Oracle μετά την πρόβλεψη της εταιρείας για διψήφια αύξηση των εσόδων στο σύνολο της οικονομικής χρήσης 2025, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και άλλες μετοχές τεχνολογίας, ακολουθώντας το ράλι του Nasdaq.

Συγκεκριμένα, με άνοδο 3,5% έκλεισε ο τίτλος της Nvidia, ενώ άνοδο άνω του 2% σημείωσε και ο τίτλος της Broadcom.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο