Wall: Σημαντικά κέρδη για Dow και S&P 500 στην εβδομάδα, ξεπέρασε το +3% ο Nasdaq

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τραπεζικοί κολοσσοί αλλά και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, η οποία εκτινάχθηκε στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στην εβδομάδα, ο Dow ενισχύθηκε κατά 2,2%, ο S&P 500 πρόσθεσε 2,3% και ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με κέρδη 3,2%.

Στο πεδίο των μάκρο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έκανε άλμα σε υψηλό 22 μηνών, με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να ενισχύεται στις 72,6 μονάδες τον Ιούλιο από 64,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν 65,5 μονάδες.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 77,5 μονάδες τον Ιούλιο από 69 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών αυξήθηκε στις 69,4 μονάδες από 61,5.

Η εκτίμηση των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,4% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στα επόμενα 5 χρόνια ενισχύθηκαν στο 3,1% από 3%.

“Στο τέλος της ημέρας, αν οι άνθρωποι έχουν εργασία και αισθάνονται ασφαλείς στις δουλειές τους, θα ξοδέψουν χρήματα”, δήλωσε ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Wealth Management, σε τηλεφωνική συνέντευξη στη MarketWatch.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων οι JP Morgan και Wells Fargo είδαν την κερδοφορία τους να απογειώνεται στο β’ τρίμηνο, καθώς τα δυσθεώρητα πλέον ύψη του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ εκτίναξαν τα έσοδά τους από τόκους, ενώ αντίθετα η υποτονική δραστηριότητα στις αγορές έπληξε την περισσότερο επενδυτικού προφίλ Citigroup.

Ειδικότερα, η JP Morgan είδε εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας της κατά 67%, επωφελούμενη σε μεγάλο βαθμό και την απορρόφηση της First Republic Bank, σε μία συμφωνία διάσωσης υπό την αιγίδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ έπειτα από εβδομάδες αναταράξεων στον κλάδο.

Παρομοίως, άλμα κερδοφορίας 57% σημείωσε και η Wells Fargo, που είδε τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται σε 4,94 δισ. δολάρια ή 1,25 δολ. ανά μετοχή από τα 3,14 δισ. ή 0,75 δολ/μτχ ένα χρόνο νωρίτερα. Κάτι που ξεπέρασε σημαντικά την εκτίμηση της αγοράς για 1,16 δολ/μτχ.

Αντίθετα, η εστιασμένη περισσότερα σε επενδυτικά προϊόντα Citigroup εμφάνισε ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της κυρίως λόγω της αδυναμίας που έδειξε ο κλάδος του trading, αν και τα μεγέθη της ήταν ελαφρώς καλύτερα από ό,τι περίμενε η αγορά.

Στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί και η ισχυρή κερδοφορία που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς για το μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων του πλανήτη, την BlackRock, παρά τη μικρή μείωση των εσόδων της. Σημειώνεται ότι το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η BlackRock έφτασε τα 9,43 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα 8,5 τρισ. την ίδια περίοδο πέρυσι,  ξεπερνώντας επίσης σημαντικά την εκτίμηση της αγοράς για 9,36 τρισ.

Επιπλέον “ξεκόλλησε” από τα χαμηλά 18 μηνών -με άνοδο 7,24%- η μετοχή της UnitedHealth Group μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που έδειξαν αύξηση των καθαρών κερδών στα 5,47 δισ. δολάρια ή 5,82 δολ ανά μετοχή από από 5,07 δισεκατομμύρια δολάρια ή 5,34 δολάρια ανά μετοχή, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τα επιτόκια και τις κινήσεις της Federal Reserve η Ipek Ozkardeskaya, αναλύτρια της Swissquote Bank, επισήμανε πως “οι πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου δεν μεταβλήθηκαν πολύ. Εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 90%. Όμως οι πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μετά την κίνηση του Ιουνίου μειώνονται, οπότε οι αγορές επικροτούν την άμβλυνση των προσδοκιών τους από τη Fed”.

Πτώση 0,2% στις τιμές εισαγωγών

Στο μεταξύ, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο καθώς η αύξηση στο κόστος των καυσίμων αντισταθμίστηκε από μειώσεις σε άλλα αγαθά, σε μία ακόμα ένδειξη ότι αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1%. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση στις τιμές εισαγωγών.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 6,1% στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο