Wall Street: Οι δύο (2) αιτίες πίσω από την σημερινή θετική εικόνα της αγοράς

Με ώθηση από τα επιτυχημένα stress test των αμερικανικών τραπεζών, καθώς και από τη θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο.

  • Οι μετοχές των τραπεζών αντέδρασαν θετικά αφού και τα 23 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας που δοκιμάστηκαν, πέρασαν το ετήσιο stress test της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Οι μετοχές των JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Wells Fargo κέρδισαν άνω του 3% έκαστη.

Άλλες μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίες επλήγησαν κατά την κρίση των περιφερειακών τραπεζών νωρίτερα μέσα στο 2023 είδαν τις μετοχές τους να κερδίζουν έδαφος, μεταξύ αυτών οι Charles Schwab, Western Alliance και Zions Bancorporation.

Μια σειρά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων έδειξαν την ανθετικότητα της αμερικανικής οικονομίας, παρά τους υποβόσκοντες φόβους για ύφεση. Μια σημαντική αναθεώρηση επί τα βελτίω του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το α’ τρίμηνο ήρθε παράλληλα με την πτώση του αριθμού των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο.

Ο S&P 500 πλησιάζει στο τέλος του α’ εξαμήνου με άνοδο 14,5% από τις αρχές του έτους. Ο δε Nasdaq έχει ενισχυθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% – στο καλύτερο εξάμηνό του από το 1983 – καθώς η ενισχυόμενη αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει ώθηση σε μια σειρά τίτλων του κλάδου της τεχνολογίας και των ημιαγωγών. Ο βιομηχανικός Dow, αντίθετα, έχει κερδίσει μόλις 2,9% από την αρχή του 2023.

Παρά τη δυναμική αρχή του έτους, πολλοί παράγοντες της Wall Street ετοιμάζονται για ένα β’ εξάμηνο με μεγάλες αναταράξεις.

“Η Fed, τα μάκρο και το αφήγημα γύρω από την AI πρέπει να ομονοήσουν προκειμένου οι μετοχές να πετάξουν υψηλότερα, δεδομένου ότι ο S&P 500 έχει τιμολογήσει ήδη μια σχεδόν τέλεια προσγείωση, ενώ οτιδήποτε πάει στραβά θα οδηγήσει σε πτωτική στροφή”, δηλώνει ο Jason Draho, επικεφαλής διασποράς περιουσιακών στοιχείων για την αμερικανική ήπειρο στην UBS Global Wealth Management.

Look to long-term treasury bonds for safe diversification: Strategist - Video - BNN

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ανέφερε την Τετάρτη, σε δηλώσεις του στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η συσφικτική νομισματική πολιτική έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, με αυτό να περιλαμβάνει νέες αυξήσεις επιτοκίων σε επάλληλες συνεδριάσεις στο μέλλον, ενώ ανάλογα σχόλια έκανε και την Πέμπτη σε συνάντησή του στη Μαδρίτη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

“Οι κλάδοι που τα πηγαίνουν καλά όταν η ευρύτερη οικονομία τα πάει καλά κρατάνε γερά σήμερα, όμως αναμφίβολα τα stress test της Τετάρτης αποτέλεσαν ακόμη ένα ακλό σημάδι ότι, ακόμη και αν η οικονομία υποχωρήσει ελαφρά, οι τράπεζες θα είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε σχέση με την περίοδο του 2008”, σημείωσε η Mona Mahajan, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής επενδύσεων στην Edward Jones.

Mona Mahajan | Edward Jones

“Οι αγορές δεν ανεβαίνουν με μια ευθεία γραμμή προς τα πάνω για πάντα,  οπότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε εάν δούμε μια περίοδο κατοχύρωσης κερδών ή και μεταβλητότητας, καθώς η Wall Street θα συλλέγει κάποια κέρδη, είπε ακόμη η Mahajan.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 22 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των JP Morgan, Goldman Sachs, Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Intel, Salesforce.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο