Wall Str: Οριακά θετικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της- Trending Tickers & The Most Active Stocks

χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μία ημέρα με νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμων με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και τα μακροοικονομικά στοιχεία και καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και για ενδείξεις σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

 • Οι μετοχές ημιαγωγών βρέθηκαν στο “κόκκινο”, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι μετοχές της Micron υποχώρησαν άνω του 2%, καθώς η εταιρεία κατασκευής τσιπ εξέδωσε guidance για τα έσοδα του δ’ τριμήνου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, η μετοχή της Nvidia σημείωσε πτώση άνω σχεδόν 2%.

Wall Street

Σε κινήσεις άλλων μετοχών, η Levi Strauss σημείωσε πτώση άνω του 15% αφού τα τελευταία τριμηνιαία έσοδα του κατασκευαστή τζιν απογοήτευσαν τους επενδυτές. Η Walgreens Boots Alliance σημείωσε βουτιά άνω του 22% μετά τη μείωση των προοπτικών της για το σύνολο του έτους.

 • Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τη δήλωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αντέξουν ένα σενάριο σοβαρής ύφεσης. Οι μετοχές της Goldman Sachs υποχώρησαν 1,91%.

Στα μάκρο της ημέρας, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβράδυνε αισθητά το α’ τρίμηνο του 2024, όπως επιβεβαίωσαν τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

 • Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,4% το α’ τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 3,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τρίτη μέτρηση για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η προηγούμενη μέτρηση για το α’ τρίμηνο ήταν για ανάπτυξη 1,3%. 

Παράλληλα, στις 233.000 κατήλθαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καταγράφοντας μείωση κατά 6.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου.  Σημειώνεται ωστόσο ότι η εβδομάδα αυτή περιλάμβανε και μια ημέρα αργίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση, ανέμεναν ότι ο αριθμός του θα διαμορφωθεί στις 235.000.

 • Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 18.000 στους 1,839 εκατ. την εβδομάδα που έκλεισε στις 15 Ιουνίου. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,0% τον Μάιο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ωστόσο, δεν θεώρησαν ότι το ποσοστό στο τρέχον επίπεδο αποτελεί κίνδυνο για την αγορά εργασίας.

Wall Street

 • Οι νέες παραγγελίες για “διαρκή αγαθά”, ή είδη μακράς διαρκείας όπως αεροσκάφη, συσκευές και υπολογιστές, αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,1% τον Μάιο, κάτω από την αναθεωρημένη προς τα κάτω αύξηση 0,2% τον Απρίλιο, αλλά καλύτερα από την εκτίμηση για μείωση 1%. Εξαιρουμένης της άμυνας, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,2% και κατά 0,1% χωρίς τις μεταφορές.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή με την ανακοίνωση του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Μαΐου. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η έκθεση θα δείξει χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Wall Street

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ “φαίνεται να περιορίζεται” και αυτό θα πρέπει να επιτρέψει στη Fed να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Atlanta Fed Ράφαελ Μπόστιτς σε ένα κείμενο  που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

 • Μετά την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σταματήσει σε υψηλά επίπεδα, ο Μπόστιτς ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν νέα πρόοδο. “Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε ο Μπόστιτς. 

Wall Street

Ο πληθωρισμός παραμένει “αυξημένος”, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δήλωση πολιτικής της Fed, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2,7% τον Απρίλιο.

 • Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι 2% και τους τελευταίους μήνες υπήρξε μικρή πρόοδος. Ο Bostic τόνισε ότι, όπως έχουν τα πράγματα, “συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνθήκες θα απαιτήσουν πιθανότατα μείωση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους”.

Σε μεταγενέστερα σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι ένας λόγος που πρέπει να είναι “υπομονετικός” με αυτή την αρχική μείωση είναι ώστε να έρθει αφού ο πληθωρισμός θα βρίσκεται σε σαφή πορεία επιστροφής στο 2% και να μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη από μια σειρά μειώσεων.

Wall Street

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, με δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους έναντι της μονής μείωσης των επιτοκίων που προβλέπουν τώρα ο Μπόστιτς και πολλοί άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed. 

 • “Δεν έχω δεσμευτεί σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική πορεία”, δήλωσε ο Μπόστιτς. “Υπάρχουν εύλογα σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες περισσότερες περικοπές, καμία περικοπή ή ακόμη και μια αύξηση. Θα αφήσω τα δεδομένα και τις συνθήκες να με καθοδηγήσουν”.

Οι επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική περιφέρειά του, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσίευση του κειμένου, εξακολουθούν να θεωρούν τον πληθωρισμό ως την “κύρια ανησυχία”, με τις περισσότερες να λένε ότι τα τρέχοντα επίπεδα προσλήψεων και απασχόλησης είναι βιώσιμα.

Wall Street

 • Η Διοικητής της Fed Μισέλ Μπόουμαν επανέλαβε από τη μεριά της την Πέμπτη ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν αυξημένες. “Η τρέχουσα στάση της Fed όσον αφορά τα επιτόκια παραμένει “περιοριστική” και οι πιέσεις στις τιμές αναμένετα να μετριαστούν ακόμη και με τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα”, δήλωσε η Μπόουμαν. 

“Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο μας του 2%, θα καταστεί τελικά εύλογο να μειώσουμε σταδιακά τα επιτόκια για να αποτρέψουμε να γίνει η νομισματική πολιτική υπερβολικά περιοριστική”, ανέφερε η Μπόουμαν, προσθέτοντας ότι “δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου είναι εύλογο να μειώσουμε τα επιτόκια και εξακολουθώ να βλέπω μαι σειρά ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό”.

 • Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε πως εξακολουθεί να βλέπει το ενδεχόμενο μίας μείωσης των επιτοκίων της Fed το 2024 και περαιτέρω μειώσεις το 2025. “Η ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ από τον πλούτο της εποχής της πανδημίας ενδέχεται να υποχωρεί, χαλαρώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από την πρόβλεψη της ίδιας της Fed. Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αφού υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%.

 • Παρά την υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα, οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών συνέχισαν να υπεραποδίδουν την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από την πρόσφατη πτώση. Την Τετάρτη, οι μετοχές της Amazon έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές σκέφτονται αν το ράλι τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους ή αν το ράλι θα πρέπει να διευρυνθεί. Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το CNBC προβλέπουν ότι ο S&P 500 πιθανότατα θα κλείσει το έτος με κέρδη κάτω του 1% από τα τρέχοντα επίπεδα.

 • “Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου η αγορά είναι κατά κάποιο τρόπο ευθυγραμμισμένη με τη Fed”, δήλωσε ο Brian Levitt, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco.

“Και αυτό που πιθανότατα θα χρειαστεί είναι μεγαλύτερες προσδοκίες ότι η ιστορία του πληθωρισμού βρίσκεται πραγματικά πίσω μας πλέον, ότι η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και ότι η ήπια προσγείωση της οικονομίας θα πραγματοποιηθεί”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο