Wall Street: Ένα μεγάλο ράλι τραπεζών πρόκειται να τεθεί σε δοκιμασία

Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών ξεπερνούν τις υπόλοιπες μετοχές του S&P 500 φέτος και αυτή η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρόκειται να τεθεί σε δοκιμασία.

Η JPMorgan Chase (JPM), η Wells Fargo (WFC) και η Citigroup (C) ανακοινώνουν τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου αυτή την Παρασκευή, ξεκινώντας άλλη μια σεζόν κερδών για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ. Η Bank of America (BAC) αναφέρει την επόμενη Τρίτη.

Οι μετοχές αυτών των τραπεζών – οι τέσσερις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ – έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τον S&P 500 (GSPC). Αυτή η απόδοση είναι επίσης περίπου διπλάσια από τα κέρδη ενός δείκτη που παρακολουθεί τον ευρύτερο κλάδο, του KBW Nasdaq Bank Index (^BKX).μετοχές τραπεζών

Οι επενδυτές των μεγάλων τραπεζών είναι αισιόδοξοι για την ικανότητα των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ευδοκιμήσουν, καθώς η Federal Reserve μειώνει αργά τα επιτόκια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αποδυναμώνουν ένα σύνολο νέων κανόνων για τα κεφάλαια των τραπεζών και καθώς οι συμφωνίες της Wall Street επιστρέφουν.

Η πορεία πολιτικής της Fed – η οποία επί του παρόντος αναμένεται να είναι 1 ή 2 περικοπές το 2024 ακολουθούμενες από περισσότερες το 2025 – “πραγματικά αποτελεί καλό οιωνό” για την ομάδα των μεγάλων τραπεζών το επόμενο έτος, δήλωσε ο αναλυτής της τράπεζας RBC Capital Markets Gerard Cassidy.

Ωστόσο, τα πραγματικά αποτελέσματα από τις μεγάλες τράπεζες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου δεν αναμένεται να ζαλίσουν. Η JPMorgan αναμένεται να ανακοινώσει αρκετά καθαρά κέρδη εν μέρει λόγω της λογιστικής ώθησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων από την ανταλλαγή μετοχών στον γίγαντα πιστωτικών καρτών Visa (V), αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτό δεν θα τραβήξει μεγάλη προσοχή από τους παρατηρητές της αγοράς.

«Νομίζω ότι η αγορά θα το βγάλει πολύ γρήγορα ως ένα ασυνήθιστο ή μοναδικό γεγονός», δήλωσε ο Scott Siefers, αναλυτής μεγάλων τραπεζών στην Piper Sandler. Εκεί όπου πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση είναι αυτό που έχει να πει η JPMorgan για ένα βασικό μέτρο του κέρδους δανεισμού γνωστό ως καθαρό εισόδημα από τόκους.

Αυτό το κέρδος – το οποίο μετρά τη διαφορά μεταξύ του τι πληρώνουν οι τράπεζες σε καταθέσεις και λαμβάνουν από τα δάνειά τους – αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το προηγηθέν τρίμηνο. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες. Ακόμη και οι μεγαλύτερες τράπεζες αγωνίζονται με αυτό το μέτρο, καθώς το κόστος καταθέσεων παραμένει αυξημένο, η ζήτηση δανείων παραμένει αδύναμη και η Fed χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να μειώσει τα επιτόκια.

“Οι επενδυτές ελπίζουν να δουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους για το δεύτερο τρίμηνο θα είναι, ιδανικά, το κατώτατο σημείο για τις μεγάλες τράπεζες φέτος”, πρόσθεσε ο Siefers. Τα αποτελέσματα από τις μεγάλες τράπεζες είναι επίσης πιθανό να αποκαλύψουν την επιφυλακτική στάση που λαμβάνουν αυτές οι τράπεζες όσον αφορά την πίστωση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θέτουν περισσότερες προκλήσεις για τους δανειολήπτες τους.

Οι νέες προβλέψεις για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από δάνεια στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να αυξηθούν κατά 26% από το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκριτικά, ο ρυθμός των προβλέψεων για ζημίες από δάνεια σε όλες τις εμπορικές τράπεζες άρχισε να σταθεροποιείται νωρίτερα φέτος, σημειώνοντας άνοδο 0,30% στο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.

Εκεί όπου τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι σημαντικά πιο φωτεινά είναι εντός των δραστηριοτήτων της Wall Street αυτών των μεγάλων τραπεζών, καθώς η σύναψη συμφωνιών επιστρέφει από τις κακές επιδόσεις το 2023 και το 2022.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες μαζί με τους ειδικούς της Wall Street Goldman Sachs (GS) και Morgan Stanley (MS) αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικά άλματα – κατά μέσο όρο πάνω από 30% – στις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο.

Η Goldman και η Morgan Stanley ανακοινώνουν τα κέρδη τους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Το μεγάλο γεγονός που περιμένουν όλες οι τράπεζες είναι όταν η Fed αποφασίσει τελικά να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών. Το τρέχον στοίχημα της αγοράς είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τον Σεπτέμβριο. Για τις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, όσο πιο γρήγορα έρθουν οι μειώσεις των επιτοκίων τόσο το καλύτερο.

Εξαρτώνται περισσότερο από τα έσοδα δανεισμού και, ως εκ τούτου, έχουν πληγεί περισσότερο από τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους σε ολόκληρο τον κλάδο. Είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένες στις αδυναμίες της αγοράς εμπορικών ακινήτων.

Οι επενδυτές έχουν ωθήσει προς τα κάτω τις μετοχές διαφόρων περιφερειακών και μικρών τραπεζών φέτος, καθώς εμφανίζονται νέα προβλήματα ή ανησυχίες. Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, αφού η τράπεζα First Foundation του Ντάλας (FFWM) ανακοίνωσε μια εκροή 228 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνέβη επίσης τον Ιούνιο μετά από μια έκθεση αναλυτών που κατήγγειλε χρέος που κατέχει η Bank OZK (OZK) και τον Μάιο, όταν ένας short seller στόχευσε την Axos Financial (AX) για την ποιότητα των στεγαστικών δανείων της.

Οι ανησυχίες για τα εμπορικά ακίνητα πυροδοτήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν η New York Community Bancorp (NYCB) έβαλε στην άκρη ένα εκπληκτικό χρηματικό ποσό σε περίπτωση ζημιών δανείων εν μέρει σε συγκροτήματα διαμερισμάτων που ρυθμίζονται από ενοίκια στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Η μετοχή της NYCB έπεσε κατακόρυφα, αλλά ήταν σε θέση να ηρεμήσει την αγορά με μια επείγουσα εισφορά μετοχών από μια ομάδα που περιελάμβανε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin.

Όλη αυτή η αναταραχή έχει «υποβιβάσει τις προσδοκίες των επενδυτών» για τις περιφερειακές τράπεζες, δήλωσε ο αναλυτής της Bank of America Ebrahim Poonawala.

Οι επενδυτές θα είναι σε επιφυλακή για περισσότερες ευπάθειες, όπως αναφέρουν πολλά μεσαίου μεγέθους ιδρύματα τις επόμενες εβδομάδες. Για αυτούς τους δανειστές «η υπόθεση ταύρου είναι ότι οι πραγματικές πιστωτικές τους απώλειες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που τιμολογούνται στις μετοχές τους», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Chris McGratty, αναλυτής περιφερειακής τράπεζας της KBW.

Ωστόσο, τα ιδρύματα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό εμπορικών ακινήτων δεν είναι πιθανό να λάβουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας έως ότου ολοκληρωθεί ο πιστωτικός κύκλος, πρόσθεσε ο McGratty. Ένας δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών (KRE) έχει μειωθεί περισσότερο από 7% από την αρχή του έτους.

Απόδοση – Επιμέλεια: ΤΑΤΙΑΝΗ ΣΑΓΙΕΧ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο