Wall Street – Γραφικότης, γραφικοτήτων, τα πάντα γραφικότης…

Με απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση η Wall Street, καθώς το “σύννεφο” μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ συνεχίζει να σκιάζει τους επενδυτές.

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, τη στιγμή μάλιστα που απομένουν μόλις οκτώ ημέρες έως ότου οι ΗΠΑ βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αθέτησης αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, κρατά την αμερικανική αγορά “κόκκινο” από την Παρασκευή και οδήγησε εχθές τους βασικούς δείκτες σε σημαντική πτώση.

Σήμερα, δε, οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν μετά τη νέα δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι είναι “σχεδόν σίγουρο” πως το υπουργείο θα ξεμείνει από ρευστό στις αρχές Ιουνίου, προειδοποιώντας μάλιστα πως, ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναταράξεις.

“Μία από τις ανησυχίες μου είναι ότι ακόμη και ενόψει μιας συμφωνίας, όταν επιτευχθεί, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είμαστε μόνο στην αρχή”, ανέφερε η Γέλεν κατά τη διάρκεια του CEO Council Summit της The Wall Street Journal, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον για το χρέος.

“Αλλά, αν ανατρέξει κανείς στο 2011, θα θυμηθεί ότι τα ομόλογα των ΗΠΑ στην πραγματικότητα υποβαθμίστηκαν. Το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν 20%”, πρόσθεσε η Γέλεν, αναφερόμενη σε μια αντίστοιχη κόντρα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και πάλι για το ανώτατο όριο του χρέους, που επιλύθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ημερομηνίας κατά την οποία οι ΗΠΑ δεν θα ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Τις ανησυχίες τροφοδότησε και το σχόλιο του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, που πρωτοστατεί στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση της οροφής του χρέους, ότι παραμένουν διαφωνίες όσον αφορά βασικές δαπάνες της κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι συνθήκες προς το παρόν για επίτευξη συμφωνίας.

Παρότι δε ο Μακάρθι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη συνάντηση που έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και να υπάρξει εν τέλει συμφωνία για το όριο του χρέους, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ δεν θα φτάσουν στο σημείο να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, η επιφυλακτικότητα παρέμεινε έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Κι αυτό γιατί οι επενδυτές εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή, ο Μακάρθι πετά στο “μπαλάκι” στην κυβέρνηση Μπάιντεν, που σημαίνει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, την ώρα που στενεύουν ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου.

Πρόσθετη πίεση στην αγορά προκάλεσαν και τα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις αρχές Μαΐου, που αποκάλυψαν ότι οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να ολοκληρωθεί ή όχι στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 13 και 14 Ιουνίου, ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης.

Έτσι, την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς κινήθηκαν καθ’ όλη της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, για να κλείσουν τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 255 μονάδες ή 0,77% και τερμάτισε στις 32.799,92 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,73% και έκλεισε τις 4.115,24 μονάδες, ενώ σχετικά μακριά από τα χαμηλά του ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Nasdaq στο 0,61% στις 12.484,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones, μόλις πέντε έκλεισαν ανοδικά: Salesforce (1,17%), Merck (0,30%), UnitedHealth (0,29%), Chevron (0,27%) και Apple (0,16%). Όλες οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη των blue chips έγραψαν απώλειες από 0,10% έως και 3,68%, που οδήγησε την 3M Co. την τελευταία θέση.

ΤΗΕ MOST ACTIVE

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο