Wall Street: Ισχυρά κέρδη στο εξάμηνο για Nasdaq και S&P 500 – Υστέρησε με μικρή άνοδο ο Dow

Με απώλειες έκλεισαν εν τέλει οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, σε μία ημέρα με αρκετές εναλλαγές προσήμων, καθώς οι traders αξιολόγησαν τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εξαμήνου, οι Nasdaq και S&P 500 κατέγραψαν ισχυρά κέρδη ενώ υστέρησε με μικρή άνοδο ο Dow Jones.

Nasdaq S&P 500

Από τις 30 μετοχές του Dow 14 κατέγραψαν άνοδο και οι υπόλοιπες έκλεισαν στο “κόκκινο”. Ειδικότερα των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των InitedHealth Group, Caterpillar και Salesforce με κέρδη 4,76%, 1,72% και 1,70% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Nike, Merck & Co., και Walt Disney με πτώση 19,99%, 4,66% και 2,92% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq κέρδισε 0,2%, ενώ ο S&P 500 και Dow υποχώρησαν και οι δύο κατά λιγότερο από 0,1% αντίστοιχα.

Και οι τρεις δείκτες κέρδισαν έδαφος τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας τον έβδομο θετικό μήνα σε οκτώ μήνες. Ο Nasdaq ηγήθηκε με ράλι σχεδόν 6%. Οι S&P 500 και Dow πρόσθεσαν 3,5% και 1,1% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο τριμήνου, ο Dow υποχώρησε 1,7%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 3,9% και 8,3% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Nasdaq κατέγραψε “άλμα” 18,1%, καθώς το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης προσέλκυσε τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 14,5% ενώ ο Dow Jones υστέρησε με κέρδη μόλις 3,8%.

ΤΗΕ MOST ACTIVE SHARES

Nasdaq S&P 500

Σημειώνεται ότι αμετάβλητος έμεινε τον Μάιο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν με ήπιο ρυθμό, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τους επενδυτές που ελπίζουν σε μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα το δεύτερο μισό του 2024. 

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης έμεινε αμετάβλητος τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,3% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 2,6% τον Μάιο από 2,7% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σημείωσε μικρή αύξηση 0,1% τον Μάιο μετά την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Απριλίου για άνοδο 0,3% από 0,2% προηγουμένως.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 2,6% τον Μάιο, επιβραδύνοντας από τον Απρίλιο όταν είχε ενισχυθεί 2,8%. Η άνοδος του Μαΐου είναι η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2021.

“Από τη σκοπιά της αγοράς, η σημερινή έκθεση για οτν πληθωρισμό ήταν σχεδόν τέλεια”, δήλωσε ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth U.S. “Αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια θετική έκθεση”.

 Nasdaq S&P 500

“Οι αγορές μετοχών ήταν ανθεκτικές” κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, δήλωσε από τη μεριά του ο John Luke Tyner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors. Για να φτάσει η αγορά σε μεγαλύτερα ιστορικά υψηλά στο β’ εξάμηνο του έτους, ο Tyner πιστεύει ότι η αγορά θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή.

Nasdaq S&P 500

Ανέφερε ότι γεγονότα όπως οι εκλογές, η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων και οι ενδείξεις εξασθένησης της καταναλωτικής ζήτησης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις αγορές.

  • “Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού αλλάζουν πολλά, επειδή η Fed είναι αρκετά σοβαρή ως προς τον στόχο του 2% και παραμένει πειθαρχημένη”, τόνισε ωστόσο η Ann Miletti, υψηλόβαθμο στέλεχος της Allspring.

Nasdaq S&P 500

Στο μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,5% από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

Η Fed έχει διατηρήσει το επιτόκιο της στο 5,25% με 5,50% από τον περασμένο Ιούλιο, με τα περισσότερα στελέχη της τράπεζας να αναφέρουν ότι θέλουν να δουν ισχυρότερα στοιχεία πως ο πληθωρισμός οδεύει για τον στόχο του 2%, πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. 

Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στο 66% μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG FedWatch.

Παράλληλα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι traders εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου σε ποσοστό 64,1%. Οι traders διατηρούν και τα στοιχήματα για δύο μειώσεις επιτοκίων παρά τις προβλέψεις της Fed για μία μόνο μείωση φέτος, καθώς ελπίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Μαίρη Ντέιλι δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα είναι εύλογο να μειωθούν τα επιτόκια. 

Nasdaq S&P 500

“Είναι πραγματικά δύσκολο να μην βλέπουμε ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί”, δήλωσε η Ντέιλι στο CNBC. “Έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης, επιβράδυνση των δαπανών, επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, μείωση του πληθωρισμού – έτσι λειτουργεί η πολιτική”.

  • Η Ντέιλι δήλωσε ότι η Fed θα παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα και τόνισε τα διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να εξελιχθούν τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, αν ο πληθωρισμός μειωθεί βραδύτερα από ό,τι αναμένεται, είπε, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Αν, από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός μειωθεί όπως στο τέλος του περασμένου έτους και η αγορά εργασίας παραμείνει άθικτη ή εξασθενίσει, μπορούμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό”, είπε. “Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να το πούμε”.

  • Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ “φαίνεται να περιορίζεται” και αυτό θα πρέπει να επιτρέψει στη Fed να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Atlanta Fed Ράφαελ Μπόστιτς. 

Nasdaq S&P 500

Μετά την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σταματήσει σε υψηλά επίπεδα, ο Μπόστιτς ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν νέα πρόοδο. “Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε ο Μπόστιτς. Ο πληθωρισμός παραμένει “αυξημένος”, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δήλωση πολιτικής της Fed, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2,7% τον Απρίλιο.

  • Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι 2% και τους τελευταίους μήνες υπήρξε μικρή πρόοδος. Ο Bostic τόνισε ότι, όπως έχουν τα πράγματα, “συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνθήκες θα απαιτήσουν πιθανότατα μείωση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους”.

Σε μεταγενέστερα σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι ένας λόγος που πρέπει να είναι “υπομονετικός” με αυτή την αρχική μείωση είναι ώστε να έρθει αφού ο πληθωρισμός θα βρίσκεται σε σαφή πορεία επιστροφής στο 2% και να μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη από μια σειρά μειώσεων.

  • Η Διοικητής της Fed Μισέλ Μπόουμαν επανέλαβε από τη μεριά της την Πέμπτη ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν αυξημένες.

Nasdaq S&P 500

“Η τρέχουσα στάση της Fed όσον αφορά τα επιτόκια παραμένει “περιοριστική” και οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μετριαστούν ακόμη και με τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα”, δήλωσε η Μπόουμαν. 

  • “Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο μας του 2%, θα καταστεί τελικά εύλογο να μειώσουμε σταδιακά τα επιτόκια για να αποτρέψουμε να γίνει η νομισματική πολιτική υπερβολικά περιοριστική”, ανέφερε η Μπόουμαν, προσθέτοντας ότι “δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου είναι εύλογο να μειώσουμε τα επιτόκια και εξακολουθώ να βλέπω μια σειρά ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό”.

Το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης “ώθησε τη συνολική αγορά”, δήλωσε ο Mike Dickson, επικεφαλής έρευνας στην Horizon Investments. “Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματικά ισχυρή εικόνα”.

Nasdaq S&P 500

Mike Dickson  Head of Research & Product Development at Horizon Investments

Το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου Ντόναλντ Τραμπ επιβάρυνε επίσης τις μετοχές, δήλωσε ο Thomas Martin, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments, επικαλούμενος τις ασταθείς επιδόσεις του εν ενεργεία προέδρου. 

  • “Οι άνθρωποι προσπαθούν να σκεφτούν τι πρόκειται να συμβεί με τις προεδρικές εκλογές. Έτσι, αντί να μειωθεί η αβεβαιότητα μετά το ντιμπέιτ, αυξήθηκε”, δήλωσε.

Nasdaq S&P 500

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η μετοχή της Nike διολίσθησε 19,99% καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις της. Η μετοχή της Foot Locker υποχώρησε πάνω από 2%.

CRYPTOS@11:00

Nasdaq S&P 500

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο