Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να κλείνει νωρίτερα σήμερα ενόψει της αργίας της 4ης Ιουλίου για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
- Ο Dow Jones πρόσθεσε μόλις 11 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,12% και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,21% σε μια συνεδρίαση μειωμένου τζίρου και ενδιαφέροντος καθώς πολλοί επενδυτές επέλεξαν να παραμείνουν στο περιθώριο ενόψει της αυριανής αργίας και μετά από ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, ιδιαίτερα για τις μετοχές της τεχνολογίας.
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ο Nasdaq έκλεισε το α’ εξάμηνο με άνοδο 31,7%, καταγράφοντας τις ισχυρότερες επιδόσεις από το μακρινό 1983. Ο Dow Jones έκλεισε την ίδια περίοδο στο +3,8%, ενώ ο S&P 500 εμφάνισε πολύ ισχυρότερη άνοδο 15,9%.
- Τα ισχυρά κέρδη έφεραν οι ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να γλυτώνει την ύφεση, παρά την επιθετική νομισματική σύσφιξη από την πλευρά της Federal Reserve στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός σημείωσε το περασμένο έτος το υψηλό του στο 9,1% και πλέον έχει υποχωρήσει στο 4%, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και να ετοιμάζεται για άλλες δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
THE MOST ACTIVE SHARES
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Tesla σημείωσε άλμα 6,9% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας την Κυριακή ότι παρέδωσε αριθμό ρεκόρ οχημάτων κατά το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Ειδικότερα, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 466.000 οχήματα το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 445.000 αυτοκίνητα.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η εικόνα του κλάδου της μεταποίησης επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε τον Ιούνιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στο 46,3 από 48,4 τον Μάιο. Συνολικά, η επίδοση του μεταποιητικού κλάδου έχει επιδεινωθεί στους επτά από τους τελευταίους οκτώ μήνες.
“Η υγεία του μεταποιητικού κλάδου επιδεινώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πιθανότητα η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση το δεύτερο μισό του έτους”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
Μια διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε τον Ιούνιο για όγδοο διαδοχικό μήνα, με τις πιέσεις να εντείνονται.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στο 46 από 46,9 τον Μάιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες διαμορφώθηκε στο 45,6, ο δείκτης για την παραγωγή στο 46,7, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση στο 48,1.
Τις επόμενες ημέρες η επενδυτική προσοχή θα στραφεί σε κρίσιμες μακροοικονομικές ανακοινώσεις, όπως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία.
Μια ξεχωριστή έκθεση του υπουργείου Εμπορίου έδειξε παράλληλα ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 0,9% τον Μάιο, δίνοντας συνέχεια στα κέρδη του Απριλίου, όταν οι δαπάνες είχαν αυξηθεί 0,4%.
CRYPTOS


