Wall Street: Με τους επενδυτές να δείχνουν αισιοδοξία για θετικά νέα

Τη δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση ολοκλήρωσαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, κλείνοντας μάλιστα κοντά στα υψηλά ημέρας, με τους επενδυτές να δείχνουν αισιοδοξία για θετικά νέα από την αυριανή μέτρηση του πληθωρισμού στη χώρα.

Στην κορυφή της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Dow Jones βρέθηκε η 3M με άλμα 4,8%, ενώ η Salesforce ακολούθησε με ράλι 3,9% αφότου ενημέρωσε ότι θα αυξήσει τα τιμολόγιά της τον Αύγουστο. Οι Walgreens και Boeing ενισχύθηκαν κατά περισσότερο του 2,5% και οι δύο, ενώ σημαντικές απώλειες είχε μόνο η Merck που έκλεισε στο -1,1%.

Όπως προαναφέρθηκε, αύριο δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν και οι τιμές παραγωγού, με τους επενδυτές να αναζητούν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed στα επιτόκια.

ΤΗΕ MOST ACTIVE SHARES

Μετά την παύση στην τελευταία συνεδρίαση, προς ώρας θεωρείται ουσιαστικά δεδομένη μία νέα μικρή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) το διήμερο 25-26 Ιουλίου, ωστόσο παραμένει αβέβαιο τι θα κάνει η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη με φόντο την τάση επιβράδυνσης που έδειξαν οι νέες θέσεις εργασίας (αν και συνέχισαν σε υψηλά επίπεδα και τον Ιούνιο).

Northwestern Mutual CIO on recession concerns, economic outlook - Charlotte  Business Journal

“Νομίζω ότι την Τετάρτη θα δείτε επιπλέον στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βάσει ΔΤΚ συνεχίζει την υποχώρησή του. Και μεγάλο μέρος από αυτά οφείλονται στις επιπτώσεις του Covid”, αναφέρει ο  Brent Schutte της Northwestern Mutual Wealth Management, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι “αυτό δεν είναι αρκετά καλό για τη Fed, που ανησυχεί ότι υπάρχει ένα σπιράλ τιμών – μισθών”.

Εκτιμά μάλιστα ότι “θα υπάρξει μία ύφεση, επειδή η Fed θα συνεχίσει μέχρι να δει την αγορά εργασίας να “σπάει” και την αύξηση των μισθών να πέφτει κάτω από το 4%”.

Markets are pricing in a soft landing rather than a recession: Jason Draho  - Video - BNN

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Jason Draho της UBS πιστεύει ότι “εάν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να  δείχνουν προς μία ήπια προσγείωση, οι αγορές είναι όλο και πιθανότερο να τιμολογήσουν αυτή την έκβαση, με τους επενδυτές να επιστρέφουν σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερου κινδύνου”.

Διευκρινίζει βέβαια ότι “οι αγορές θα παραμείνουν εντός περιορισμένου εύρους εάν τα δεδομένα παραμείνουν ασαφή και η ήπια προσγείωση μοιάζει περισσότερο με αισιόδοξο παρά το βασικό σενάριο”.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, που ξεκινούν με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup, καθώς και τις BlackRock, PepsiCo και Delta Air.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο κατά 1,5%.

Timothy M. Ghriskey, CFA®, CIC

“Είναι ωραίο να βλέπεις τη ρευστότητα να διαχέεται πριν από τα εταιρικά αποτελέσματα”, λέει ο Tim Ghriskey της Ingalls & Snyder. “Έχουμε πολλά δεδομένα που αναμένονται.. και οι εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης ανησυχητικές σε όρους του ενδεχόμενου guidance που μπορεί να δίνουν οι εταιρείες”.

Σημειώνεται πάντως ότι προς ώρας ο μεγάλος δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ο S&P 500, έχει σημειώσει άνοδο περίπου 15% εντός του 2023, με “ατμομηχανή” τον κλάδο της τεχνολογίας που παρουσιάζει σχεδόν +40% την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο