Wall Street: Μεγάλος νικητής ο Nasdaq στο εξάμηνο με άνοδο 31,7%

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καταγράφοντας ένα ισχυρό κλείσιμο για το α’ εξάμηνο, με καύσιμο σήμερα τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι το 2023, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί υπό καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων. Ο ανοδικός τόνος, ιδίως για ορισμένες τεχνολογικές μετοχές, άντεξε ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωνε επανειλημμένα ότι φαίνονται πιθανές μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλά για λίγο καιρό.

  • Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία δεν έχει πέσει σε ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να έχει περιθώριο να πετύχει μια “ήπια προσγείωση” της οικονομίας, ή τουλάχιστον να πετύχει μια ήπια ύφεση, καθώς αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό στον ετήσιο στόχο του 2%.

– Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 4,6% τον Ιούνιο και κατά 3,8% στο α’ εξάμηνο, καταγράφοντας το καλύτερο α’ εξάμηνο από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. – Ο S&P 500 από τη μεριά του σημείωσε άνοδο 2,3% τον Ιούνιο και “άλμα” 15,9% στο εξάμηνο, σημειώνοντας το καλύτερο α’ εξάμηνο από το 2019.
  • – Στο μεταξύ μεγάλος νικητής ήταν ο Nasdaq, ο οποίος “εκτοξεύτηκε” κατά 31,7% το α’ εξάμηνο, καταγράφοντας το καλύτερο πρώτο μισό του έτους από το 1983, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παρά τα ισχυρά αυτά κέρδη, ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν μεταβλητότητα στο β’ εξάμηνο και πιθανή αποκόμιση κερδών από τους επενδυτές που επωφελήθηκαν από το ράλι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή υποχώρηση του S&P, δήλωσε η Anna Han, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities.

  • Η Wall Street έλαβε ώθηση από τις ενθαρρυντικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό σήμερα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο μεταξύ επιβράδυνε σε χαμηλό δύο ετών στο 3,8% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι ανοδικές πιέσεις παραμένουν ισχυρότερες. Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης εμφάνισε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η ετήσια άνοδος του δείκτη περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,6% τον Μάιο, από 4,7% τον Απρίλιο.

“Πρόκειται για εξαιρετικά νέα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group. “Αν δεν πιστεύετε ότι έχουμε αποπληθωρισμό, τότε δεν δίνετε προσοχή. Η Fed είχε δίκιο που έκανε παύση και πρέπει να παραμείνει σταθερή σε αυτά τα επίπεδα για να αποφύγει την υπερβολική διόρθωση και την πρόκληση μιας περιττής ύφεσης για να καταπολεμήσει ένα θηρίο που είναι πλέον υπό έλεγχο”.

Markets ripe for 'correction' as stocks appear fully valued: Harris Financial Group's Jamie Cox

Τα τελευταία στοιχεία δεν αναμένεται πάντως να οδηγήσουν την Federal Reserve να αλλάξει τη στάση της στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζας έκανε μια παύση στη νομισματική σύσφιξη στην τελευταία της συνεδρίαση – για πρώτη φορά σε 11 συνεδριάσεις, από τον Μάρτιο του 2022 όταν ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στις 25-26 Ιουλίου άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Στα επιχειρηματικά νέα, τα κέρδη της Nike για το δ’ τρίμηνο χρήσης απογοήτευσαν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, με τις περικοπές τιμών να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της εταιρείας εν μέσω περιβάλλοντος πιο αδύναμης ζήτησης για αθλητικά παπούτσια και ρούχα.

Η Nike κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,03 δισ. δολ. ή 66 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,44 δισ. δολ. ή 90 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 12,83 δισ. δολ., έναντι 12,23 δισ. δολ. την ίδια περίοδο του 2022.  Σε έρευνα της FactSet, οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 68 σεντς ανά μετοχή επί εσόδων 12,58 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Nike σημείωσε πτώση άνω του 2%.

Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια την Παρασκευή, καθώς σημείωσε άνοδο άνω του 2%, φτάνοντας σε νέο υψηλό (193,97 δολάρια/μετοχή), ξεπερνώντας την τιμή των 190,73 δολαρίων που χρει;αζόταν για να επιτευχθεί το ανωτέρω ορόσημο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNBC.

Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια των ενδοσυνεδριακών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2022, αλλά δεν κατάφερε να κλείσει σε αυτό το επίπεδο.

Έχει άλλη μια ευκαιρία να το κάνει αυτό σήμερα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τη μετοχή και το χαρτοφυλάκιο της Apple, παρά την προειδοποίηση της εταιρείας τον Μάιο ότι τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά περίπου 3%. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο περίπου 47% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed, το α’ τρίμηνο στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ισχυρότερο ρυθμό, όπως έδειξαν τα χθεσινά αναθεωρημένα στοιχεία.

Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2% το α’ τρίμηνο αντί για 1,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αυτή ήταν η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο