Wall Street: Οριακά, τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ για τον S&P 500

χρηματιστήριο

Μακριά από τα υψηλά ημέρας και με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι κύριοι δείκτες της Wall τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον S&P 500 να καταγράφει έστω και δύσκολα το τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ, με τους επενδυτές να σταθμίζουν ένα μπαράζ ήπια θετικών αποτελεσμάτων, τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων και τη νομισματική ώθηση στην Κίνα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 0,26% ή 100 μονάδες στις 37.806,39, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη στις 4.868,55 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πρόσθεσε 0,36% στις 15.481,92 μονάδες.

Η αγορά κινήθηκε στον ρυθμό των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με μεγάλα ονόματα της αμερικανικής αγοράς να τροφοδοτούν αρχικά με αισιοδοξία τους επενδυτές, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου έδωσε ώθηση το Netflix, με τον Nasdaq να φτάνει ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο 1,3%.

Ειδικότερα, o κολοσσός του streaming ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συνδρομητές το δ’ τρίμηνο, με τα κέρδη και τα έσοδα του Netflixνα ενισχύονται από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε 13,1 εκατ. συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 8,97 εκατ. Αυτό οδήγησε τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών στα 260 εκατ. H μετοχή του Netflix έκανε ράλι 10,7% σήμερα.

“Αν και το Netflix δεν ανήκει στους Magnificent 7, εξακολουθεί να θεωρείται οιωνός για τον τεχνολογικό κλάδο και την ‘υγεία’ του Αμερικανού καταναλωτή”, δήλωσε η Kathleen Brooks, διευθύντρια ερευνών στην XTB.

S&P 500

Η Sophie Lund-Yates, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown, συμφώνησε: “Το Netflix έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τα κέρδη εταιρειών με γνώμονα τον καταναλωτή και έδειξε ότι η κατάσταση είναι ελπιδοφόρα”.

S&P 500

Με τον S&P 500 να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι είναι σημαντικό τα κέρδη και οι προβλέψεις τέτοιων εταιρειών υψηλού προφίλ να τυγχάνουν θετικής αποδοχής από την αγορά.

Στο πεδίο των αποτελέσμάτων επίσης, ηGeneral Dynamics κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall για τα έσοδα του δ’ τριμήνου, με τα κέρδη ωστόσο να χάνουν τις προβλέψεις. Η Kimberly-Clark Corp.  έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο, οδηγώντας στο κόκκινο τις μετοχές της, κοντά στο -5%. Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Abbott Laboratories για το δ’ τρίμηνο του 2023, με την εταιρεία προϊόντων φροντίδας υγείας να εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτική για το 2024.

Θετικά είδε η αμερικανική αγορά την ανακοίνωση νέων μέτρων τόνωσης στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Πεκίνο ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων αξίας 278 δισ. δολ. για να σταθεροποιήσει τις χρηματιστηριακές αγορές μετά την κατρακύλα των δεικτών σε χαμηλά πολλών ετών.

Στην αγορά ομολόγωνη απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 3,7 μονάδες βάσης στο 4,178%, στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου.

  • “Άλμα” του σύνθετου PMI σε υψηλό 7 μηνών

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ανέβασε ταχύτητα στο ξεκίνημα του 2024, με την ανάπτυξη της παραγωγής να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τος δείκτες PMI που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίηση, ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας.

Ο δείκτης μόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε επίσης σε υψηλό επτά μηνών, στις 52,9 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τις προοπτικές του κλάδου, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ξεπέρασε το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών στις 50,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

“Τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI δείχνουν ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα στο έτος για την αμερικανική οικονομία, με τις εταιρείες να αναφέρουν αξιοσημείωτη επιτάχυνση της ανάπτυξης μαζί με σημαντική επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

S&P 500

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο