Wall Street: Περνά στο πιο πιεστικό ζήτημα του πόσο παραπάνω θα μπορούσαν να κινηθούν τα επιτόκια

χρηματιστηριακή αγορά

Με θετικά πρόσημα, παρά το αρχικά πτωτικό κλίμα, κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά τα θετικά νέα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κάτω σώμα του Κογκρέσου της χώρας, η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προέκυψε ως συμβιβασμός μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, με το κείμενο να περνά τώρα στη Γερουσία. Θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία και η κλιμακούμενη πεποίθηση ότι η Fed θα κάνει “παύση” στις αυξήσεις επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίασή της στα μέσα Ιουνίου.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 153,30 μονάδες ή 0,47%, στις 33.061,57 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 41,27 μονάδες ή 0,99%, στις 4.221,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 165,70 μονάδων ή 1,28%, στις 13.100,98 μονάδες. Οι δύο τελευταίοι δείκτες άγγιξαν έτσι τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Αύγουστο του 2022.

Το Νομοσχέδιο για τη Δημοσιονομική Υπευθυνότητα πέρασε με 314 ψήφους υπέρ και 117 ψήφους κατά (σε σύνολο 435 βουλευτών), με στήριξη τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο και από Δημοκρατικούς βουλευτές. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ανέφερε ότι το σώμα θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση μέχρι το νομοσχέδιο να σταλεί προς υπογραφή και κύρωση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“Οποτεδήποτε ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός ή ένας αρνητικός καταλύτης φεύγει από τη μέση, ταυτόχρονα αφαιρείται και ορισμένη ποσότητα αβεβαιότητας από την αγορά”, σημείωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην  Baird. “Την ίδια ώρα, ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είχε καταφέρει ήδη να ξεπεράσει το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό”.

Πέραν της μάχης γύρω από το “ταβάνι” χρέους”, οι επενδυτές στρέφουν πια το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στις 13-14 Ιουνίου, η οποία θεωρείται ο νέος καταλύτης για την πορεία της αγοράς. Ο πρόεδρος της Fed της Philadelphia, Patrick Harker, ανέφερε την Τετάρτη ότι κλίνει προς την αποφυγή μιας αύξησης επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα μπορούσαν να αλλάξουν την άποψή του.

Τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο ανάμεναν οι αναλυτές, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ήταν μικρότερος του προβλεπομένου. Η αγορά εργασίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η ανθεκτικότητά της μπορεί να οδηγήσει την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίασή της αργότερα μέσα στον Ιούνιο.

“Μεγάλο μέρος της έμφασης της αγοράς φεύγει από το εάν το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αθετήσει τα χρέη του, κάτι που αποκλειόταν έτσι κι αλλιώς να γίνει, και περνά στο πιο πιεστικό ζήτημα του πόσο παραπάνω θα μπορούσαν να κινηθούν τα επιτόκια”, υπογράμμισε o Jamie Cox, διοικών εταίρος στην Harris Financial.

Ο Nasdaq κερδίζει έτσι 1% από την αρχή της εβδομάδας, με τον τεχνολογικό δείκτη να οδεύει προς μια έκτη συναπτή εβδομάδα κερδών – κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2020. Ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,4%, ενώ ο Dow υποχωρεί ελαφρά 0,1% από την αρχή της εβδομάδας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 23 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των American Express, Visa, Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Amgen, Goldman Sachs.

ΗΠΑ: Οριακή αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στα 232.000

Μικρή αύξηση που δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων παρουσίασε ο αριθμός των εβδομαδιαίων επιδομάτων στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη να συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις πιέσεις που επιχειρεί να ασκήσει η Fed με τα επιτόκια.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου υποβλήθηκαν 232.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από τα 230.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί αλλά χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 235.000.

Ακόμα και έτσι βέβαια πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτήσεων για λήψη επιδόματος υποχώρησε κατά 2.500 στα 229.500.

Τέλος, το υφιστάμενα επιδόματα αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 6.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου στα 1,795 εκατ. χάνοντας επίσης την εκτίμηση της αγοράς για αύξηση στα 1,8 εκατ.

Έβδομο συναπτό μήνα συρρίκνωσης της μεταποίησης στις ΗΠΑ κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM.

Πιο ειδικά, ο δείκτης για τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, από 47,1 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 47. Οι 50 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης.

Οι εταιρείες, σύμφωνα με τον Timothy Fiore, πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ISM για τη Μεταποίηση, “συνεχίζουν να διαχειρίζονται την παραγωγή τους με τρόπο που να συνάδει με την πορεία της ζήτησης το α’ εξάμηνο του 2023”.

Όπως συμπληρώνει, “προετοιμάζονται ταυτόχρονα για ανάπτυξη στο τέλος του καλοκαιρίου και στην αρχή του φθινοπώρου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τον Μάιο υπήρξε μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο