Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο S&P 500, ράλι και για τον Dow

χρηματιστήριο

Κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του εδάφους που χάθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό. Η ανοδική τάση ωστόσο βρήκε “ταβάνι” στα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 348,85 μονάδες ή 0,91%, στις 38.773,12 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 30,40 μονάδες ή 0,61%, στις 5.031,02 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει άνοδο 47,03 μονάδων ή 0,30%, στις 15.906,17.

Η Tesla και η Meta Platforms ξεχώρισαν, σημειώνοντας άνοδο 5% και 3%, αντίστοιχα. Η μετοχή της Wells Fargo κατέγραψε κέρδη 7% αφού το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος τερμάτισε μια σημαντική ποινή για την τράπεζα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,24%. Εκείνη του 2ετούς T-bond υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,56%.

Οι επενδυτές πέρασαν την εβδομάδα αξιολογώντας την κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά μια σειρά από δείκτες έχουν δώσει ανάμεικτα μηνύματα μέχρι στιγμής.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από την πτώση 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το δίκτυο Dow Jones. Αυτό προκάλεσε κάποια ανησυχία για την ισχύ του μέσου καταναλωτή στις ΗΠΑ υπό το βάρος του σταθερού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, και οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε πτώση.

Η σεζόν ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζει να δίνει μια μάλλον μπερδεμένη εικόνα της εταιρικής Αμερικής.

Η Tripadvisor σημείωσε άλμα 11% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Cisco υποχώρησε κατά 2% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τεχνολογίας για απολύσεις και αδύναμες προβλέψεις για τις πωλήσεις το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Cisco υποχώρησαν περισσότερο από 1% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τεχνολογίας για απολύσεις και αδύναμες προβλέψεις για τις πωλήσεις. Η μετοχή της Deere σημείωσε πτώση 6% αφού η κατασκευάστρια γεωργικών μηχανημάτων μείωσε τo guidance περί των καθαρών κερδών για ολόκληρο το έτος. Η μετοχή της Alphabet κατέγραψε απώλειες σχεδόν 3%.

“Δεν αποτελεί έκπληξη με έναν μετρίως “θερμότερο” ΔΤΚ, είχαμε μια υπερβολική αντίδραση και νομίζω ότι πιθανότατα θα προσπαθήσουμε να περάσουμε την υπόλοιπη εβδομάδα ανακτώντας αυτές τις απώλειες. Η Τετάρτη ήταν ένα καλό παράδειγμα αυτού και σήμερα η αίσθηση ήταν ίδια”, δήλωσε στο CNBC ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth Management.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 25 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Chevron και Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Microsoft και Intel.

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση λιανικών πωλήσεων εδώ και 10 μήνες

Τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και 10 μήνες κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τους καταναλωτές να αναδιπλώνονται πολύ περισσότερο από περίμενε η αγορά με φόντο την κακοκαιρία στη χώρα και τα σταθερά υψηλά επιτόκια.

Ειδικότερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εμφανίστηκε μειωμένος κατά 0,8% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μία οριακή υποχώρηση της τάξεως του 0,1%.

Παράλληλα, η αύξηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά, στο +0,4% αντί του +0,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το μέγεθος της αναδίπλωσης των καταναλωτών αποτυπώθηκε πιο καθαρά και στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων και έδειξε επίσης σημαντική πτώση του όγκου κατά 0,6%, την ώρα που η αγορά περίμενε αύξηση κατά 0,2%.

Σε χαμηλό ενός μήνα υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 212.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας τους αναλυτές που τις τοποθετούσαν στις 220.000.

Ανέκαμψε το Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ μετά τη βουτιά που σημείωσε τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of New York

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες της New York Fed κέρδισε 41,3 μονάδες, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2020. Ο δείκτης παρέμεινε πάντως κάτω από το μηδέν, στο -2,4 το Φεβρουάριο, που υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στο -12,5.

Άλμα σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ σε μια εξέλιξη που σίγουρα θα προβληματίσει τους αξιωματούχους της Federal Reserve καθώς προσπαθουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών στις εισαγωγές αυξήθηκε κατά 0,8% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022.

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου πάντως αναθεωρήθηκαν καθοδικά, σε μείωση 0,7% από την αρχική εκτίμηση ότι είχαν μείνει αμετάβλητες.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν οι τιμές να μείνουν αμετάβλητες τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο