Οι φήμες διήρκεσαν μόνο περίπου επτά λεπτά. Μετά, οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν αλήθεια ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «πάγωνε» τους δασμούς για 90 ημέρες και, κατά συνέπεια, σταμάτησαν να ανεβάζουν μανιωδώς τις τιμές των μετοχών.
Παρ’ όλα αυτά, δεν επέστρεψαν στην πώληση μετοχών με τον ίδιο αχαλίνωτο ρυθμό που είχαν κάνει νωρίτερα στη συνεδρίαση ή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι δείκτες αναφοράς των ΗΠΑ ταλαντεύτηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρα, με ένα είδος παράλυσης να έχει αρχίσει να εμφανίζεται.
Ο λόγος, εν μέρει, είναι ότι το επεισόδιο αποκάλυψε πόσο δυαδικά είναι τα πιθανά αποτελέσματα καθώς ο Τραμπ προχωράει με τον παγκόσμιο εμπορικό του πόλεμο. Αν επιβάλει τους δασμούς, όπως λέει ότι θα κάνει, η οικονομία θα μπορούσε γρήγορα να συρρικνωθεί και να βυθίσει τον S&P 500 σε μια bear market. Αν τους άρει, όμως, η οικονομία μπορεί να κατευθυνθεί υψηλότερα και οι μετοχές να ανακτήσουν τα προηγούμενα υψηλά ρεκόρ.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Απριλίου απέδειξε ότι μόνο μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των δασμών είχε αξία 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το αμερικανικό χρηματιστήριο. Δε βοηθάει το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει ανάμεικτα μηνύματα, με ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να λένε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με 50 ή ακόμη και 70 χώρες, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο λέει ότι τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Ο ίδιος ο Τραμπ μπερδεύει το μήνυμα που στέλνει στις αγορές: «Μπορεί να υπάρξουν μόνιμοι δασμοί και μπορεί επίσης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχουν πράγματα που χρειαζόμαστε πέρα από τους δασμούς», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας.
Αυτό καθιστά δύσκολη την εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων, καθώς φαίνεται εξίσου πιθανό να κολλήσει κανείς σε ένα πανικοβλημένο sell-off.
Ο ρόλος του Τραμπ ως σχεδόν μοναδικού αρχιτέκτονα της τελευταίας αναταραχής στην αγορά δίνει, ωστόσο, σε ορισμένους επενδυτές την ελπίδα πως ο ίδιος θα μπορέσει να περιορίσει τη μεταβλητότητα.
«Αυτό που συνέβη είναι ότι η ακραία πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε ως αποτέλεσμα ένα γεγονός τριών τυπικών αποκλίσεων», δήλωσε ο Ρομπ Κόνζο, διευθύνων σύμβουλος της Wealth Alliance, προσθέτοντας ότι αν ο Τραμπ ανακοίνωνε οποιαδήποτε πρόοδο στους δασμούς, ειδικά με τις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν οι υψηλότεροι, η αγορά πιθανότατα θα εκτοξευόταν στα ύψη.
«Αυτό δεν είναι συστημικό, πρόκειται ουσιαστικά για ανθρωπογενείς συνιστώσες μεταβλητότητας», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτό με τη σειρά τους κάνει τους επενδυτές, ή τουλάχιστον τους επαγγελματίες, να αισθάνονται λίγο πιο ενθαρρυμένοι. Ίσως ήρθε η ώρα να επωφεληθούν από αυτό και σαφώς να μην πανικοβληθούν».
Οι προοπτικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μπορεί επίσης να επιβάλουν μια πολιτική αλλαγή που θα είναι ευνοϊκή για τις αγορές. Οι έδρες των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, εάν οι ψηφοφόροι φοβούνται την ύφεση και είναι θυμωμένοι που έχασαν περίπου το 20% του επενδυμένου πλούτου τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

