Αγνοήστε τους οικονομικούς ειδήμονες, έχουν λάθος κίνητρα. “Εξάλλου, αν μπορούσε να προβλέψει αξιόπιστα τους αυριανούς νικητές, θα μοιραζόταν ελεύθερα τις πολύτιμες γνώσεις της και έτσι θα αύξανε τις ανταγωνιστικές αγορές;
- Ο Warren Buffett λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύεστε μία οικονομική αυθεντία: Είναι σαν να βρίσκετε χρυσό και στη συνέχεια να «παραδίδετε τον χάρτη που δείχνουν τη θέση του στους γείτονες»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, πήρε μερικές σελίδες από το βιβλίο του Charlie Munger στην ευρέως διαδεδομένη ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους το Σαββατοκύριακο. Ο… Σοφός της Ομάχα έδωσε τις τυπικές μετρημένες συμβουλές του στους επενδυτές, αλλά υιοθέτησε επίσης έναν πιο, ας το πούμε ωμό, τόνο à la Munger.
Ο Buffett έσκισε τα αγαπημένα μέτρα κερδών της Wall Street (συμπεριλαμβανομένου αυτού που ο Munger χαρακτήρισε περίφημα “bulls–t earnings“). προειδοποίησε για την άνοδο των αγορών «καζίνο» (μια αναδρομή στα σχόλια του Munger στο τελευταίο συνέδριό του στο Berkshire). Και μάλιστα κατηγόρησε τους οικονομικούς ειδήμονες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει «πάντα να αγνοούνται».
Αν διαβάσετε την επιστολή και ήσασταν οπαδός του Munger, αισθανθήκατε λίγο σαν να είχε το χέρι του στον ώμο του Buffett, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire έγραφε αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του Munger, χαρακτήρισε οικονομικούς ειδήμονες και «βοηθούς» – μια ομάδα που περιλαμβάνει οικονομικούς συμβούλους, hedge funders, χρηματιστές και πολλoύς άλλους – τίποτα περισσότερο από «μάντεις ή αστρολόγους».
Τώρα, ο Buffett έχει τη δική του περιγραφή για τους καταστροφολόγους της αγοράς και τους ενισχυτές της εποχής μας, και έρχεται με τη μορφή μιας αναλογίας – της αγαπημένης του Munger. Σύμφωνα με τον Buffett, το να είσαι οικονομική αυθεντία είναι «σαν να βρίσκεις χρυσό και στη συνέχεια να δίνεις έναν χάρτη στους γείτονες που δείχνει τη θέση του» – απλά δεν έχει νόημα.
Ένα μάθημα από την Bertie Buffett
Η Bertie Buffett, τώρα 90 ετών, είναι η μικρότερη αδερφή της Warren. Δεν είναι γκουρού των οικονομικών όπως ο αδελφός της, ούτε προσπάθησε να είναι. Αλλά σύμφωνα με την Warren, είναι το μοντέλο ενός μετόχου της Berkshire Hathaway και έχει μερικά μαθήματα να μοιραστεί με τον μέσο επενδυτή που προέρχονται όλα από την κοινή λογική.
Το πρώτο; Αγνοήστε τους οικονομικούς ειδήμονες, έχουν λάθος κίνητρα. “Εξάλλου, αν μπορούσε να προβλέψει αξιόπιστα τους αυριανούς νικητές, θα μοιραζόταν ελεύθερα τις πολύτιμες γνώσεις της και έτσι θα αύξανε τις ανταγωνιστικές αγορές;” Ο Μπάφετ έγραψε για τον τρόπο σκέψης της αδελφής του, τονίζοντας ότι οι οικονομικοί ειδήμονες συχνά υποκινούνται από απληστία, παρά από γνήσια αγάπη να βοηθούν τους άλλους.
« Η Μπέρτι κατανοεί τη δύναμη –καλώς ή κακώς– των κινήτρων, τις αδυναμίες των ανθρώπων, τις «αφηγήσεις» που μπορούν να αναγνωριστούν όταν παρατηρούμε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ξέρει ποιος «πουλάει» και ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Εν ολίγοις, δεν είναι ανόητη κανενός», πρόσθεσε ο Μπάφετ.
Για τον Buffett, η Bertie είναι το «τέλειο νοητικό μοντέλο» του έξυπνου, στοχαστικού, αλλά κάπως απρόθυμου να ρισκάρει μετόχου της Berkshire – και προσπαθεί πάντα να παρέχει συμβουλές και να επενδύει κεφάλαια, έχοντας κατά νου εκείνη.
Αλλά σε αυτή την επιστολή μετόχων, η οποία περιέγραφε λεπτομερώς τη σημασία της αγοράς υπέροχων επιχειρήσεων σε δίκαιες τιμές (ένας προφανής φόρος τιμής στο πιο σημαντικό μάθημα του Charlie Munger), ο Buffett είχε σαφώς τη σοφία ενός άλλου μεγάλου φίλου στο μυαλό του.
Ιδού λοιπόν ένα τελευταίο, εύστοχα μεστό απόσπασμα σχετικά με την τρέλα του να ακολουθείς οικονομικούς ειδήμονες και «βοηθούς» από τον άνθρωπο που ο Μπάφετ μόλις αποκάλεσε «αρχιτέκτονα» της Berkshire Hathaway, τον Charlie Munger: «Warren, αν οι άνθρωποι δεν έκαναν τόσο συχνά λάθος, δεν θα ήμασταν τόσο πλούσιοι».
από το fortune.com