XAA- 9.2.2024: Τα χρυσοφόρα assets της ΓΕΚ Τέρνα και το άλμα της ΕΚΤΕΡ

Του Απόστολου Μάνθου@capital.gr

Στο προσκήνιο έχει βγει για ακόμα μια φορά η ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος υποδομών, παραχωρήσεων και καθαρής ενέργειας της χώρας. Η αρχή έγινε  από την  πολύ επιτυχημένη ιδιωτική τοποθέτηση των 6 εκατ. μετοχών ή σε ποσοστό 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας  στα 13,20 ευρώ σε 10 ισχυρούς ξένους επενδυτές.

  • Ακολούθησε η κατοχύρωση της νέας μεγάλης σύμβασης παραχώρησης στο βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ (Χανιά – Χερσόνησος) ανεβάζοντας στα ύψη το νούμερο των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει, ενώ εκεί που περπατούσε  “σκούπισε” και τη σύμβαση για τη κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι συμφερόντων της καθόλα έτοιμης προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Noval Property  συνολικού προϋπολογισμού 96,5 εκατ. ευρώ.

Για να μη μακρηγορούμε γιατί αν συνεχίσουμε και αναφέρουμε τα επιτεύγματα και τα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος θα χρειαστούμε αρκετό δημοσιογραφικό χώρο θα πω μόνο ότι τα τεράστια χρυσοφόρα assets που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα η ΓΕΚ Τέρνα έχουν τη δύναμη όχι μόνο να τη μεγεθύνουν οικονομικά αλλά να την εξακοντίσουν σε μια κερδοφορία EBITDA που μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.

  • Ήδη η Πειραιώς Χρηματιστηριακή βλέπει σε πρόσφατη ανάλυσή της τα 1,2 δισ. ευρώ σε EBITDA μέσα στο 2026 ανεβάζοντας την τιμή-στόχο της μετοχής στα 22,20 ευρώ ή ένα +52% από το χθεσινό κλείσιμο των 14,60 ευρώ.

Μια εκτίμηση όμως η οποία βγαίνει από τις ήδη υπάρχοντες συμφωνίες,  δίχως να υπάρχει μέσα ο ΒΟΑΚ και δίχως την πρόσθεση των νέων έργων που θα χτυπήσει μέσα στην τριετία. Ούτε φυσικά μέσα στην εκτίμηση του 1,20 δισ. ευρώ EBITDA, που έχω την εντύπωση ότι θα έρθει πολύ πιο νωρίτερα από το 2026, υπάρχει ο στρατηγικός άσσος του ομίλου που ακούει στο όνομα “αναβάθμιση” των υπαρχόντων γερασμένων υποδομών της χώρας στις νέες ανάγκες ζωής του Έλληνα πολίτη.

  • Επίσης στα επόμενα χρόνια αναμένεται να βγουν νέα έργα προϋπολογισμού άνω των 30 δισ. ευρώ. Μόνο και μόνο ο προϋπολογισμός που υπάρχει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των υδάτων υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής (αντιπλημμυρική θωράκιση, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αύξηση αρδευόμενων εκτάσεων, εμπλουτισμός υπόγειων υδάτων, ανακαίνιση δικτύου, γεωτρήσεις, διαχείριση απόληψης νερού, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.) πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ.

Αν βάλουμε σε αυτά και τα έργα για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας όπως επίσης και αρκετά σημαντικά  επιμέρους έργα όπως για παράδειγμα νέα νοσοκομεία, φοιτητικές εστίες ή  εκείνο της μεταφοράς των 9 υπουργείων που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια στον χώρο της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ το όριο των 30 δισ. ευρώ το ξεπερνάμε.

  • Όσον αφορά τώρα την απαράδεκτη παραφιλολογία γύρω με τον υψηλό δανεισμό της ΓΕΚ Τέρνα έχω να αναφέρω ότι:

Πρώτον, ο οποιοσδήποτε και αν έπαιρνε τη σύμβαση για την Αττική Οδό ή την Εγνατία Οδό πάλι σε τραπεζικό δανεισμό θα πρόσφευγε μιας που τα τεράστια αυτά νούμερα δεν μπορούν να σηκωθούν από τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα κανενός κατασκευαστικού ομίλου.

Δεύτερον, πέρα από ό,τι ακούγεται οι τραπεζικοί οίκοι, με πολύ μεγάλη τους χαρά, υπογράφουν ήδη τη δανειοληπτική σύμβαση με τη ΓΕΚ Τέρνα. Μάλιστα η αναμεταξύ τους “ευγενής” άμιλλα για τον εν λόγω πελάτη, που παρεμπιπτόντως τους στήριξε ενεργά τα πέτρινα χρόνια της κρίσης έχει φέρει ένα πολύ καλό τελικό επιτόκιο για τον όμιλο.

Το τρίτο στοιχείο που είναι και το πιο σημαντικό είναι ότι η δανειακή συμφωνία θα περιλαμβάνει έναν δανεισμό αξίας 2,7 δισ. ευρώ για την  Αττική Οδό και άλλα 1,1 δισ. ευρώ για την Εγνατία Οδό. Όμως και τα δύο δάνεια ρίχνουν στην κυριολεξία τον όμιλο στα πούπουλα, μιας που το ένα, αυτό της Αττικής, θα έχει διάρκεια 22 χρόνια (25 χρόνια είναι η σύμβαση παραχώρησης), ενώ της Εγνατίας θα έχει διάρκεια 28 χρόνια (35 χρόνια η σύμβαση παραχώρησης).

Τi σημαίνει αυτό ταμειακά; Χονδρικά ο όμιλος θα καλείται κάθε χρόνο να περνάει ως χρηματοοικονομικά έξοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα μόνο από τα διόδια θα έχει λειτουργικές ταμειακές ροές πάνω από 450 εκατ. ευρώ (!). Κοινώς δηλαδή κάθε χρόνο θα μένουν στον όμιλο 250 εκατ. ευρώ που φυσικά δεν θα υπήρχε ούτε ένα ευρώ από αυτά αν δεν έπαιρναν τις δύο αυτές μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης.

Τέταρτον, στα 450 εκατ. ευρώ που ανέφερα παραπάνω είναι μόνο τα έσοδα των διοδίων, όμως η ΓΕΚ Τέρνα μπορεί να κατεβάζει έσοδα και από τη κατασκευή, την επέκταση, τη διαχείριση των δρόμων, τη συντήρηση και φυσικά την “προσαρμογή” στις ανάγκες της κάθε πενταετίας. Για παράδειγμα στη λέξη προσαρμογή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όμιλος που διαθέτει περίπου 2.000 χιλιόμετρα  οδικών παραχωρήσεων έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ανά  60 χιλιόμετρα και έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ό,τι έσοδα φέρνουν αυτοί.

Φυσικά η υπάρχουσα κεφαλαιοποίηση των 1,5 δισ. ευρώ από έναν όμιλο όπου θα φέρνει στα επόμενα χρόνια EBITDA της τάξης των 2 δισ. ευρώ μόνο ως μια απίθανη  επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται λίγο πριν διαλύσει ανοδικά το φράγμα των 14,80 ευρώ. Πάνω από εκεί θα ανοίξει ο ανηφορικός δρόμος για τα 17,50 ευρώ ή ένα +20% από τη τωρινή, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στα 20,15 ευρώ.

ΓΕΚ Τέρνα

*******

Προχωρώ σε άλλη μια κατασκευαστική εταιρεία την ΕΚΤΕΡ, όπου μας έχει εντυπωσιάσει τελευταία με τον τρόπο που αυξάνει συνεχώς το ανεκτέλεστο έργων κερδίζοντας όλο και περισσότερα κατασκευαστικά συμβόλαια. Ήδη λοιπόν το ανεκτέλεστο έχει ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να χτυπάει μέσα από κοινοπραξίες οδικά έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Μικρή βέβαια εταιρεία σε σχέση με τη γιγάντια ΓΕΚ Τέρνα, αλλά αν μπορέσει στα επόμενα χρόνια να αρπάξει ένα ανάλογο των μεγεθών της ή ίσως και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των 30 δισ. ευρώ, θα τη φέρει πολύ εύκολα σε μια κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 80 εκατ. ευρώ. Τώρα διαπραγματεύεται με μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.

  • Να θυμίσω ότι η ΕΚΤΕΡ τα πήγε καταπληκτικά στο πρώτο εξάμηνο του 2023 πραγματοποιώντας  τεράστιο άλμα  τόσο στο κύκλο εργασιών που από τα 6,88 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε  στα 35,9 εκατ. ευρώ όσο και στη καθαρή κερδοφορία που από τα μόλις 163 χιλ. ευρώ βρέθηκε να γράφει 5,171 εκατ. ευρώ. Επίσης τα ταμειακά της διαθέσιμα στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ήταν στα 8,648 εκατ. ευρώ. Αν και το δεύτερο εξάμηνο είναι εξίσου εντυπωσιακό τότε η ΕΚΤΕΡ θα έχει θέσει ισχυρές βάσεις ώστε να διαπρέψει χρηματιστηριακά και το 2024.

Παράλληλα η ΕΚΤΕΡ έχει να προσμένει και από τον τουρισμό τόσο μέσω της επένδυσης για την υλοποίηση της ξενοδοχειακής μονάδας 5* στη Νάουσα της Πάρου ύψους 53,3 εκατ. ευρώ όσο και μέσω της πρόσφατης εξαγοράς του 56% του επίσης 5*  ξενοδοχείου “Summer Senses Luxury Resort” στη παραλία Πούντα της Πάρου.

  • Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή δείχνει από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου να δημιουργεί μια ισχυρή βάση αγοραστών με πραγματοποιηθέν όγκο συναλλαγών πάνω από 1,7 εκατ. τεμάχια στη ζώνη στήριξης των 4,30 με 4 ευρώ. Η βάση αυτή είναι ικανή να παραχωρήσει περαιτέρω χώρο στους αγοραστές ώστε να κινηθεί προς το πρώτο σημείο στόχο των 5,04 ευρώ. Πάνω από εκεί η Fibonacci αντίσταση εντοπίζεται στα 6,24 ευρώ που θα δίνει μια κεφαλαιοποίηση στα 70 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ Τέρνα* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο