XAA: Η αγορά ξαναγύρισε σε συσσώρευση, αναμένοντας ισχυρότερα ερεθίσματα νέων…

διόρθωση

Η σύντομη διόρθωση μετά την καταγραφή των υψηλών 10ετίας ήρθε μάλλον αναμενόμενα στο μέσον της εβδομάδας καθώς η διάχυση και το εύρος των γρήγορων αποδόσεων δεν άφησαν αδιάφορους τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Παρόλα αυτά η Αγορά μετά τις δύο συνεδριάσεις ανοδικής αποφόρτισης έδειξε αντανακλαστικά απορροφώντας με άνεση την προσφορά με την βοήθεια της εσωτερικής ειδησεογραφίας.

διόρθωση

Στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχει πλέον δυναμική ειδήσεων σημαντικού ειδικού βάρους που κινητοποιεί δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα:

 1. Μετά τις ζυμώσεις στον ενεργειακό κλάδο με επίκεντρο την ΔΕΗ έρχεται η ώρα των κατασκευών με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης προϋπολογισμού 1,75 δις ευρώ την προσεχή Πέμπτη.
 2. Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις του Ελ. Βενιζέλος σε θεσμικούς επενδυτές ενόψει της εισαγωγής του στο ΧΑ
 3. Ενώ και η διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Τρ. Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ αναμένεται να κλειδώσει άμεσα.
 4. Αν και η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, το αφήγημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να πείθει τους επενδυτές ακολουθώντας μια πιο ανθεκτική διαδρομή στους κραδασμούς των ξένων αγορών γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην εύκολη απορρόφηση της προσφοράς ομολόγων της Autohellas, της Eurobank αλλά και των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, εγχειρήματα που έτρεξαν σε παράλληλο χρόνο.

διόρθωση

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ο τεχνολογικός κλάδος παίρνει την σκυτάλη από τις τράπεζες στην ροή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και αναμένεται να οδηγήσει ανάλογα την αγορά.

 • Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται αυτές των 3Μ, General Electric, P&G, Verizon, Netflix, Johnson & Johnson, Visa (23/1) AT&T, IBM, Tesla (24/1), Blackstone, Intel (25/1) και American Express (26/1).

Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των τεχνολογικών εταιριών κατά 18,7% με μέση αύξηση τζίρου 6,4%.

 • Σε άλλα σημαντικά γεγονότα που θα απασχολήσουν την επενδυτική κοινότητα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των δεικτών μεταποίησης στην Ευρώπη την Τετάρτη με τις εκτιμήσεις να αναμένουν για τις κυριότερες οικονομίες μετρήσεις κάτω από 50 και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια της ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικότερα η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει το επιτόκιο παρέμβασης (4,5%) ωστόσο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην προοπτική και την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων μέσα στο 2024

 • Τεχνικά

διόρθωση

Η διήμερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1354 μονάδες αποφόρτισε την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών χωρίς να χαλάσει την τάση της αγοράς.

 • Η κόπωση πέριξ των επιπέδων των 1350 μονάδων ενεργοποίησε μεν σήμα πώλησης από τον MACD ωστόσο οι δύο κομβικοί μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικό περιθώριο απόκλισης και απόστασης ασφαλείας από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός του σταδιακού χτισίματος συναλλαγών καθώς η συνθήκη υπέρβασης της βασικής ζώνης αντίστασης των 10ετών υψηλών φαίνεται να προϋποθέτει ισχυρότερες ροές προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά.

 • Η αγορά ξαναγύρισε σε συσσώρευση αναμένοντας ισχυρότερα ερεθίσματα νέων ενώ οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης.

Η αναμονή της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα βρει περισσότερες αφορμές για μια πιο αποφασιστική κίνηση καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνή η ατζέντα νέων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

διόρθωση

Σε φουλ ρυθμούς η εβδομάδα που ξεκινάει έχοντας γεγονότα ισχυρού επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού αποτυπώματος:

 1. Στις 22 Ιανουαρίου επανεκκινεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass οι οποίες ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της εταιρίας (4:1).
 2. Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιανουαρίου οι επενδυτές θα εστιάσουν στις ανακοινώσεις του επκαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο. Στις 24 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων εταιρικών ομολόγων της
 3. Autohellas στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενώ ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Την Τετάρτη εξάλλου θα διεξαχθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Motor Oil με θέμα την απόκτηση του 25% της Άνεμος.
 4. Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Ν. Υόρκη θα λάβει χώρα η επενδυτική ημερίδα των εταιριών του ΧΑ που διοργανώνεται από την JP Morgan. Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη χρήσης η Μυτιληναίος.
 5. Τέλος την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει την εξέλιξη των καταθέσεων και των χορηγήσεων για το μήνα Δεκέμβριο ενώ το βράδυ θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της χώρας για το 2024 από την Scope η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-, σταθερή προοπτική) από τις αρχές Αυγούστου του 2023.

διόρθωσηχρηματιστήριοδιόρθωση

διόρθωση

διόρθωση

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο