Έχετε κουραστεί από την καθημερινότητα, δουλεύοντας 9-5 για το όνειρο κάποιου άλλου; Δεν είστε ο μόνος. Πολλοί φαντασιώνονται ότι θα ξεφύγουν από την κούρσα των αρουραίων για να χτίσουν πλούτο και οικονομική ανεξαρτησία με τους δικούς τους όρους. Ωστόσο, ο δρόμος προς την επιτυχή εγκατάλειψη της καθημερινής σας εργασίας είναι γεμάτος παγίδες που βάζουν τρικλοποδιές στους επίδοξους επιχειρηματίες.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν αφήνουν πίσω τους το 9-5 και πώς να τα αποφύγετε. Αποφεύγοντας αυτά τα λάθη για την οικοδόμηση πλούτου, θα αυξήσετε δραματικά τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε την οικονομική ελευθερία που επιθυμείτε. Ας βουτήξουμε!
Λάθος #1: Δεν έχετε σαφές σχέδιο
Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό λάθος είναι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για την οικοδόμηση του πλούτου χωρίς σαφή οδικό χάρτη. Πρέπει να ξέρετε ακριβώς πού θέλετε να πάτε και πώς θα φτάσετε εκεί. Αυτό ξεκινά με τον καθορισμό συγκεκριμένων, μετρήσιμων οικονομικών στόχων και ορόσημων. Θέλετε να αντικαταστήσετε τον τρέχοντα μισθό σας; Καθορίστε πόσα θα πρέπει να αποταμιεύσετε και να επενδύσετε για να δημιουργήσετε ένα ισόποσο εισόδημα.
Μόλις έχετε τον αριθμό-στόχο σας, δουλέψτε προς τα πίσω για να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα με βασικούς στόχους που πρέπει να πετύχετε στην πορεία. Πόσα θα πρέπει να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα και χρόνο; Τι αποδόσεις θα πρέπει να αποφέρουν οι επενδύσεις σας; Ένα καθορισμένο σχέδιο παρέχει σαφήνεια, κίνητρα και έναν τρόπο παρακολούθησης της προόδου.
Λάθος #2: Υποεκτίμηση των δαπανών
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι η υποεκτίμηση των χρημάτων που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τον τρόπο ζωής σας. Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται τόσο πολύ στην πλευρά του εισοδήματος της εξίσωσης που παραμελούν την πλευρά των εξόδων. Αλλά αν τα έξοδά σας είναι εκτός ελέγχου, δεν θα έχει σημασία πόσα θα εισπράξετε – δεν θα είναι ποτέ αρκετά.
Για να παρακολουθείτε τα έξοδά σας, παρακολουθείτε κάθε δολάριο που ξοδεύετε για τουλάχιστον μερικούς μήνες. Θυμηθείτε να υπολογίζετε τους λογαριασμούς, τις διακριτικές αγορές και τα κρυφά έξοδα που συχνά επιδοτούνται από τους εργοδότες, όπως τα ασφάλιστρα υγειονομικής περίθαλψης. Το να βλέπετε τα έξοδά σας με μαύρο και άσπρο χρώμα μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τομείς που πρέπει να περικόψετε.
Λάθος #3: Βασίζεστε σε μία μόνο ροή εισοδήματος
Το να αφήνετε τη σταθερότητα ενός σταθερού μισθού για να ξεκινήσετε μόνοι σας είναι εγγενώς επικίνδυνο. Ένας τρόπος για να μετριάσετε αυτόν τον κίνδυνο είναι να καλλιεργήσετε πολλαπλές ροές εισοδήματος αντί να βασίζεστε σε μία μόνο πηγή. Η διαφοροποίηση των εσόδων σας μεταξύ ενεργού και παθητικού εισοδήματος παρέχει ασφάλεια και ηρεμία.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφοροποιήσετε τα εγχειρήματα και τις επενδύσεις σας. Από την ενεργητική πλευρά, θα μπορούσατε να γίνετε ελεύθερος επαγγελματίας, σύμβουλος ή να ξεκινήσετε μια παράλληλη επιχείρηση, διατηρώντας παράλληλα την καθημερινή σας εργασία. Εξετάστε επενδύσεις όπως μετοχές που πληρώνουν μέρισμα, ομόλογα, ενοικιάσεις ακινήτων ή REITs για παθητικό εισόδημα. Όσο περισσότερες ροές έχετε, τόσο πιο ανθεκτικά θα είναι τα οικονομικά σας.
Λάθος #4: Δεν επενδύετε αρκετά νωρίς και συχνά
Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση πλούτου, τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από τον χρόνο. Το να αρχίσετε να επενδύετε νωρίς στη ζωή σας είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, χάρη στη μαγεία της σύνθετης απόδοσης. Όσο περισσότερο χρόνο τα χρήματά σας βρίσκονται στην αγορά, τόσο περισσότερο μπορούν να αυξηθούν.
Για να το καταλάβετε, φανταστείτε ότι αρχίζετε να επενδύετε 500 δολάρια το μήνα σε ηλικία 25 ετών. Υποθέτοντας μια μέση ετήσια απόδοση 8%, θα έχετε πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Αλλά αν περιμένατε μέχρι τα 35 για να ξεκινήσετε, θα είχατε μόνο περίπου 570.000 δολάρια – λιγότερο από το μισό! Το μάθημα είναι σαφές: Ξεκινήστε να επενδύετε όσο το δυνατόν νωρίτερα και συχνότερα. Ακόμη και μικρά ποσά αθροίζονται με την πάροδο των δεκαετιών.
Λάθος #5: Επενδύετε πολύ συντηρητικά
Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να είστε πολύ συντηρητικοί με το χαρτοφυλάκιό σας, ειδικά όταν είστε νέοι. Ενώ χρειάζεστε σταθερές, χαμηλού κινδύνου τοποθετήσεις όπως τα ομόλογα, χρειάζεστε επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης από την κατοχή μετοχών (μετοχές).
Εξετάστε τις ιστορικές αποδόσεις των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ 1928-2021, οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ απέδωσαν κατά μέσο όρο περίπου 10% ετησίως, ενώ τα κρατικά ομόλογα απέδωσαν μόλις 5-6%. Θα χρειαστείτε τις υψηλότερες αποδόσεις που παρέχουν οι μετοχές για να αυξήσετε τον πλούτο σας με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να μεταβείτε σταδιακά σε μια πιο συντηρητική κατανομή καθώς γερνάτε για να προστατεύσετε όσα έχετε δημιουργήσει.
Λάθος #6: Πληρώνετε πάρα πολλά τέλη
Τα επενδυτικά τέλη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος του πλούτου – πολλαπλασιάζονται όπως και οι αποδόσεις, αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση. Ακόμη και φαινομενικά μικρές αμοιβές μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά με την πάροδο του χρόνου. Ένα ετήσιο τέλος 1% μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μπορεί να σας κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια με την πάροδο των δεκαετιών.
Για να ελαχιστοποιήσετε τις αμοιβές, αναζητήστε χαμηλού κόστους αμοιβαία κεφάλαια δείκτη που παρακολουθούν την αγορά και όχι ακριβοπληρωμένα, ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια ή αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Και σκεφτείτε προσεκτικά αν οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων αξίζουν τον κόπο ή αν αισθάνεστε άνετα να διαχειρίζεστε τις επενδύσεις σας με κάποια έρευνα. Η εξάλειψη των περιττών αμοιβών θα αφήσει περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας για να τα αυξήσετε.
Λάθος #7: Πληθωρισμός του τρόπου ζωής καθώς αυξάνεται το εισόδημα
Πρόκειται για ένα κλασικό λάθος: Καθώς αυξάνεται το εισόδημά σας, αυξάνονται και οι δαπάνες σας. Αναβαθμίζετε το διαμέρισμά σας, την γκαρνταρόμπα και το αυτοκίνητό σας και σύντομα, ζείτε πάλι από επιταγή σε επιταγή παρά το γεγονός ότι κερδίζετε περισσότερα. Αυτός ο «πληθωρισμός του τρόπου ζωής» είναι ο κρυπτονίτης του πλούτου.
Το κλειδί είναι να διατηρήσετε το ίδιο βιοτικό επίπεδο ακόμα και όταν αυξάνονται τα κέρδη σας – αποθηκεύστε τις αυξήσεις σας αντί να τις ξοδεύετε. Αν πάρετε αύξηση 5%, διατηρήστε τον προϋπολογισμό σας στα ίδια επίπεδα και κατευθύνετε το επιπλέον 5% στις επενδύσεις σας. Μην υποκύπτετε στον πειρασμό να «κερνάτε τον εαυτό σας» με κάθε αύξηση μισθού, αλλιώς θα βρίσκετε το χάλκινο δαχτυλίδι της οικονομικής ελευθερίας μονίμως απρόσιτο.
Λάθος #8: Δεν έχετε ταμείο έκτακτης ανάγκης
Στο ταξίδι σας για την οικοδόμηση του πλούτου, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε κάποια εμπόδια. Η απώλεια μιας θέσης εργασίας, ένας απροσδόκητος ιατρικός λογαριασμός, μια δαπανηρή επισκευή στο σπίτι – ατελείωτες εκπλήξεις μπορούν να εκτροχιάσουν τα σχέδιά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ύπαρξη ενός καλά εφοδιασμένου ταμείου έκτακτης ανάγκης που μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε δύσκολες στιγμές είναι ζωτικής σημασίας.
Επιδιώξτε να έχετε 6-12 μήνες δαπανών διαβίωσης σε έναν ρευστό, εύκολα προσβάσιμο αποταμιευτικό λογαριασμό. Αυτό το ταμειακό μαξιλάρι σας προστατεύει από το να χρειαστεί να κάνετε επιδρομή στους επενδυτικούς σας λογαριασμούς (και ενδεχομένως να τους πουλήσετε με ζημία) ή να χρεωθείτε όταν προκύψουν ξαφνικά έξοδα. Σκεφτείτε το ως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την οικονομική σας υγεία και ανεξαρτησία.
Λάθος #9: Προσπαθώντας να χρονομετρήσετε την αγορά
Όταν οι αγορές γίνονται ευμετάβλητες, είναι δελεαστικό να διακόψετε το επενδυτικό σας σχέδιο και να περιμένετε την «κατάλληλη στιγμή» για να ξαναγοράσετε σε χαμηλό επίπεδο. Όμως αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσπάθεια να χρονομετρήσετε τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς είναι ανόητο εγχείρημα – κανείς δεν μπορεί να το κάνει με συνέπεια.
Είναι πολύ καλύτερα να παραμείνετε επενδυμένοι σε όλες τις διακυμάνσεις. Υιοθετήστε μια στρατηγική μέσου κόστους δολαρίου, όπου επενδύετε ένα καθορισμένο ποσό σε τακτά χρονικά διαστήματα (όπως κάθε μισθό) ανεξάρτητα από το τι κάνει η αγορά. Αυτό εξομαλύνει τη βάση κόστους σας, διασφαλίζει ότι συνεχίζετε να αγοράζετε κατά τη διάρκεια των βυθίσεων και αποτρέπει αποφάσεις που καθοδηγούνται από το συναίσθημα.
Λάθος #10: Τα παρατάτε πολύ σύντομα
Ίσως το πιο τραγικό λάθος είναι να πετάτε την πετσέτα μετά από μερικά χρόνια. Η οικοδόμηση πραγματικού πλούτου εκτός του 9-5 απαιτεί σημαντικό χρόνο – μιλάμε για δεκαετίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την προσπάθεια μετά από 3-5 χρόνια ατελέσφορων αποτελεσμάτων, χωρίς ποτέ να συνειδητοποιήσουν πόσο κοντά ήταν σε μια σημαντική ανακάλυψη.
Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια, η πρόοδος μπορεί να φαίνεται οδυνηρά αργή. Αλλά χάρη στη δύναμη του ανατοκισμού, εξαιρετικά κέρδη συμβαίνουν τα επόμενα χρόνια. Εκείνοι που παραμένουν στην πορεία ανταμείβονται εκθετικά. Πρέπει να υιοθετήσετε τη νοοτροπία του μαραθωνοδρόμου και να έχετε τα μάτια σας στον ορίζοντα. Η αργή και σταθερή πορεία κερδίζει τελικά τον αγώνα.
Μελέτη περίπτωσης: Το ταξιδι της Laura
Η Laura πάντα ονειρευόταν να είναι το αφεντικό της και να έχει την οικονομική ελευθερία να ταξιδεύει και να περνάει χρόνο με την οικογένειά της. Αλλά όπως πολλοί άλλοι, βρέθηκε κολλημένη σε μια ανικανοποίητη δουλειά 9-5, ζώντας από επιταγή σε επιταγή παρά τον αξιοπρεπή μισθό της. Ήξερε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.
Μετά από έρευνα, η Laura εκπόνησε ένα λεπτομερές σχέδιο για τη σταδιακή μετάβαση από την πρωινή της δουλειά στην επιχειρηματικότητα πλήρους απασχόλησης. Ξεκίνησε παρακολουθώντας τα έξοδά της και δημιουργώντας έναν λιτό προϋπολογισμό για να μεγιστοποιήσει τις αποταμιεύσεις της. Στη συνέχεια, άνοιξε επενδυτικούς λογαριασμούς και έριξε κάθε περισσευούμενο δολάριο σε αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κόστους.
Ταυτόχρονα, η Λόρα ξεκίνησε μια παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας γραφίστας. Διέθεσε όλο το παράλληλο εισόδημά της στις επενδύσεις της και στο ταμείο έκτακτης ανάγκης. Όταν έλαβε αύξηση στην πρωινή της δουλειά, αντιστάθηκε στην παρόρμηση να αναβαθμίσει τον τρόπο ζωής της και αύξησε τις αυτόματες εισφορές της. Αργά αλλά σταθερά, η περιουσία της άρχισε να ανεβαίνει.
Υπήρξαν και αναποδιές στην πορεία – μερικοί μήνες χωρίς εισόδημα από την παράλληλη δραστηριότητα, μια επίσκεψη στην εντατική και μια πτώση της αγοράς που την έκανε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Αλλά η Λόρα δεν παραιτήθηκε. Είχε τα μάτια της στραμμένα στο βραβείο και διατήρησε την πειθαρχία της χρόνο με το χρόνο.
Μια δεκαετία αργότερα, οι συνήθειες της Λόρα για την οικοδόμηση πλούτου είχαν αποδώσει καρπούς. Οι επενδυτικοί της λογαριασμοί είχαν αυξηθεί, οπότε οι ετήσιες αποδόσεις της αντιστοιχούσαν στον μισθό της 9-5. Είχε αποταμιεύσει τα έξοδα ενός έτους για να εξομαλύνει τη μετάβασή της. Με ένα τεράστιο χαμόγελο, υπέβαλε την παραίτησή της και μπήκε στη νέα της ζωή με οικονομική ανεξαρτησία, ευγνώμων που είχε ξεκινήσει νωρίς και είχε αποφύγει τα λάθη που εκτροχίασαν τόσους πολλούς.
Βασικά συμπεράσματα:
- Να έχετε ένα σαφές σχέδιο με συγκεκριμένα οικονομικά ορόσημα και χρονοδιάγραμμα.
Παρακολουθήστε στενά τα έξοδά σας και εντοπίστε τους τομείς που πρέπει να περικόψετε. - Διαφοροποιήστε το εισόδημά σας με πολλαπλές ενεργές και παθητικές ροές.
Ξεκινήστε να επενδύετε όσο το δυνατόν νωρίτερα και συχνότερα για να αξιοποιήσετε τη σύνθετη ανάπτυξη. - Πάρτε αρκετό ρίσκο (μετοχές) για να επιτύχετε επαρκή ανάπτυξη, ειδικά όταν είστε νέοι.
- Ελαχιστοποιήστε τα επενδυτικά τέλη χρησιμοποιώντας αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κόστους και εξετάζοντας το ενδεχόμενο αυτοδιαχείρισης.
- Αποφύγετε τον πληθωρισμό του τρόπου ζωής – διατηρήστε τον τρόπο ζωής σας ακόμη και όταν το εισόδημα αυξάνεται.
- Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης 6-12 μηνών για την προστασία των σχεδίων σας για την οικοδόμηση πλούτου.
- Μην προσπαθείτε να χρονομετρήσετε την αγορά – παραμείνετε σταθερά επενδυμένοι μακροπρόθεσμα.
- Μείνετε στην πορεία και μην τα παρατάτε – τα περισσότερα κέρδη έρχονται αργότερα.
Συμπέρασμα
Το να ξεφύγετε από το 9-5 για να χτίσετε πλούτο με τους δικούς σας όρους είναι ένα δελεαστικό όνειρο, αλλά ο δρόμος έχει πολλές παγίδες. Αποφεύγοντας αυτά τα 10 συνηθισμένα λάθη – από την αποτυχία σχεδιασμού έως την υποεκτίμηση των εξόδων και την προσπάθεια να χρονομετρήσετε την αγορά – θα αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας.
Τα κλειδιά είναι να ξεκινήσετε νωρίς, να παραμείνετε πειθαρχημένοι, να διαφοροποιήσετε το εισόδημα και τις επενδύσεις σας και να παίξετε μακροπρόθεσμα. Με τις κατάλληλες συνήθειες και τη νοοτροπία, ο καθένας μπορεί να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να επιτύχει οικονομική ανεξαρτησία.
Holly Burns, New Trader U
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

