Της Βάσως Αγγελέτου
Τέλος εποχής σηματοδοτεί για τις μισές από τις εταιρείες διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να εκκινήσει διαδικασία εκ νέου αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας τους.
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι 5-6 servicers έχουν ήδη ενημερώσει τον Επόπτη ότι θα καταθέσουν την άδεια λειτουργίας τους. Οι εταιρείες που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους βρίσκονται ήδη εδώ και μήνες σε συνεννόηση με την ΤτΕ προκειμένου να υποβάλλουν εγκαίρως -έως τις 29 Μαρτίου- πλήρη φάκελο επαναδειοδότησης.
Σημειώνεται ότι, από τις 20 εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων που αδειοδοτήθηκαν στη χώρα μας στο τέλος της περιόδου της κρίσης, μόνον οι εννέα κατόρθωσαν να αποκτήσουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, ο κλάδος παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες – doValue, Cepal, Intrum- να συγκεντρώνουν πάνω από το 90% των υπό διαχείριση δανείων.
Οι servicers που διαθέτουν σήμερα χαρτοφυλάκιο και θα ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους είναι οι doValue, Cepal, Intrum, Qquant, UCI, EOS, APS, DV1 και Veraltis. Θυμίζεται ότι η Thea Artemis -μετά την αποχώρηση της Attica Bank- δεν κατέχει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, ενώ η Pillarstone βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την εταιρεία Hellenic Finance του Άνθιμου Θωμόπουλου με στόχο την είσοδο στην αγορά πιστώσεων για αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων.
Οι υπόλοιποι servicers, οι οποίοι θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, είναι οι εταιρείες EUPraxis, First Capital, Hipoges Hellas , Hoist, Mount Street , NPA, Resolute , SFS και Copernicus. Το αυξημένο εποπτικό βάρος -το οποίο συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερο λειτουργικό κόστος για τις μικρότερες εταιρείες- ωθεί σε έξοδο από τη χώρα όσες εταιρείες δεν έχουν εξασφαλίσει χαρτοφυλάκια.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο deals
Δεν αποκλείεται, πάντως, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από την ΤτΕ τον Ιούνιο, να υπάρξουν deal εξαγορών ή συγχωνεύσεων μέσω των υφιστάμενων servicers. Σε αυτή την περίπτωση, η ΠΕΕ προβλέπει ότι, αφού ο υποψήφιος αγοραστής υποβάλει στην ΤτΕ τον πλήρη φάκελο της συναλλαγής, η ΤτΕ υποχρεούνται να ενημερώσει γραπτώς ότι παρέλαβε τον φάκελο εντός δέκα ημερών.
Εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, υποχρεούται να ζητήσει τυχόν πρόσθετες πληροφορίες εντός ενός μήνα. Σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί, η απάντηση από τον Επόπτη θα πρέπει να δοθεί εντός δύο μηνών από την υποβολή του πλήρους φακέλου με πλήρη αιτιολόγηση.
Το κίνητρο πίσω από το ξεκαθάρισμα της αγοράς
Στόχος του Επόπτη είναι να διασφαλίσει την προστασία των υπερχρεωμένων οφειλετών εντείνοντας τους εποπτικούς ελέγχους στους servicers που διαχειρίζονται 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο εποπτικός στόχος της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης στον κλάδο, η Πράξη Εκτελεστική Επιτροπής της ΤτΕ προβλέπει τις εξής υποχρεώσεις για τους servicers:
–Ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ για τους servicers που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη διαχείριση απαιτήσεων και 4,5 εκατ. ευρώ για όσες εταιρείες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στη χορήγηση πιστώσεων με σκοπό την αναδιάρθρωση οφειλών τις οποίες διαχειρίζονται είτε οι ίδιες είτε άλλες εταιρείες πιστώσεων.
–Στοιχεία ταυτότητας όλων των φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία συμμετέχουν στην εταιρεία διαχείρισης, είτε ως μέτοχοι είτε ως μέλη της διοίκησης.
-Business plan με πλήρη περιγραφή των δραστηριοτήτων και της στρατηγικής της εταιρείας σε βάθος τριετίας.
–Πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο μεταξύ άλλων, διασφαλίζει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που διέπει τις απαιτήσεις από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων.
-Πολιτική συμμόρφωσης με τους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους “με δίκαιο και επιμελή τρόπο, μεταξύ άλλων, με το να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάστασή τους, και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η ανάγκη των εν λόγω δανειοληπτών να αποταθούν για συμβουλευτική υποστήριξη σε εξουσιοδοτημένους κρατικούς ή άλλους φορείς”.
-Πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, με αναφορά σε συγκεκριμένους δείκτες (KPIs).
-Πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την καταγραφή και τον χειρισμό των παραπόνων και καταγγελιών των δανειοληπτών.
ΠΗΓΗ capital.gr